Виїзні практичні заняття студентів спеціальності 204 Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва
Проведення виїзних практичних занять підвищує зацікавленість студентів до обраної спеціальності 204 «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва». Здобувачі вищої освіти одержують також певні практичні компетентності та підкріплюють теоретичні знання. Це сприяє підвищенню якості спеціалістів, яких готують на факультеті тваринництва та водних біоресурсів НУБіП України.
Відповідно до навчального плану факультету тваринництва та водних біоресурсів у підготовці фахівців за спеціальністю «Технологія виробництва і переробки продукції тваринництва» для студентів 2 курсу СТН та 3 курсу денної форми навчання ОС «Бакалавр», доцентка кафедри технологій виробництва молока та м’яса Тетяна Антонюк та аспірант Олександр Наталич провели виїзне практичне заняття з дисципліни «Технологія продуктів забою» на базі ВП НУБіП України «Агрономічна дослідна станція».
Тема заняття «Визначення категорій вгодованості худоби». Для реалізації тварин на переробні підприємства виникає необхідність встановлення оптимального терміну реалізації тварин на забій за використання категорії їх вгодованості відповідно до вимог діючих державних стандартів. У великої рогатої худоби розвиток м’язової тканини, вираженість кісткових елементів і форм тулуба оцінюють окомірно старанним оглядом задньої третини тулуба і в цілому тварини. Відкладення підшкірної жирової тканини оцінюють промацуванням. Тетяна Андріївна в умовах господарства розповіла і продемонструвала студентам методику визначення категорії вгодованості та особливостей реалізації тварин на переробні підприємства.
Олександр Наталич ознайомив із принципами проведення оцінювання кондиції корів за системою Body Condition Score (BCS). Оцінку її у балах проводять органолептичним методом, натисканням кінчиками пальців руки і захопленням, промацуванням долонею (метод пальпації), та оглядом певних областей (статей) крижового і поперекового відділів тіла. Регулярну оцінку BCS у господарствах проводять кваліфіковані фахівці, які відповідають за годівлю худоби, з метою виявлення змін жиру у різних депо на усіх стадіях використання корів. Оцінку вгодованості тіла великої рогатої худоби BCS широко застосовують в менеджменті молочного скотарства, у т.ч. для управління продуктивністю, ростом і розвитком тварин, оптимізацією годівлі та утримання, відтворенням молочної худоби.
На сьогодні у більшості країн – світових лідерів із виробництва яловичини, використовують безпечну і високоефективну технологію визначення площі «м’язового вічка» m. longissimus dorsi, вмісту жиру у середині м’язів, або мармуровості та товщини жиру під шкірою за допомогою ультразвуку.
Ультразвукове сканування в реальному часі підшкірної жирової тканини можливо також використовувати, щоб визначити придатність тварин до продажу для забою. На занятті студенти власними руками також мали змогу провести таке дослідження методом ультразвукової діагностики за використання приладу КХ V1, яку придбали на кафедру за сприяння представника компанії «Каргіл» (ОАЕ) Івана Кисельова.
Дмитро НОСЕВИЧ,
доцент кафедри технологій
виробництва молока та м’яса