Підвищення фінансової грамотності аграрних радників стимулюватиме залучення інвестицій

21 травня 2023 року
21.04.2023 студенти члени гуртка «Кібертонус» відвідали онлайн семінар «Підготовка фінансових/кредитних дорадників: роль закладів аграрної освіти і науки», організований ДУ «Науково-методичний центр вищої та фахової передвищої освіти» та Національною асоціацією сільськогосподарських дорадчих служб України за підтримки проєкту UAFA TA для представників закладів аграрної освіти та науки, аграрного бізнесу, територіальних громад, дорадчих служб.
Підґрунтям для проведення такого заходу стала проблема у пошуку фахівців, що, крім правильно складених проєктних заявок або бізнес-планів для залучення фінансово-кредитних ресурсів, могли б надати фахову консультацію щодо ринку фінансових послуг, базової інформації щодо механізмів та інструментів фінансування для аграріїв.
Під час заходу обговорювали роль закладів освіти та науки аграрного спрямування у розробці та впровадженні платформ з фінансової грамотності для сільськогосподарських дорадників та аграрного бізнесу, територіальних громад та органів виконавчої влади.
Експертка проєкту АПД Світлана Павленко розповіла присутнім про реалізацію ідеї запровадження аграрних радників у громадах та систему підготовки фахівців територіальних громад з питань аграрного і сільського розвитку, що реалізує в пілотних громадах АПД.
Вона підтримала ідею підвищення фінансової грамотності і зазначила: «Освітні заклади можуть включити модельні бізнес-кейси, розроблені науковими установами, до навчальних планів у залежності від цільової аудиторії та залучити менторів з числа успішних фермерів, які б супроводжували навчання практичними порадами.
Ці напрацювання доцільно вносити до цифрових навчальних платформ та пропонувати сільськогосподарським дорадникам, які проходитимуть підвищення кваліфікації на базі вищих навчальних закладів аграрного напрямку. Зараз доцільно розпочати роботу з перегляду підходів до навчання сільськогосподарських дорадників, оскільки система їхньої підготовки є застарілою. АПД готовий залучити фахових експертів з європейським досвідом до цієї роботи», резюмувала Павленко.
Керівник гуртка
к.е.н., доцент кафедри економічної кібернетики

         Наконечна Катерина 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook