Працюємо над якістю освітнього процесу

September 28, 2021
Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології

 

Шановні колеги!!!

Вийшов друком підручник «Технології біовиробництва»

Колектив авторів: Лісовий М.М., Таргоня В.С., Коломієць Ю.В., Дрозд П.Ю.

для здобувачів освітнього ступеня «Бакалавр» зі спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія»

 

Біотехнологія – напрям в науці і технології, який виник в середині ХХ ст. і бурхливо розвивається в різних країнах світу та в Україні, як один із найбільш перспективних для подальшого розвитку різних виробництв сільського господарства. На сьогодні головним завданням біотехнології в агросфері є використання біологічних процесів, систем та організмів в різних галузях і, перш за все, в сільському господарстві, які сприяють його інтенсифікації і перетворенню у високоефективну, конкурентоздатну, екологічно безпечну галузь.

Проблеми, які постають перед біотехнологічною наукою у галузі агровиробництва, а саме зростаючий дефіцит природних та антропогенних ресурсів, підвищені вимоги до якості сільськогосподарської продукції, спонукають до подальшого розвитку та використання біотехнологій утилізації вторинної сировини, біологічного захисту рослин, відновлення родючості ґрунтів, що дедалі більше змінює практику світового сільськогосподарського виробництва.

З розвитком біотехнології повязують вирішення глобальних проблем людства – ліквідацію недостачі продовольства, енергії, мінеральних ресурсів, поліпшення стану охорони здоров'я і якості навколишнього середовища. Враховуючи те, що біотехнологія є мультидисциплінарною галуззю знань, в підручнику «Технології біовиробництва» розглядаються біотехнологічні процеси удосконалення технології утилізації відходів виробництва, технологічні регламенти біотехнологічних процесів метанового зброджування, вермикомпостування, виробництва білкових кормових добавок, силосних заквасок, біомаси гібрида «червоного каліфорнійського» червяка, регіонального виробництва ентомологічних і мікробіологічних препаратів захисту рослин тощо.

Навчальна дисципліна «Технології біовиробництва» вивчає широке коло питань застосування агротехнологій, біотехнологічних процесів, технічних засобів та біотехнологічних агентів для виробництва і переробки фітомаси з метою отримання поновлюваних джерел енергії, вирощування біомаси на енергетичні потреби та біотехнологічної сировини для суміжних галузей АПК України.

У процесі проходження курсу студенти пізнають важливі теоретичні та практичні положення щодо основних біотехнологічних процесів в АПК, технологічного обладнання і біологічних агентів, а також методи контролю якості отриманих біологічних матеріалів та біопрепаратів.

Оволодіння теоретичною базою та практичними навичками щодо використання прикладних біотехнологій в АПК є необхідною умовою для формування висококваліфікованих спеціалістів напряму «Промислова біотехнологія».

  

Оксана Кляченко

гарант освітньої програми

«Біотехнології та біоінженерія»

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook