Боярська лісова дослідна станція продовжує поліпшувати матеріальну базу для освітнього, наукового та виробничого процесів

30 червня 2023 року

  29 червня 2023 року делегація ректорату на чолі зі Станіславом Ніколаєнком з робочим візитом відвідала Боярську лісову дослідну станцію. Приводом стало значне поліпшення матеріальної бази. Як зазначив директор підрозділу Анатолій Карпук, нове обладнання значно посилить освітню, наукову та виробничу складову діяльності станції. Про все з порядком.

 

 

  Новий комплекс для переробки насіння хвойних дерев стане серцем відповідної навчально-виробничої лабораторії. Обладнання забезпечує повний цикл, як кажуть: від шишки – до саджанця. Введення його в експлуатацію дозволить перейти на засади ведення лісового господарства в частині наближеного до природи лісівництва. Це є вимогою сьогодення для кожного лісогосподарського підприємства України. А отже студенти, які проходитимуть практику, матимуть змогу навчитися сучасним методам ведення насіннецької справи. Окрім того, як зазначив перший заступник директора Боярської ЛДС Олександр Мельник, одним із аспектів запровадження комплексу є вирощування садивного матеріалу із закритою кореневою системою, з використанням елітного насіння плюсових дерев та лісонасіннєвих плантацій. Зазначимо, що під обладнання в Дзвінківському навчально-науково-виробничому центрі проводиться ремонт окремого приміщення, а придбане обладнання – лише перша частина проекту. Наступним етапом стане створення лабораторії з вирощування покращеного садивного матеріалу. Він включатиме: підрозділ лабораторії біотехнології, лабораторію лісового насінництва, центр переробки насіння, лінію з висівання насіння у касети, поле дорощування сіянців з дощувальною консоллю.
Серед «обновок» – мобільний пожежний пункт, який дозволяє дістатися до місця загоряння протягом максимум 10 хвилин та новий гідроманіпулятор.

 

 

  Боярська лісова дослідна станція за співпраці з ФАО та ЄБРР реалізувала проект щодо вирішення проблеми безконтрольного поширення африканської чуми свиней. Окрім навчального курсу «Біологічна безпека в мисливських господарствах України під час полювання в тому числі в умовах епізоотичного неблагополуччя щодо інфекційних захворювань тварин та облаштування мисливських майданчиків» станція, використовуючи знання найкращих світових практик з біобезпеки та рекомендації ФАО збудувала майданчик для розробляння дичини, який стане першим кроком в подоланні проблеми поширення АЧС в дикій фауні України. Офіційно відкрили майданчик ректор Станіслав Ніколаєнко та координатор ФАО Олександр Ревнівцев.

 

  Функціонування такого майданчика саме в закладі вищої освіти допоможе всім мисливським господарствам України, незалежно від форми власності, переконатися в простих та незатратних заходах, які треба здійснювати в межах забезпечення біобезпеки. По суті, він є навчально-демонстраційним полігоном, зазначив директор Боярської лісової дослідної станції Анатолій Карпук. Через відсутність культури біобезпеки серед мисливців, банальної відсутності прикладу як і що потрібно робити, потерпає вітчизняне свинарство. До речі, завдячуючи просвітницькій роботі та зусиллям ФАО вдалося сповільнити розповсюдження АЧС: з 200 випадків на рік, нині віксується в межах десяти.

  Залучення майданчика в освітній процес, проведення на його базі спеціалізованих курсів для мисливців дозволить протягом кількох років прискорити боротьбу з вірусом АЧС в країні та привити мисливцям України нові корисні знання і навички.
  І завершальним об’єктом, який урочисто відкрила делегація ректорату став затишний і функціональний екологічний клас. Він розташований на березі озера в лісі, має необхідне сучасне мультимедійне оснащення і вже цього року прийме студентів ННІ лісового і садово-паркового господарства на практику, повідомив директор Роман Василишин.

  Тримати такий високий рівень, дбати за якість освітнього процесу і дослідництва у воєнний час вдається не кожному. Але ми робимо все від нас залежне, підсумував ректор Станіслав Ніколаєнко.

Денис Рудень, Геннадій Кушанов
 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook