Природокористування і якість життя – поради лікаря: причини, лікування та супутні захворювання ожиріння
Результати дослідження поширеності факторів ризику неінфекційних захворювань в Україні (STEPS 2019) свідчать про те, що цією від цієї хвороби потерпає кожний четвертий дорослий українець. І майже 30% українок мають ожиріння.
Особливу тривогу викликає той факт, що з кожним роком збільшується число дітей і підлітків, які страждають на ожиріння. Щорічно щонайменше 2,8 мільйона осіб вмирає в результаті зайвої ваги або ожиріння. ВООЗ розглядає ожиріння як глобальну епідемію, що охоплює до одного мільярда людей.
Американська медична асоціація (AMA) офіційно визнала ожиріння хронічною хворобою ще в 2013 році. Асоціація стверджує, що це стан із численними функціональними змінами, які потребують лікування та профілактики.
Найпоширенішим помилковим уявленням про ожиріння є те, що це просто «наслідки нездорового способу життя». Нібито люди хворіють на ожиріння виключно через неправильне харчування, недостатню фізичну активність, відсутність сили волі чи байдужості до власного вигляду.
Насправді ожиріння є захворюванням, при якому аномальне або надмірне накопичення жиру шкодить здоров’ю. Воно спричинене комплексом генетичних та зовнішніх факторів.
ЯК ДІАГНОСТУВАТИ
Ожиріння не має специфічних симптомів. Так само, як і високий кров’яний тиск, часто може бути «мовчазним».
Найпоширенішим способом виявлення ожиріння є визначення індексу маси тіла (ІМТ), який є співвідношенням ваги до квадрату зросту і перевищує 30 кг/м2.
Але ІМТ є не досить досконалим інструментом і критикується багатьма експертами. Більш точним є відсоток жирової маси до чистої м’язової маси та те, де саме відбувається надмірне відкладення жирової тканини (наприклад, абдомінальне ожиріння). Останнє досить просто виявити за допомогою вимірювання окружності талії. Якщо вона більше 88 см у жінок та більше 102 см у чоловіків, то говорять про наявність абдомінального (або вісцерального) ожиріння.
ПРИЧИНИ ОЖИРІННЯ
Сприяти поступовому розвитку цього захворювання можуть такі фактори:
к.м.н., професор, в.о. завідувача кафедри
громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог

- Дисбаланс між харчуванням і активністю. Споживання великої кількості калорій, коли вони не використовуються під час фізичної активності, призводить «позитивного» енергетичного балансу і згодом до набору зайвої ваги. Спробуйте стежити за розміром порцій і більше рухайтеся, якщо ще не маєте регулярної фізичної активності.
- Середовище, що сприяє нездоровому способу життя. Якщо корисні натуральні продукти є важко доступними, то робити здоровий вибір стає непросто. Як і бути фізично активним, якщо поруч немає зеленої зони для ходьби, пробіжки, або інших доступних варіантів для фітнесу. На те, що людина обирає, купує та споживає, істотно впливає маркетинг і реклама нездорової їжі.
- Генетика. Вона здатна впливати на набір ваги людиною та на ризик ожиріння. Науковці виявили, що гени можуть спричиняти ожиріння, яке виникає при таких станах, як синдром Прадера-Віллі, який є поширеним генетичним розладом та спричиняє небезпечне для життя ожиріння у дітей. Варіації деяких генів також сприяють ожирінню, викликаючи надмірне відчуття голоду, через що людина їсть більше.
- Інші захворювання. Гормональні захворювання, такі як низька активність щитовидної залози (гіпотиреоз), синдром Кушинга та синдром полікістозу яєчників, можуть призвести до ожиріння. Прийом деяких ліків також здатний зумовлювати набір надмірної ваги. Зокрема, глюкокортикоїди, антидепресанти та протисудомні препарати.
к.м.н., професор, в.о. завідувача кафедри
громадського здоров'я та нутриціології
факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК,
президент Асоціації дієтологів України,
лікар-терапевт вищої категорії, лікар-гастроентеролог
вищої категорії, лікар-дієтолог вищої категорії