ПРОБЛЕМИ ТА ПЕРСПЕКТИВИ МОЛОЧНОЇ ГАЛУЗІ ОБГОВОРИЛИ НА МОЛОЧНОМУ ФОРУМІ 2020.

September 25, 2020

 

      25 вересня 2020 року відбувся Всеукраїнський молочний форум – 2020, який був організований Спілкою молочних підприємств України та Центром новітніх технологій та інновацій. Участь в якому прийняла завідувач кафедри фінансів НУБіП України, професор Надія Давиденко.

З вітальним словом до всіх учасників форуму звернувся Леонід Козаченко. Він наголосив, що українська економіка має в собі дуже велику аграрну та продовольчу складову, тому розвиток саме цих напрямків має пріоритетне значення. Україна протягом тривалого часу була лідером з виробництва молочної продукції, яку експортувала до багатьох країн світу. Проте останнім часом ситуація кардинально змінилася, значне скорочення поголів`я великої рогатої худоби призвело до дефіциту якісної сировини, зростання цін та стрімкого збільшення імпорту молочної продукції в Україну. Вирішення цих питань потребує втручання держави,  і як приклад, доповідач навів досвід Німеччини та Угорщини, щодо створення іпотечних та  земельного банку. На завершення Леонід Петрович побажав всім учасникам плідної співпраці та цікавої дискусії.

Заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Сергій Глущенко у своєму виступі наголосив на тому, що молочна галузь є дуже важливою складовою української економіки та потребує швидких та дієвих зусиль підприємців і держави для подолання існуючої кризи. Крім того,  висловив щирі сподівання на широкий діалог між представниками уряду та провідних виробничих і технологічних компаній. Також було наголошено, що на сайті міністерства можна ознайомитися із проектом Закону України «Про ветеринарну медицину та благополуччя тварин», який був прийнятий у першому читанні та Законопроектами «Про захист рослин» та «Про вимоги до предметів та матеріалів, що контактують з харчовими продуктами» та подати пропозицій за необхідності.

Михайло Корилкевич, Президент «Української кооперативної федерації», розповів про стан розвитку молочної галузі. Зокрема, він наголосив, що за умови фінансової підтримки молочних сімейних ферм Україна зможе через 3-5 роки отримати справжній молочний бум. В Україні вже працює 23 сімейні молочні ферми та планується відкриття ще 25, зазначив пан Михайло. За словами президента УКФ, необхідно інвестувати в реалізацію проекту розвитку молочних ферм майже 600 млн доларів. Тоді кількість сімейних молочних ферм сягне 5 тисяч, а вкладені кошти окупляться за якихось 2-4 роки.

Вадим Чагаровський, Голова Спілки молочних підприємств України, розповів про ідею створення форуму  та необхідність об’єднання всіх хто працює в молочній галузі з метою покращення її результатів і висловив щирі сподівання, що буде підписаний меморандум про співпрацю з Міністерством розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства для підтримки аграрного сектору та галузі тваринництва.

Сергій Лахно радник міжнародної юридичної фірми Integrities розповів про досвід державної підтримки в Європі, зокрема  про досвід Польщі, де протягом 2014-2020 років прямі асигнування в сільськогосподарський сектор склали близько 23,4 млрд євро. Пан Сергій зазначив, що близько 1,3 мільйона польських фермерських господарств отримали понад 3 млрд євро прямих платежів. Протягом останніх років значна частина цих коштів  витрачається на підтримку розвитку овочівництва та молочної галузі.

 

                               

 

Під час форуму учасники мали можливість обговорити питання стабільного розвитку молочного сектору економіки, збільшення робочих місць,  розширення експортних можливостей української молочної продукції та викликів, які стоять перед молочною галуззю.

Зоя Тітенко,

старший викладач кафедри фінансів

 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook