Дані супутника NOAA 20 (VIIRS) про лісові пожежі з'явилися у відкритому доступі

March 4, 2020

Дані американського супутника NOAA 20 (термоточки, отримані за допомогою сенсора VIIRS) про лісові пожежі з'явилися у відкритому доступі на сайті worldview.earthdata.nasa.gov. Супутник був запущений 18 листопада 2017 року, на ньому встановлено такий же сенсор VIIRS, як на працюючому з 2011 року супутнику Suomi NPP, що дозволяє виявляти термоточки (температурні аномалії земної поверхні, найчастіше пов'язані з ландшафтними пожежами) з просторовим розширенням близько 400 метрів. Орбіти супутників збігаються, інтервали між часом прольоту складають близько 50 хвилин (спочатку пролітає NOAA 20, потім Suomi NPP). Кожен з супутників забезпечує повну зйомку поверхні Землі як мінімум двічі на добу - причому чим далі від екватора, тим сильніше перекриваються смуги зйомки сусідніх прольотів, і забезпечується більш часта зйомка. Космічні знімки NOAA 20 у відкритому доступі поки не розміщуються - доступні тільки термоточки.

Ось так, наприклад, виглядають термоточки за даними супутника NOAA 20 за 29 лютого 2020 роки (червоні), накладені на знімок Sentinel 2 також за 29 лютого. Ділянка знаходиться в 75 кілометрах на північний захід від Біробіджана в Єврейській автономній області. На знімку видно два великих трав'яні пожежі, а також зони активного горіння по всьому периметру. Термоточки охоплюють значно більшу площу, ніж видимі на знімку пожежі - оскільки вони зібрані з усіх за добу прольотів супутника NOAA 20, а знімок Sentinel відображає ситуацію тільки на момент прольоту цього супутника:



Порівняння термоточок за 29 лютого одного тільки NOAA 20 (ліворуч) з термоточками відразу чотирьох супутників - NOAA 20, Suomi NPP, Aqua і Terra (праворуч) на ту саму ділянку з тим же знімком Sentinel 2:

Джерело:  http://forestforum.ru

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook