До 10-річчя Дня університету: завідувачі гуртожитків про масштабні зміни в гуртожитках

25 травня 2024 року

  У студентському містечку Національного університету біоресурсів і природокористування України налічується 13 гуртожитків, два з яких для поселення працівників нашого вишу. Особливість нашого кампусу в тому, що університет віддавна займає майже 100 гектарів у Голосіївській лісопарковій зоні. Це природна перлина на околиці Києва – в нас тут завжди затишно, красиво а в літню спеку – на пару градусів прохолодніше. Гуртожитки розташовані поряд, що є великим плюсом, оскільки навчальні корпуси в пішій доступності. Навколо гуртожитків парк, ставки, облаштовані зони для відпочинку, спортивні майданчики.

  З призначенням Станіслава Ніколаєнка на посаду ректора університету в гуртожитках студентського містечка розпочалось нове життя та безупинно триває оновлення матерільно-технічної бази. Про те як це відбувалося діляться з нами завідувачі гуртожитків, які працюють багато років.

     Завідувач гуртожитку № 9, Лідія Йовенко:
— Мій стаж в університеті більше 30 років. Починала свою діяльність із каштеляна гуртожитку № 12 і уже 26 років обіймаю посаду завідувача. Розпочну з того, що Станіслав Миколайович приділяє велику увагу технічно-господарському стану гуртожитків, постійно переймається якістю проведених ремонтних робіт. За ініціативи ректора в гуртожитку замінили дахове покриття, на нове, сучасне, яке стійке до забаганок природи. Увесь обсяг робіт – від встановлення дерев’яного каркасу і до покриття – проводився власними силами ремонтно-будівельної бригади університету і у максимально короткі терміни.

  Також варто відзначити, що найкращим рішенням було готувати кімнати для поселення студентів нового набору. Тож впродовж 10 років силами університету, студентських загонів, допомоги спонсорів поступово проводимо капітальні ремонти кімнат. Розпочинаючи із заміни електричного обладнання до облаштування новими меблями та м’яким інвентарем. Першокурсники заселяються у відремонтовані і укомплектовані кімнати.
  Зазначу, що з приходом ректора в університет, у гуртожитку № 9 відбувалися значні покращення, врегулювали штат, на частині блоків встановили камери відеоспостереження, змінили всі старі вікна в житлових кімнатах на нові металопластикові, провели капітальний ремонт душової кімнати для співробітників, встановили бойлери для підігріву води тощо.

     Завідувач гуртожитку № 11, Валентина Журенко:
— З кожним роком територія студентського містечка НУБіП України стає все більш озелененою, яскравою та оформленою цікавими композиціями. Я в університеті працюю з 1999 року і з упевненістю можу відзначити, що ректор університету справжній господар, він дбає за кожен куточок і всюди встигає. Станіслав Миколайович відвідує гуртожиток не тільки у робочий час, він любить пройтись територією та поспілкуватися із студентами як у суботу так і в неділю. Важливо, що він вислухає кожного і обов’язково допоможе у вирішенні всіх проблем. За підтримки ректорату під головуванням Станіслава Ніколаєнка в гуртожитку №11 проведено капітальний ремонт кухонь та місць загального користування (умивальні кімнати, туалети), відремонтовано балкони, замінений дах, частково замінена плитка на блоках, закуплено нові електроплити. Хочу наголосити, що кожного року закупляються миючі та дезінфікуючі засоби, інструмент для прибирання. Кожного року оновлюються старі ватяні матраци на нові ортопедичні, а також подушки та одіяла. Силами швейного цеху гуртожиток забезпечений постільною білизною, покривалами, шторами і тюлю.
  Дякуючи вмілому керівнику, ректору, який живе своєю справою, гуртожиток № 11 хоч і не новий, але у хорошому стані, все справне, бо вчасно проводиться заміна чи ремонт.

     Завідувач гуртожитку № 5, Олег Вельгас:
— Наше пріоритетне завдання – створення і підтримка якісних житлових умов, осередку культурного зростання студентів після навчання, забезпечення затишку та комфорту. Я обіймаю посаду завідувача гуртожитку № 5 впродовж 11 років, тому хочу наголосити, що не зважаючи на світову кризу неприпустимим є сповільнення темпів покращення місць проживання студентів, потрібно ще швидше рухатися вперед, адже гуртожиток є одним з важливих критеріїв, при виборі навчального закладу.

  Тож дякуємо Станіславу Миколайовичу, що задає нам темпу і протягом 10 років віддано, плідно і завзято підтримував, допомагав та всіляко сприяв у наших ідеях щодо змін на покращення в гуртожитках.
  Гуртожиток № 5 знаходиться в пішій доступності до метро та всім відомого Національного комплексу «Експоцентр України», де наші мешканці мають можливість проводити своє дозвілля, катаючись на самокаті чи велосипеді, або прогулюючись по красивій квітучій території. За дорученням Станіслава Миколайовича в гуртожитку замінено дахове покриття та утеплений фасад гуртожитку.
  У життєдіяльності гуртожитку був період, що ним користувалися люди, які у цей складний час в країні забезпечують наш спокій та захист. Після повернення гуртожитку для поселення студентів, силами ремонтно-будівельної бригади та студентських загонів проведено капітальний ремонт читальної зали, кімнати студентської ради, сходових маршів. Постійно підтримуємо належне функціонування спортивної зали, місць загального користування.

  Я, як директор студентського містечка, підсумую діалог із завідувачами гуртожитку. З гордістю підтверджую, що в гуртожитках студентського містечка Національного університету біоресурсів і природокористування України створені всі умови для плідного навчання: студенти готуються до занять у читальних залах в яких є вільний доступ до безкоштовного Wi-Fi, займаються фізичними вправами у спортивних кімнатах. Проживання разом зі своїми одногрупниками також дає змогу поглиблювати процес пошуку знань. З повномасштабним вторгненням, приклавши чимало зусиль, у всіх гуртожитках облаштовані укриття, які обладнані вентиляційними системами, первинними засобами пожежогасіння, укомплектовані потрібною кількістю посадкових місць та забезпечені всім необхідним. На випадок блекауту або критичних ситуацій в країні у гуртожитку № 2 створений пункт незламності. З 24 лютого та впродовж найважчого періоду для Київської області студентське містечко продовжувало працювати. Гуртожитки безперебійно функціонували та забезпечили житлом близько 200 осіб, серед них студенти соціально незахищених категорій та з окупованих міст. Адміністрація кампусу надавала мешканцям допомогу продуктовими наборами, розвозила питну воду та хліб, всіляко підтримували моральний і бойовий дух студентів, які цілодобово перебували в укриттях.
  Зазначу, що основними завданнями адміністрації студентського містечка є турбота про створення належних умов проживання студентів та співробітників, організація роботи завідувачів гуртожитків, регулярне оновлення матеріально-технічної бази, вирішення питання вдосконалення структури кампусу і підтримка в належному санітарно-технічному стані житлового фонду.

  Для покращення соціально-побутових умов проживання, підготовки гуртожитків до поселення студентів, силами працівників господарських відділів університету, співробітників гуртожитків, підрядників, спонсорів та з власної ініціативи студентських будівельних загонів проводяться косметичні ремонти в місцях загального користування, читальних залах, спортивних кімнатах, душових кімнатах, фарбуються сходові клітки, тощо. Для поселення студентів нового набору кожного року готується близько 300 кімнат, це практика, яку впровадив ректор університету Станіслав Ніколаєнко. В гуртожитках кожного місяця проводяться профілактичні заходи з дезінфекції, дезінсекції та дератизації, а також комплексно під час літніх канікул. Зазначу, що відремонтовані студентські кімнати облаштовуються меблями виготовленими силами столярного і меблевого цеху університету. За підтримки та дорученнями Станіслава Миколайовича в гуртожитках № 2, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 проведено нове сучасне перекриття дахів та проведено капітальний ремонт з утеплення та оновлення фасадів гуртожитків № 1, 2, 3, 4, 5, 7. Дах гуртожитку № 10 всіма силами замінювали у час повномасштабного вторгнення. Також всі гуртожитки забезпечені бойлерами на 750 літрів, що у випадку відключення гарячого водопостачання містом, що часто відбувається у літній період, дозволить забезпечити студентів гарячою водою в душових кімнатах. За ініціативи ректора та спільними зусиллями працівників студентського містечка, університету, кафедри фізичного виховання та з допомогою студентів вдалося збудувати, облаштувати два спортивні майданчики (футбольне поле із штучним покриттям) біля гуртожитку № 2 і між гуртожитками № 10, 11, що стали до вподоби студентству.

  На території студентського містечка гуртожитки № 1, 2, 3, 8, 11 облаштовано новими оригінальними квітковими експозиціями. Гуртожиток № 9 прикрашає клумба у вигляді вишитого рушника та гербу України, вхід у гуртожитку № 2 огортає символічна клумба «ФАМ», територію біля гуртожитку № 3 та № 11 уквітчує різнобарвна композиція. На схилі біля гуртожитку № 8 милує око жовто-блакитна композиція із надписом НУБіП. Найбільшою окрасою студентського містечка є композиція «Я люблю НУБіП» такий символ сприяє популяризації Університету не лише в Україні, а й далеко за її межами, адже кожен може зробити пам’ятне фото. А на фасаді гуртожитку № 2 намальований трендовий мурал, де барвиста гама кольорів, що трансформується у фігури студента, студентки та символи навчання і хліборобської праці, постійно привертає увагу тих хто рухається по вулиці Еллана-Блакитного. Такий вид мистецтва робить кампус цікавим та привабливим.

  Також студентське містечко постійно заохочує та залучає студентський актив до проведення свят та спортивних змагань між гуртожитками. Проводимо змагання з волейболу, футболу, тенісу. Впровадили новий вид змагань серед мешканців гуртожитків – доджбол. Організовували історико-пізнавальні зустрічі та виховні бесіди ректора і керівництва університету з мешканцями. Спільно із головами студентських рад ініціювали перегляди кінофільмів і футбольних матчів в гуртожитках та на території студентського містечка.
  Завідувачі гуртожитків, голови студентських рад разом з усіма мешканцями намагаються організувати й облаштувати свій побут та підтримувати те, що робить керівництво університету.

  Всі ці зміни і покращення, які відбуваються впродовж 10 років, завдяки правильним, виваженим і структурованим рішенням керівника, ректора університету, Станіслава Ніколаєнка та вміло підібраній команді. До слова, дуже важливим питанням є робота по створенню належних соціально-побутових умов для студентів, адже це – візитівка Університету.

Розмову вів Сергій СТЕЦЮК,
директор студентського містечка

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook