Взаємозв’язок науки і виробництва

July 23, 2018
Незважаючи на літній відпускний період науково-педагогічні працівники кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій продовжують роботу в контексті науково-методичних консультацій з питань, які на сьогоднішній день є актуальними для підприємств лісогосподарської галузі. Так, нещодавно, завідувач кафедри, професор Маурер В.М. та доцент Дударець С.М. відвідали державне підприємство «Городнянське лісове господарство» Чернігівського обласного управління лісового і мисливського господарства на базі якого кафедра проводить випробування різних клонів тополі з метою визначення їх адаптації до місцевих ґрунтово-кліматичних умов. Тополеві плантації на теперішній час є досить перспективними з точки зору їх високої енергії росту та продуктивності, а деревина може використовуватися у різних галузях економіки. Тому керівництво підприємства зацікавлене у подальшому розвитку цього напрямку і звернулося за відповідною допомогою до кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, яка вже має певні наукові доробки з таких питань і продовжує проводити роботу на базі інших господарств. Виконання робіт відбувається за безпосередньої підтримки директора лісгоспу Аніщенка С.М. та головного лісничого Зайця С.М. 
З цією метою на базі Тупичівського лісництва було закладено декілька дослідних ділянок різних клонів тополі. Слід зазначити, що такі дослідження на базі лісгоспу проводяться вже другий рік, тому важливо знати як укорінюються живці апробованих клонів тестових плантацій у різних типах лісорослинних умов, який їх стан під час періоду вегетації, як проводяться догляди за ними тощо. За результатами поточного огляду дослідних ділянок вже можна зробити попередні висновки, але більш точні дані будуть отримані після проведення осінньої інвентаризації. Також було визначено план основних робіт для цього вегетаційного періоду.
 Проф. Маурер В.М. та керівники підприємства обговорюють результати обстежень дослідних ділянок
 Сучасний вигляд одного із клонів тополі
Після проведення польових обстежень в актовому залі Городнянського лісгоспу відбулася зустріч із провідними спеціалістами, лісничими підприємства під час якої професор Маурер В.М. зробив доповідь, у якій торкнувся низки актуальних питань, які на теперішній час стоять перед лісівниками України. У доповіді було акцентовано увагу на сучасних проблемах відтворення лісів у контексті змін клімату, детально виконано аналіз причин всихання соснових деревостанів із наведенням патогенезу цього явища, приведено передовий зарубіжний досвід у вирощуванні посадкового матеріалу та створенні лісових культур тощо. Зі свого боку спеціалісти лісгоспу, які, до речі, у переважній більшості є випускниками ННІ лісового і садово-паркового господарства НУБіП України, поділилися своїм баченням вирішення піднятих проблемних питань. Підтвердженням важливості такого спілкування як для лісівників так і для місцевого регіону була присутність на зустрічі журналіста районної газети «Новини Городнянщини». Директор підприємства Аніщенко С.М. подякував за цікаву та змістовну доповідь і висловив побажання на подальшу плідну співпрацю.

Сергій Дударець
доцент кафедри відтворення лісів 
та лісових меліорацій

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook