Практична підготовка студентів спеціальності «Фінанси, банківська справа та страхування» як визначальна складова професіоналізму майбутніх фахівців

November 13, 2020

 

  Важливе значення у підготовці майбутніх фахівців спеціальності «Фінанси, банківська права та страхування» має практичне засвоєння знань. Проходження практики втілює один з головних принципів навчання – зв’язок теорії і практики, що відображає складну діалектику професійної підготовки магістра – майбутнього фахівця з фінансів. Фахівець з фінансів повинен бути готовий до наступних видів діяльності: планово-фінансова, економічна, організаційна, проектно-дослідна, інформаційно-аналітична, діагностична, інноваційна, методична. Базами практики для магістрів-фінансистів в поточному році стали різноманітні суб’єкти господарювання України: ТОВ «Козацьке», ТОВ «Імпел Гріффін Груп», ТОВ «Студія Простір», ТОВ «МЕГОГО», ТОВ «АГРО ДОМ», ТОВ «Агроінвестпродукт».
   У ТОВ «Козацьке» (Чернігівська обл., Бобровицький р-н.) пройшла практику Ольга Колодій помічником економіста-фінансиста. Ольга займалася аналізом і контролем грошових потоків підприємства, оцінювала фінансові ризики підприємства, використовуючи методи мінімізації ризиків та оптимізації витрат. До переліку завдань також входимо вміння критично оцінювати роботу підприємства та знаходити резерви підвищення ефективності виробництва, поліпшення фінансового стану підприємства. Студентка збирала контакти майбутніх покупців на агровиставках, брала участь в розвитку відділу з продажів.

   У відділі фінансового контролінгу та консолідації ТОВ «Імпел Гріффін Груп» на посаді молодшого фінансиста пройшла практику Вікторія Цесар. Яка, в свою чергу, виконувала ряд завдання, до переліку яких входили: вивантаження виписок в програмі клієнт-банків; формування довідок по рахунках; відкриття рахунків в національній та іноземній валюта; проведення щоденних платежів в національній та іноземній валютах, оплата податків, виплата заробітної плати; оформлення банківських гарантій для участі в тендерах на платформі ProZorro; робота з банківським продуктом – овердрафт; робота в програмі 1:С: аналіз рентабельності по регіонах, внесення калькуляцій, формування оборотно-сальдових відомостей.

    Лариса Нікітова пройшла практику у ТОВ «Студія Простір», в коло її обов’язків входило: збір та обробка первинної документації, банківські операції, бере участь в складанні звітності, виконує доручення фінансового директора.

  У ТОВ «МЕГОГО» проходила практику Анастасія Шкуропатська на посаді помічника бухгалтера-фінансиста. В коло її обов’язків входило: виписка рахунків, видаткових накладних, актів виконаних робіт, податкових накладних, довіреностей , звірка з покупцями, робота з касовим апаратом (РРО); зведення оборотно-сальдової відомості за рахунками 361,64,32; реєстрація податкових накладних, розрахунків коригування до податкових накладних; заповнення декларації з ПДВ; здача до органів статистики звіту про обсяги реалізованих послуг.

  Винярський Денис – проходить практику в підрозділі ТОВ «АГРО ДОМ» ТОВ СГП Шупики (Богуславський р-н, с. Шупики Київської обл.). Мовчан Максим – ТОВ «Агроінвестпродукт» (Київська обл., смт Рокитне). На практиці студенти ознайомилися з основними господарськими операціями та принципами їх здійснення в програмі 1 C та веденням первинної документації в тому числі з допомогою програми M.E.Doc. Брали участь у складанні оперативних та зведених бюджетів щодо по вирощуванні сільськогосподарських культур, складанні управлінської звітності, контролю за виконанням бюджетів.

 

   По завершенню практики 12 листопада на кафедрі фінансів відбувся захист звітів. Всього виробнича практика проходила з 6 липня по 23 жовтня. Комісія по захисту звітів в складі Березовської Л.О., Буряк А.В., Олійник Л.А. прийняли звіти в дистанційному режимі з використанням платформи Zoom.

 


    Магістри показали практичні знання з фінансової звітності, заповнення фінансової документації, здійснення фінансових операцій, оподаткування, аналізу даних, розробки пропозицій, тощо для підприємств різних форм власності, бюджетних установ.

 


  Магістри-фінансисти проходять успішно практику, і вже деякі із, зокрема Вікторія Цесар, Анастасія Шкуропатська, Ольга Колодій отримали запрошення від роботодавців продовжити співпрацю на зайнятих посадах.

     Наприкінці звіту студенти були зорієнтовані завідувачем кафедри фінансів Давиденко Н.М. на подальше представлення результатів магістерської роботи на постерній конференції та підготовці до захисту магістерської роботи.

 

Людмила Березовська
Аліна Буряк
Лариса Олійник
доценти кафедри фінансів

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook