Вчена рада погодила кадрові зміни, заслухала використання ШІ в агроінженерній справі та звіт про виконання власного плану діяльності

26 червня 2024 року
 26 червня 2024 року відбулося засідання вченої ради університету. Голова вченої ради університету Станіслав Ніколаєнко привітав ректора Вадима Ткачука з обранням на високу посаду, побажав усіляких успіхів у розвитку alma mater. Також, за традицією, перед початком розгляду питань порядку денного вручено найвищу університетську нагороду – медаль «За заслуги» директору ННЦ «Автоінжиніринг» Володимиру Євтушенку.

 У вступному слові голова вченої ради Станіслав Ніколаєнко зазначив: що університет, вчена рада продовжують свою діяльність, хоч і дещо в іншому форматі. Колектив досяг певного рівня в своїй діяльності, цьогоріч посів 7-ме місце в рейтингу «ТОП-200 Україна», на рахунку закумульовано певний фінансовий ресурс. Разом з тим, життя вимагає органічних змін і колектив на це пішов. Мова про демократизацію діяльності, розподіл влади умовно на законотворчу і виконавчу. Вчена рада – це стратегія, контроль за виконавчою, пропозиції тощо. Ректорат – це фінансово-господарська, кадрова, навчальна, наукова, виробнича політика. Такий підхід характерний для десятків українських закладів вищої освіти, зазначив Станіслав Ніколаєнко. Доповнюючи одне одного, дискутуючи, підтримуючи, будемо рухатися вперед. Вчена рада, ректорат, громадськість (профспілки, студентство, спілки молодих вчених, аспірантів) – це тріада, яка мусить убезпечити університетський корабель від штормів і мілини, набігів піратів. Голова вченої ради навів індійську мудрість: якщо троє захочуть, то разом глину на золото перетруть. Якщо почнуть гризтися, то і золото на пил перетруть! Підтвердили цю думку мудреців вибори в столичних вишах.

 Університет неодноразово ставав лідером у відстоюванні прав освітян і науковців. Таких прикладів багато, є й зовсім свіжі: якби не боролися із запровадженням грантового фінансування, то вже коефіцієнту «два» не було б. Нині вимагаємо «вето» на законопроєкт № 9600 «Про внесення змін до деяких законів України щодо підтримки наукової роботи в закладах вищої освіти».
 Підсумовуючи, Станіслав Ніколаєнко зазначив: президент, секретаріат вченої ради запропонують ректорату конкретні інноваційні кроки щодо курсу університету, які на користь справі.

 Ректор Вадим Ткачук представив кадрові зміни. Згідно з діючим законодавством, в керівництві університету можуть працювати ректор та п’ять проректорів. На сьогодні виникли дві вакантні посади проректорів. Ректор Вадим Ткачук вніс пропозиції на призначення проректором з науково-педагогічної роботи кандидатуру декана факультету інформаційних технологій Олену Глазунову, яка опікуватиметься питаннями освітнього процесу та діджиталізації, автоматизації діяльності університету. Проректором з науково-педагогічної роботи та міжнародної діяльності – директора ННЦ міжнародної діяльності Олександра Лабенка, а проректора Оксану Тонхупроректором з наукової роботи та інноваційної діяльності. Запропоновано також здійснити перерозподіл функціональних обов’язків між ректором та проректорами. Вчена рада схвалила озвучені кадрові питання, а ректор Вадим Ткачук видав відповідні накази.

 Наукову доповідь за темою «Формування системних властивостей енергетичних засобів в умовах інтенсифікації механізованого виробництва сільськогосподарської продукції» представив завідувач кафедри тракторів, автомобілів та біоенергоресурсів Євген Калінін. Він закцентував на проведених дослідженнях науково-педагогічних працівників кафедри щодо підвищення надійності систем, підвищення їхньої ефективності. Під час їх виконання використовувалися нейромережі, штучний інтелект у частині прогнозування поведінки елементів вузлів, зокрема передбачуваного виходу їх з ладу. Розробка – відповідний програмний додаток - впроваджується у виробництво, а результати дослідження знайшли своє відображення у низці наукових статей, монографій. Участь в обговоренні взяли професори Віталій Лисенко та Юрій Марчук.

 

 Про виконання плану роботи та рішень вченої ради за 2023-2024 навчальний рік доповіла учений секретар Оксана Барановська. Було оновлено склад вченої ради, для поліпшення ефективності її діяльності була сформована її Президія. Протягом року відбулося 13 засідань, на яких розглянуто понад 300 питань. Їхній спектр охоплював всі напрями життєдіяльності університету. Вчена рада схвалила звіт з виконання плану та рішень за минулий навчальний рік.

 Вчена рада затвердила зміни до Порядку розгляду атестаційних матеріалів здобувачів вчених звань процесора, доцента і старшого дослідника в НУБіП України, які представила вчений секретар Оксана Барановська. Вони передбачають гармонізацію з діючим законодавством та процедуру відмову від вченого звання.

 Рекомендації навчально-методичної та наукової координаційної рад представила проректор з науково-педагогічної роботи Оксана Тонха. Зокрема, схвалено графік освітнього процесу на наступний навчальний рік, висунуто кандидатів з числа студентів на отримання іменних стипендій, рекомендовано до друку навчально-методичну та наукову літературу, періодику.

 Зміни до правил прийому на навчання до університету у 2024 році представив відповідальний секретар приймальної комісії Олексій Соломка. Вони стосуються особливостей вступу до магістратури на здобуття другої вищої освіти – дозволений вступ як за результатами ЄВІ та ЄФВВ, так і складання внутрішніх іспитів закладу вищої освіти з іноземної мови та фаху. Щодо вступу до аспірантури, то запропоновано змінити терміни прийому заяв – з 22 липня по 22 серпня, іспити проходитимуть з 24 по 29 серпня, зарахування до 31 серпня. Запропоновані зміни затверджені вченою радою.

 Вчена рада також утворила низку спеціалізованих вчених рад для прийняття до розгляду та проведення захисту дисертацій здобувачів докторів філософії, відкрила докторантуру за новими вимогами законодавства, затвердила зміни до Положення про атестацію здобувачів доктора філософії, схвалила нову редакцію Положення про факультет ветеринарної медицини, яке гармонізовано з вимогами до міжнародної акредитації.

 

 

 

 

 Вчена рада таємним голосуванням присвоїла вчені звання професорів та доцентів колегам.

Денис Рудень

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook