Розпочато викладання нової дисципліни "Нішеві плодові культури"

September 27, 2020

 

"На агробіологічному факультеті розпочато викладання нової дисципліни "Нішеві плодові культури" за спеціальністю 203 "Садівництво та виноградарство".

На першому практичному занятті, які проводить професор кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симренко Володимир Меженський, студенти ознайомилися з різноманіттям зерняткових нішевих культур, яких об'єднує загальний тип плоду - яблуко. Один лише перелік рослин вражає уяву: яблуня (сидрові сорти райських яблучок і червоном'якушних яблук), груша (сорти для виготовлення пері), айва (десертні сорти, які можна споживати як яблука), японська айва ("український лимон" зі значним експортним потенціалом), аронія і горобиноаронія (плоди з найвищим умістом біофлавоноїдів з протиокислювальною властивістю), горобина й арія (плоди містять високу кількість бета-каротину, провітаміну А, ще однієї сполуки що руйнує вільні радикали в організмі, запобігаючи пошкодженню ДНК), декілька видів і сортів глоду (десертного і фармацевтичного напрямку), аріягруша (міжродовий гібрид арії з грушею зі смачними плодами), японська груша, або наші (вирізняється незвичайним смаком і структурою м'якуша, повністю протилежним європейським грушам), мушмула (її плоди після "гниття", тобто перестигання м'якуша набувають консистенції повидла й оригінального солодкого смаку) тощо.

Зазвичай, той хто першим займає нову нішу має найбільший зиск у цьому маркетинговому секторі з можливістю отримання надприбутків за умови правильного ведення бізнесу. Студенти агробіологічного факультету мають можливість отримати всі необхідні знання, щоб  бути конкурентноздатними на аграрному ринку країни". 

 

 

 

Володимир Меженський

професор кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симренко

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook