Інвентаризація та моніторинг лісів: практична складова наближена до виробничих умов

June 29, 2021
     Дистанційний режим навчання спонукав переглянути акценти у теоретичній частині освітнього процесу і адаптуватися до специфіки змішаного графіку навчання. Однак практичне навчання у повній мірі дозволило реалізувати усі плани і задуми для фінального етапу формування навичок та компетенцій у майбутніх фахівців з лісового господарства.

     Пересічним прикладом стало проведення навчальної практики з дисципліни «Інвентаризація та моніторинг лісів», яка має ключову роль для здобувачів вищої освіти за спеціальністю 205 – Лісове господарство в умовах реалізації національної інвентаризації лісів. Практика проводилася на базі ВП НУБіП «Боярська лісова дослідна станція» з метою набуття навичок зі збору польових даних на пробних площах з інвентаризації та моніторингу лісів, а також для отримання досвіду інвентаризації зелених насаджень на базі університетського кампусу НУБіП України.
     На практиці студенти-магістри виконали весь комплекс робіт від пошуку і закріплення мережі вибіркових ділянок інвентаризації лісів з використанням приладів геопозиціювання в лісових умовах до картографування всіх дерев на пробних площах та вимірювання їхніх таксаційних показників.

     Відповідно до програми практики майбутні магістри набули навички використання програмного забезпечення Field-Map для картографування та збору інформації, а також застосування спеціальних лісотаксаційних вимірювальних приладів (мірних вилок, висотомірів, повнотомірів, мірних стрічок), а також безпілотних літальних апаратів для створення ортофотоплану та цифрової моделі висоти крон.

  

 

     Важливою особливістю практики було виконання поставлених навчальних завдань на прикладі дослідної мережі інвентаризаційних кругових пробних площ у лісовому фонді дослідної станції з використанням сучасного вимірювального обладнання для наземних робіт та дистанційного зондування. Методичне забезпечення, організація і технічне забезпечення максимально наблизили навчальну практику до виробничих умов, забезпечили контроль якості навчання та апробацію результатів досліджень.

Андрій Білоус,
завідувач кафедри таксації лісу та лісового менеджменту

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook