За досвідом до колег: декан агробіологічного факультету Оксана Тонха відвідала Полтавську державну аграрну академію

February 3, 2020

Пошук досвіду для мене у цьому році відбувався на факультеті агротехнології та екології Полтавської державної аграрної академії. Хочу сказати, що є чого запозичити і приємно коли тебе зустрічають люди, які люблять свою справу. Факультет зустрічає студентів і гостей ошатною будівлею біля якої знаходиться штучне водоймище, плавають лебеді та утки. Дружня розмова з деканом факультету Миколою Мареничем, засвідчила, що маємо спільні проблеми щодо поліпшення матеріально-технічної бази факультету, лабораторного забезпечення наукових досліджень, захисту дисертацій, дуальної освіти, навчальних планів, практичної підготовки. Приємно було споглядати на оновлені лабораторії та лекційні аудиторії, теплицю факультету.

Завідувач кафедри селекції, насінництва і генетики Тищенко Володимир ознайомив з науково-експериментальною базою, колективом. Селекція пшениці озимої, проса ведеться з 1991 року, заснована проф. Чекаліним М.М., проф. Тищенком В.М. Завдяки використанню методів індексної селекції та математичного моделювання вдалося отримати 18 сортів пшениці озимої та близько 4-х проса. Створення одного сорту вимагає величезної кропіткої праці з використання методів добору, математичного аналізу. Німецькі науковці високо оцінили селекційну роботу колективу кафедри. Залишала я цю кафедру з однією думкою, що наука вимагає самовідданості.

Приємно вразила також кафедра інформаційних систем та технологій, яку очолює доцент Уткін Юрій. На кафедрі працює 12 викладачів, старший лаборант, 3 оператори ЕОМ. Серед викладачів: доктор наук, 10 кандидатів наук, доцентів. Освітній процес на кафедрі побудований під кожну спеціальність окремо. Так, для підготовки агрономів використовуються спеціалізовані комп’ютерні лабораторії, навчально-тренінгова лабораторія імітаційного моделювання та реінжинірингу процесів, оснащені сучасною обчислювальною технікою та програмним забезпеченням (Soft Farm – інформаційною системою сучасної агрономії). Після вивчення курсу бакалаври отримують сертифікат користувача цієї системи. Професор Олена Копішинська ознайомила з сучасною системою відеоспостереження для агропідприємства, системою агроторгів Agroxy.

 Закінчуючи свій звіт хочу подякувати Полтавським колегам за сердечний прийом, здобутий досвід  і з надією на плідну співпрацю!

Оксана Тонха,
декан агробіологічного факультету

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook