Досвід дуальної форми навчання майбутніх фахівців з обліку і оподаткування (Обліку і аудиту)

April 11, 2021

  Вже кілька років поспіль триває активна співпраця кафедри обліку та оподаткування економічного факультету із ТОВ «Агріаналітика» (Agrianalytica Limited Liability Company (Agrianalytica Llc) – лідером українського ринку в сфері комплексних IT-рішень для агропромислового комплексу.

     Семінари-треніги, майстер-класи, практичні заняття, які проводились в аудиторіях для студентів НУБіП України за участі представників стейкхолдера ТОВ «Агріаналітика» стали початком розвитку дуальної форми здобуття освіти студентів спеціальності 071 «Облік і оподаткування» (освітньо-професійної програми «Облік і аудит»).
     Так, незважаючи на складні умови роботи бізнесу в умовах карантину, студентки Юлія Дуда та Крістіна Нестерова пройшли конкурсний відбір для практичного стажування у ТОВ «Агріаналітика». І нині вони – безпосередні учасники дуальної форми освіти – демонструють яскравий приклад можливості поєднання навчання в НУБіП України з навчанням на робочих місцях, зокрема у ТОВ «Агріаналітика» для здобуття кваліфікації бакалавра з обліку і оподаткування.

     Ю. Дуда із великим захопленням та першим досвідом практика-бухгалтера розповідає про програмні продукти компанії AgriAnalytica, з якими працює: «Розвиток агросектору сьогодні – це не тільки стрімкі темпи динаміки збільшення обсягів виробництва, а й значні зміни у технологіях ведення господарської діяльності. Перш за все мова йде про побудову нових комунікаційних зв’язків між суб’єктами ринку, а також надання малим та середнім сільгоспвиробникам інструментів для ефективного ведення їх діяльності. Саме ці питання і вирішують продукти компанії AgriAnalytica, серед яких «Кабінет Аграрія». Це комунікаційна платформа для учасників українського агроринку, чиє основне завдання полягає у спрощенні доступу агровиробників до фінансування. Онлайн-платформа об'єднує в єдину екосистему аграріїв з фінансовими інститутами, постачальниками, покупцями, консультантами, інвесторами, міжнародними донорськими проєктами і страховими компаніями. Кабінет Аграрія — це рішення «3 в 1», адже сільгоспвиробник в одному місці за лічені хвилини може обрати будь-які матеріально-технічні ресурси, подати заявку на фінансування більше як до 30 банків і отримати державну підтримку».
     До розмови долучилася інша студентка Крістіна Нестерова: «Загалом, проблема фінансування дуже гостро постає перед українськими аграріями, зокрема й через відсутність прозорості даних бухгалтерського обліку. Для вирішення цієї проблеми компанія «AgriAnalytica» створила три онлайн-продукти, що допомагають фермеру стати зрозумілим для держави, банку, постачальника чи інвестора: Agri: Бухгалтерія; Agri: Бізнес-план; Agri: Бухгалтерія+Управління виробництвом. Під час стажування переконалась, що, наприклад, Agri:Бухгалтерія – це онлайн-сервіс, який є простим та легким у використанні, адже всі бухгалтерські проводки та звітність формуються автоматично. Агросектор потребує не тільки інноваційних ІТ-рішень, а й спеціалістів, які б забезпечували консультування та інформаційно-технічний супровід у питаннях ведення бухгалтерського обліку. Більше того, для нас, молодих фахівців, надзвичайно важливо розуміти тонкощі ведення обліку аграрної галузі і вміти працювати з різними програмами. Саме такий досвід й пропонує для наших студентів спеціальності «Облік і оподаткування» освітньо-професійної програми «Облік і аудит» компанія «AgriAnalytica».
     Юлія Дуда також ще додає, що завдяки кафедрі обліку та оподаткування, вона отримала можливість практичної оплачуваної роботи й опанування процесу ведення бухгалтерського обліку з новою сучасним бухгалтерським програмним продуктом. Вона навчилася аналізувати можливі помилки системи та, навіть, самостійно описувати технічні задачі для спеціалістів відділу ІТ. Ю. Дуда продовжує розповідати про досвід свого стажування: «Я вже вмію працювати в інших програмах, які вивчила під час навчання в університеті, таких як «1 С:Бухгалтерія для України», «BAS. Бухгалтерія». Проте переконливо можу заявити, що серед переваг програмного продукту «Agri: Бухгалтерія» є її адаптованість саме під сферу агропромислового виробництва, а також можливість для її користувачів отримати безкоштовні консультації з ведення обліку. До слова, саме такі консультації я наразі й надаю». Крістіна Нестерова продовжила: «Університетські знання стали для мене фундаментальною базою, яку тепер я змогла використати на практиці. Звичайно, програма «Agri: Бухгалтерія» забезпечує просте ведення бухгалтерського обліку для пересічного фермера і не вимагає від нього глибоких фінансових знань, але питання можуть виникнути в будь-який момент, і треба вміти правильно на них відповісти. Тут слід і систему розуміти, і бухгалтерський облік, а ще – пояснити чим відрізняється спрощений фінансовий облік від звичайного, які поля заповнювати, як завантажити готові документи».
     Загалом, студентки переконані, що сучасні особливості обліку в агросекторі диктують свої правила для молодих фахівців на ринку праці. Тому здобувати досвід необхідно вже сьогодні. І це цілком можливо завдяки рівноправного партнерства кафедри обліку та оподаткування економічного факультету, роботодавця-компанії AgriAnalytica та студентів з метою набуття останніми практичного досвіду в умовах реальної професійної діяльності. Тож Ю. Дуда та К. Нестерова запрошують своїх колег-студентів долучатися до прекрасної можливості поєднання теоретичних знань з практичним досвідом роботи у ТОВ «AgriAnalytica».
Розмову вели:
Валентина Пономаренко,
PR менеджер ТОВ «Агріаналітика»
Євгенія Калюга,
завідувач кафедри обліку та оподаткування
Наталія Кузик, доцент кафедри

 
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook