Студенти факультету захисту рослин, біотехнологій та екології провели чергове практичне навчання в НДГ «Ворзель»

17 червня 2024 року
 Студенти 3 курсу факультету захисту рослин, біотехнологій та екології в черговий раз відвідали НДГ «Ворзель». Цього разу для того, що провести виїзне практичне навчання з ентомології. Заняття проходило під керівництвом асистента кафедри ентомології, інтегрованого захисту та карантину рослин Ольги Статкевич.

 У плані заняття було ознайомитись з комплексом шкідників сільськогосподарських культур, що вирощуються в цьому господарстві, зібрати колекцію комах та опанувати методики обліків шкідників. В основному обстеження були проведені на зернових колосових культурах, таких, як озима пшениця та жито, а також на багаторічних травах. Із цим завданням студенти справились на відмінно.

 Одним із завдань практики було познайомитись із дослідженнями, що проводяться кафедрою в НДГ «Ворзель», на енергетичній культурі міскантус. Це унікальна культура, що фіксує вуглець з повітря і утримує його в ґрунті протягом всього часу вирощування. А цей період може складати до 28 років. Для НДГ «Ворзель» з її малогумусними, деградованими та пошкодженими в результаті воєнних дій грантами ця культура може бути надзвичайно корисна та перспективна. Щодо хвороб та шкідників культура ще мало вивчена, і тому у студентів спеціальності «Захист і карантин рослин» була нагода виявити комплекс комах, що пошкоджують цю культуру, а також корисну ентомофауну, що супроводжує ріст та розвиток міскантусу. За результатами обстежень були зібрані певні види ґрунтових та листових шкідників, систематику яких тепер треба визначити в лабораторії.

 

 

 Проведення виїзного практичного заняття в НДГ «Ворзель» є важливим етапом з відновлення цього господарства як бази практичного навчання, проведення наукових досліджень та відродження його довоєнного виробничого потенціалу. І таке практичне навчання стало ще однією сходинкою досягнення цієї мети.

І. Артемчук,
провідний фахівець відділу
організаційної діяльності НДГ, Боярської ЛДС
та навчально-виробничої практики

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook