Економічне дослідження регіонів України

18 лютого 2020 року

Досліджуючи питання ефективності економічної діяльності промисловості та АПК викладачки університету кафедри виробничого та інвестиційного менеджменту Титарчук Ірина та кафедри фінансів Негода Юлія в межах Дослідження, яке проводить ГО «Український центр сприяння інвестиціям та торгівлі» за підтримки Посольства королівства Нідерландів в Україні відвідали Черкаси, Житомир та Чернігів. Агропромисловий комплекс є одним з найбільших і важливих секторів економіки областей та має значні перспективи розвитку.

Площа сільськогосподарських угідь в Черкаській області складає майже 1,5 мільйона гектарів (або 3,5% угідь України), з них майже 1,3 мільйона гектарів ріллі. В області здійснюють виробничу діяльність:
• 598 сільськогосподарських підприємств (1242 га – середня площа с/г угідь на одне підприємство);
• 1306 фермерських господарств (124 га на одне ФГ);
• близько 200,5 тис. особистих селянських господарств (до 1 га в середньому на одне ОСГ);
• більше 16 тис. зареєстрованих одноосібників, що оподатковуються (понад 2 га землі на одного).
Директора Департаментів агропромислового розвитку в досліджуваних регіонах окреслили проблеми та перспективи розвитку аграрного сектору в їх області.

 

Під час поїздок також було відвідано такі підприємства:
• ПРАТ «Фрау Марта» – найбільшого виробника заморожених овочів в Україні. Виробничий цикл компанії включає в себе всі технологічні етапи виготовлення кінцевого продукту: обробку земель, посів, вирощування, збирання врожаю, переробку та заморозку;
• ТОВ «Адана 3» - українське підприємство, засноване досвідченими американськими та турецькими виробниками посадкового матеріалу та ягід. Це підприємство є виробником сертифікованого посадкового матеріалу суниці, а також ягід суниці, ожини та чорниці високорослої;
• ПРАТ «Чернігівська швейна фабрика «Елегант» - високоефективне швейне виробництво з сучасними технологіями, обладнанням, з великим різноманітним асортиментом виробів. Підприємство постійно працює з закордонними партнерами Польщі, Франції, Швеції, Німеччини за умовами давальницької сировини.
• ТОВ «Чернігів вовна-плюс» - підприємство, яке є найбільшим і найпотужнішим виробником митої вовни в Україні. Основний асортимент продукції, що реалізовується складають: мериносова шерсть; кросбредна, цигайська шерсть; полугруба, груба овеча шерсть.

Результати дослідження будуть представлені восени на конференціях та семінарах по розвитку агропромислового комплексу та промисловості України.

 

Ірина Титарчук,
доцент кафедри виробничого
та інвестиційного менеджменту

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook