ЄВРОПЕЙСЬКИЙ РІВЕНЬ (НАВЧАННЯ, ВИРОБНИЦТВО, НАУКА)

26 August 2024, 12:52
м. Любляна

 Старший викладач кафедри технологій виробництва молока та м’яса Михайло Матвєєв спільно з науково-педагогічними працівниками факультету тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України, колегами Полтавського державного аграрного університету, Львівського національного університету ветеринарної медицини та біотехнологій імені С.З. Гжицького, східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля, Асоціації виробників молока, Асоціації свинарів, української корпорації по виробництву м'яса на промисловій основі «ТВАРИНПРОМ», Науково-методичного центру вищої та фахової передвищої освіти, а також інших установ, прийняли участь в реалізації заключного етапу проєкту «Стале продуктивне тваринництво та добробут тварин» (SULAWE від англ. ,,Sustainable Livestock Production and Animal Welfare"), що відбувся на базі біотехнічного факультету університету м. Любляна (University of Ljubljana) в Словенії.

Координатор від Люблянського університету – професор Марія Клопчич (Marija Klopčič) ознайомила з особливостями аграрного сектору Словенії та навчально- науковою роботою в тваринництві. В університеті на 23 факультетах навчають понад 40000 студентів і аспірантів, працює 5600 викладачів. Безпосередньо на біотехнічному факультеті (Biotechnical Faculty) навчаються біля 3000 студентів а навчальний процес забезпечує 600 викладачів.
Біотехнічний факультет складається із 9 департаментів: 1) агрономії; 2) біології; 3) лісництва; 4) ландшафтної архітектури; 5) лісу та деревообробки; 6) наук про тварин; 7) харчових наук і технологій; 8) мікробіології; 9) біотехнології. До департаменту наук про тварин входять 5 кафедр:1) наук про тварин; 2) генетики, біотехнології та імунології тварин; 3) харчування; 4) молочної справи (+інститут молочної справи та пробіотиків); 5) аграрної економіки, політики та законодавства.
Подальше знайомство з роботою факультету проводили на його виробничо-експериментальній базі.
Учасники відвідали фермерське господарство з вирощування автохтонної породи свиней Кршкополіє (Krškopolje). Порода пристосована до місцевих гірських умов і користується попитом у місцевих фермерів. Викликало інтерес відвідування роботизованої ферми з виробництва молока, де основні виробничі процеси (доїння, роздавання кормів) автоматизовані.
 
 
Професор Мойца Сімчіч (Mojca Simčič) продемонструвала всю систему роботи у вівчарстві на прикладі породи Йозерсько-Солчава (Jezersko-Solčava) починаючи від вимірювання господарсько корисних ознак до геномної оцінки.
Крім того українські фахівці ознайомилися з системою роботи по м’ясній породі Лімузин, яку більшу частину року утримують на пасовищі.
 
Всю роботу науковців та викладачів біотехнічного факультету забезпечує сучасна лабораторна база.
Це дає змогу їм реалізовувати наукові проєкти за напрямами: 1) харчування та мікробна екологія кішківника; 2) порівняльна геноміка та геномне біорізноманіття; 3) конкурентоспроможність аграрно-продовольчої галузі; 4) здоров'я тварин, навколишнє середовище та безпечна їжа.
Знайомство з біотехнічним факультетом Люблянського університету сприятиме подальшій співпраці з факультетом тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України.
 
Іван Чумаченко

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook