Від теорії – до практики: Всеукраїнський науково-практичний семінар з хвороб риб

7 липня 2024 року
Рибництво — одна з небагатьох галузей сільського господарства, яка забезпечує не лише продовольчу безпеку держави, але й дозволяє зберегти природнє різноманіття водних біоресурсів, як в умовах природних акваторій, так і в умовах аквакультури.

Водночас, різноманітні хвороби риб, зокрема паразитарного та інфекційного походження, завдають значної шкоди рибництву та призводять до їх масової загибелі, значних економічних збитків і втраті суттєвого продовольчого ресурсу. Тому важливо знати і вміти діагностувати найбільш поширені і небезпечні патології риб, ефективно здійснювати лікувальні та профілактичні заходи.

За ініціативи Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів та безпосередньої участі Першого заступника голови Держпродспоживслужби Олега Осіяна, а також за підтримки Державного науково-дослідного інституту з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи і за участі директора Олександра Піщанського, відбувся Всеукраїнський семінар «Хвороби риб і гідробіонтів» у мальовничому місті Полтава.

У науково-практичному семінарі прийняло участь понад 70 фахівців відділів організації протиепізоотичної роботи Головних управлінь Держпродспоживслужби в областях України та у м. Києві, регіональних державних лабораторій Держпродспоживслужби, які проводять дослідження риби та інших гідробіонтів, представники наукових та науково-педагогічних установ і виробничих підприємств.

На цей науково-практичний семінар були запрошені і представники Національного університету біоресурсів і природокористування України: доктор ветеринарних наук, професор Сорока Наталія Михайлівна та доктор ветеринарних наук, доцент Гончаров Сергій Леонідович.
Так, професор Сорока Наталія Михайлівна презентувала доповіді із актуальних питань, що стосуються небезпечних зоонозів: дифілоботріозу та еустронгілідозу риб і людини. Доповідач широко розкрила теми, відзначивши поширеність паразитозів, клінічні ознаки, а також акцентувала увагу на особливостях методів діагностики, ветеринарно-санітарної експертизи за інвазійних патологій.

Гончаров Сергій Леонідович озвучив доповідь, яка стосувалась актуального питання ветеринарної і гуманної медицини – опісторхозу. Він розповів про нинішню ситуацію щодо поширення опісторхозу в Україні та світі, відзначивши, що найскладніша ситуація складається у північно-східних регіонах України. Значну увагу приділив питанню вдосконалення та гармонізації чинного законодавства, відповідно до вимог сучасності, приймаючи до уваги нинішні виклики. Означене питання викликало жваві дискусії усіх учасників науково-практичного семінару.

Друга частина семінару передбачала практичну складову – паразитологічний розтин риби, який провів Сергій Леонідович. Він показав майстер-клас із розтину риб, з демонстрацією послідовності дослідження риб та інших гідробіонтів, особливостей препарування та огляду органів і тканин, відбору патологічного матеріалу, а також сучасні діагностичні прийоми, що застосовуються у ветеринарній паразитології.

Таким чином, отримані теоретичні знання та практичні навички, здобуті під час проведення цього науково-практичного семінару, будуть застосовані профільними фахівцями Держпродспоживслужби під час проведення контрольно-наглядових заходів.

Учасники заходу дякували організаторам семінару та Збройним силам України за можливість його проведення на гостинній Полтавській землі.


Володимир Мельник,
доцент
 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook