Практичний досвід та сучасні технології на захисті лісів від пожеж: студенти ННІ ЛіСПГ пройшли навчальну практику з охорони лісів від пожеж

31 травня 2024 року
  Протягом 20-24 травня 2024 року студенти 2 та 1 скт. курсів ННІ ЛіСПГ пройшли навчальну практику з дисципліни «Охорона лісів від пожеж». 

  Навчальні практики для здобувачів вищої освіти за спеціальністю 205 «Лісове господарство» є невід'ємною частиною підготовки висококваліфікованих фахівців у галузі лісового господарства. Однією з важливих складових такої підготовки є розуміння предметної області професії та здатність застосовувати теоретичні знання у практичних ситуаціях. Здійснюючи різноманітні заходи з вирощування лісів, у лісівників-практиків також постає питання їх охорони та збереження, в тому числі й від пожеж. Адже відомо, що ландшафтні пожежі становлять серйозну загрозу для лісових екосистем, економіки країни, безпеки громадян та об'єктів інфраструктури, а також можуть призводити до втрати біорізноманіття та мати довгострокові негативні наслідки для клімату. Враховуючи згадані загрози фахівці лісової галузі мають вивчати, розуміти та застосовувати кращі практики і підходи щодо організації охорони лісів від пожеж та їх безпечного й ефективного гасіння.

 

  На період навчальної практики студентів було розділено на бригади в яких вони виконували індивідуальні та командні завдання. Відповідно до програми ознайомились з особливостями роботи, завданнями та комплектуванням лісової пожежної станції ВП НУБіП України "Боярська ЛДС", технічними характеристиками та особливостями використання системи раннього виявлення та реагування на пожежі в лісових масивах «Azimuth», елементами індивідуального захисту та екіпірування лісового пожежного, ручними інструментами для гасіння лісових пожеж, пожежними ранцевими вогнегасниками, різними видами пожежних рукавів та стволів.

  
Заступник директора Боярської ЛДС Олександр МЕЛЬНИК знайомить студентів з
технічними характеристиками та особливостями використання системи раннього
виявлення та реагування на пожежі в лісових масивах "Azimuth"
 
 
 
Елементами індивідуального захисту та екіпірування лісового пожежного
лісової пожежної станції Боярської ЛДС
 

  Після знайомства з технічним оснащенням та регламентом роботи лісової пожежної станції, студенти відпрацювали практичні навички щодо найпоширеніших способів змотування пожежних рукавів, послідовність операцій під час розгортання магістральних та робочих рукавних ліній, використання триходових рукавних розгалужувачів, основи організації зв’язку, забір води пожежним автомобілем зі стаціонарних ємностей, а також під’єднання рукавних ліній до пожежної автоцистерни з подальшою подачею води в зону умовної пожежі. Подачу води та безпосереднє гасіння відпрацювати пожежними командами у зв’язці – керівник гасіння, ствольний, підствольний та пожежний водій. У процесі виконання поставлених завдань також навчились використовувати набір спеціальних жестових сигналів для спілкування за умови відсутності радіозв'язку.

 
 
 
 
 
 
 
 
Відпрацювання практичних навичок щодо роботи з пожежними ранцевими вогнегасниками,
прокладання магістральних та робочих рукавних ліній, забір води
пожежним автомобілем зі стаціонарних ємностей тощо
 

  Особливу увагу під час практики було приділено ознайомленню студентів з обов'язками та завданнями керівника гасіння лісової пожежі. У межах цієї теми пожежні бригади мали можливість розробити власні плани з гасіння складної лісової пожежі на основі завдання-сценарію щодо її виникнення, розвитку, наявних сил та засобів пожежогасіння, запроектувати обсяги протипожежних заходів для відповідного лісокористувача та розрахувати їх вартість, а також скласти акт про лісову пожежу. За результатами командної роботи студенти представили розроблені документи й доповіді.

  
 
 
Під час розробки плану з гасіння складної лісової пожежі та проектування
комплексу протипожежних заходів
 

  Окремий день практики було присвячено знайомству студентів з сучасними технологіями оперативного виявлення, безпечного й ефективного гасіння лісових пожеж. У рамках проведення навчальної практики до нас завітали представники компаній "Firesecurity" і ТОВ "Роберт Бош Лтд.", які представили цікаві доповіді, новітню техніку, обладнання та програмні застосунки для вирішення завдань з охорони лісів від пожеж та їх гасіння. 

  Заступник директора компанії "Firesecurity" Андрій ТУГАЙ з колегою представили мобільний пожежний модуль для гасіння лісових пожеж на базі автомобіля Toyota Hilux. Особливістю даної розробки є використання нососів високого тиску та технології тонко розпиленого струменя води, що дозволяє суттєво економити вогнегасні речовини та покращує ефективність гасіння лісових пожеж. Так як пожежний модуль розміщується на легкому й маневренному автомобілі підвищеної прохідності, це дозволяє оперативно реагувати на пожежі та швидко доставити сили й засоби пожежогасіння до місця призначення. Під час зустрічі студенти ознайомились з технічними характеристиками, особливостями застосування та експлуатації пожежного модуля, а також випробували техніку в роботі. 
  
Демонстрація сучасного протипожежного модуля Firexpress з використанням технології
тонко розпиленої води, що дозволяє економно та ефективно
використовувати вогнегасні речовини
 
Заступник директора компанії "Firesecurity" Андрій ТУГАЙ зі студентами
  

  Керівник Відділу інтернету речей (IoT) та бізнес-девелопер компанії Bosch Україна Олександр СІМАКОВ представив систему раннього виявлення лісових пожеж DRYAD. Система представляє собою комплексне рішення для моніторингу лісів та оперативного виявлення пожеж, поєднуючи сучасні технології для забезпечення максимальної ефективності та надійності використання. Система DRYAD складається з мережі наземних сенсорів, що представляють собою датчики-газоанілізатори на сонячних батареях, які здатні виявляти пожежу за допомогою вбудованого штучного інтелекту ще на етапі тління лісових горючих матеріалів; станцій LoRa, що створюють автономну великомасштабну сітчасту мережу й збирають дані з сенсорів в режимі реального часу та аналітичної системи через яку здійснюється управління обладнанням, моніторинг пожежної ситуації та оперативне сповіщення про пожежі. Додатково система може комплектуватись дронами з термокамерами для візуального контролю пожежі та метеостанціями для сповіщення пожежних спостерігачів про параметри погоди та вітру. Під час зустрічі студенти ознайомились з ситемою DRYAD та її компонентами, а також подивились демонстацію її розгортання та роботи в умовах лісу. Також Олександр СІМАКОВ запропонував можливості залучення та практичного навчання наших студентів щодо встановлення та налаштування системи DRYAD на території одного з ботанічних садів м. Київ.

Елементи системи раннього виявлення лісових пожеж DRYAD 

 
Ознайомлення студентів з технічними характеристиками елементів
системи раннього виявлення лісових пожеж
 

Схематичне зображення обміну інформацією в межах сітчастої мережі системи DRYAD

 
Представник компанії Bosch Україна Олександр СІМАКОВ зі студентами
 

  Протягом заключного дня навчальної практики студенти захистили звіти, продемонстрували отримані знання та практичні навички з дисципліни «Охорона лісів від пожеж» та отримали відповідні оцінки.

 
Василь Гуменюк,
керівник практики, доцент кафедри лісівництва
 
Автор фото: Наталія Пацьора,
провідний інженер з науково-технічної інформації
ВП НУБіП України "Боярська ЛДС"
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook