Публічні фінанси в Україні та інструменти їх дослідження

April 19, 2018
16 квітня 2018 року відбулася відкрита лекція Людмили Кучерук, проектного менеджера Державної установи «Відкриті публічні фінанси» Міністерства фінансів України, на тему «Публічні фінанси в Україні та інструменти їх дослідження».
 
Поряд з терміном «державні фінанси» завдяки Коаліційній угоді 2014 року у Законі України «Про відкритість використання публічних коштів» (прийнятий 11.02.2015 р.) з’явилося нове поняття - «публічні фінанси». Оскільки ці категорії близькі за значенням почалися певні проблеми з приводу їх розуміння. Саме під час зустрічі, для кращого усвідомлення студентами цих понять, було розкрито їх суть, а також обґрунтовано різницю між цими поняттями.
 
Дослідження публічних фінансів на сучасному етапі розвитку України є досить важливими та актуальними. Доступність та публічність інформації щодо використання державних коштів надала поштовх до впровадження різних проектів, які носять не лише ознайомчий характер, а й використовуються для аналізу, досліджень, розробки рекомендацій та пропозицій щодо ефективного використання бюджетних ресурсів України. Одним з перших було впроваджено проект "Відкритий бюджет", який покликаний створити інструменти підвищення прозорості та підзвітності органів влади на місцях. Також в Україні розроблено Єдиний веб-портал використання публічних коштів, де оприлюднюється інформація про використання коштів бюджетних та пов’язаних із ними організацій. У Телеграмі та Фейсбуці запущено Бот-007, яким може скористатися кожен бажаючий та дізнатися інформацію про витрачання бюджетних коштів. Для цього лише знадобиться код ЄДРПОУ підприємства, і весь перелік необхідної інформації відобразиться на телефоні або комп’ютері.
 
     
Опираючись на власний досвід, Людмила Кучерук наголосила на тому, що вища освіта є важливим та необхідним компонентом цілісного розвитку особистості, розширення світогляду та логічного мислення. Процес написання наукових та магістерських робіт розширює світогляд та навчає правильно формулювати власну стратегію, мету та завдання для її реалізації.
Титарчук Ірина,
доцент кафедри фінансів
 
Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook