Стан та виклики сьогодення на біржовому ринку стали темою наукової дискусії на економічному факультеті

22 February 2019, 21:03

 

11 грудня в НУБіП України пройшов Всеукраїнський семінар «Біржовий ринок: стан та виклики сьогодення» з нагоди 80-ти річчя від дня народження засновника кафедри біржової діяльності, професора, заслуженого діяча науки і техніки України, академіка Академії оригінальних ідей Миколи Солодкого.

     Захід був організований кафедрою біржової діяльності і торгівлі з метою обговорення проблем сучасного вітчизняного біржового ринку в тісному науково-професійному колі.
     Серед учасників семінару були представники державних установ, біржової спільноти та вищих навчальних закладів.

     Відкрив семінар ректор Станіслав Ніколаєнко. Він привітав ювіляра з днем народження, вручив Почесну грамоту НУБіП України. У своїй промові Станіслав Миколайович зазначив, що університет пишається такими професіоналами, як професор Микола Солодкий. За плечима ювіляра накопичений багаторічний досвід управлінських посад різного рівня: від начальника управління науково-технічного співробітництва з зарубіжними країнами, заступника начальника Головного управління з науки, начальника Головного управління з зарубіжних зв’язків та інших керівних посад у комерційних підприємствах – до заступника міністра сільського господарства і продовольства України.

 

     Ректор звернув увагу на те, що, до прикладу, в Держплан, де ювіляр пропрацював 6 років, у свій час брали лише високопрофесійних фахівців з аналітичним мисленням та умінням прогнозувати. Микола Солодкий під час держслужби постійно працював над собою, стажувався у різних країнах світу, таких як Швейцарія, Великобританія, США, Японія, був членом колегії Міністерства продовольчих ресурсів України. Перейшовши в НУБіП України, продовжив плідно працювати, створив першу в країні кафедру біржової діяльності, забезпечив її необхідною матеріально-технічною базою задля підготовки висококваліфікованих фахівців з біржової діяльності. Колектив університету знає Миколу Олександровича, як людину з великої літери, непересічну особистість, віддану своїй справі. Ректор побажав міцного здоров’я та успішної праці на благо нашої держави.

 

     Леонід Козаченко – голова підкомітету з питань економічної і фінансової політики в агропромисловому комплексі Комітету Верховної Ради України з питань аграрної політики та земельних відносиняк почесний гість семінару, також привітав ювіляра. Він зазначив, що знає Миколу Олександровичабільше 20 років і – це цілеспрямована людина, що віддає всього себе роботі та вимагає такої ж віддачі від своїх підлеглих. Леонід Петрович відмітив, що неодноразово перебував на переговорах з ювіляром у зарубіжних країнах і завжди бачив перед собою високопрофесійного фахівця, патріота України. А, що стосується роботи Миколи Олександровича по організації біржового товарного ринку в країни, то він заслуговує високої поваги. Вкінці свого виступу Леонід Козаченко сказав, що приємно бачити високі результати роботи професора Солодкого М.О. в НУБіП України і побажав ще багато років плідної праці.

     Сергій Кваша – проректор з навчальної і виховної роботи привітав ювіляра та наголосив на важливості підготовки фахівців для біржового ринку. Сергій Миколайович вручив Почесну грамоту Міністерства аграрної політики України за вагомий вклад та багаторічну працю в міністерстві професора Солодкого М., а також побажав міцного здоров’я і продовження започаткованої ним справи з підготовки висококваліфікованих фахівців для біржового ринку в НУБіП України.

     Віктор Пабат – професор ННІ післядипломної освіти НУБіП Україниекс-перший заступник міністра сільського господарства та продовольства України у своєму виступі зазначив, що йому випала нагода попрацювати з шановним Миколою Олександровичем в міністерстві за часів формування ринкових відносин в країні. Професор Солодкий М.О. завжди вирізнявся своїми знаннями, працьовитістю, талантом гарного організатора, а саме основне державним мисленням. Він навів приклад, коли перебуваючи разом на переговорах у складі української делегації на засіданні Ради країн СНД щодо створення єдиної Академії аграрних наукнавіть під шаленим тиском з боку прем’єр-міністра Росії Черномирдіна В.С. угода не була підписана, що говорить про принциповість і життєву позицію Солодкого М.О.

     Леонід Беренштейн – генеральний директор Асоціації «Союз бірж України» привітав Миколу Олександровича. Він відмітив, що сьогодні ми вшановуємо ювілей «батька біржового товарного ринку». Ювіляр віддав багато сил і часу для організації вітчизняного біржового товарного ринку. Від імені біржової спільноти Борис Леонідович виказав слова великої шани і вдячності за проведену титанічну роботу на біржовому ринку і окрему подяку за підготовку висококваліфікованих спеціалістів в НУБіП України, багато з яких нині працюють на провідних товарних біржах країни, а також побажав наснаги і нових звершень.

     Анатолій Діброва – декан економічного факультетувід імені колективу НПП економічного факультету, щиро вітав ювіляра та вручив Почесну грамоту економічного факультету. Анатолій Дмитрович, на правах модератора заходу, зачитав вітальні листи, надіслані ювіляру, у тому числі від Міністерства освіти і науки Україниа також від голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки і оборони – Сергія Пашинського.

     Микола Ільчук – завідувач кафедри підприємництва та організації агробізнесу привітав ювіляра та побажав нових успіхів і досягнень на освітянській ниві у підготовці фахівців в НУБіП України.

     Надія Резнік – завідувач кафедри біржової діяльності і торгівлі також долучилась до привітань учасників семінару. Вона висвітлила історію створення М. Солодким першої в країні кафедри біржової діяльності, розповіла про основні здобутки кафедри за період її діяльності та навела вагомі аргументи на користь важливості підготовки фахівців для біржового ринку, а також зупинилась на основних перспективних напрямах розвитку кафедри в найближчі роки. 
     Багато привітань прозвучало також з вуст випускників кафедри, які нині представляють наш університет у багатьох провідних аграрних та фінансових компаніях країни, зокрема від Юлії ДяченкоОлександра СегінаОксани РябченкоНаталії ЗельськоїАндрія РуденкаМихайла Пономаренка,Миколи Козлова та інших.

 

     Після вітальної частини учасники обговорили основні проблеми функціонування біржового ринку в Україні.
     Василь Горьовий – завідувач кафедри менеджменту ім. професора Й.С. Завадського у своїй доповіді показав вклад Солодкого М.О. у розвиток вітчизняного біржового товарного ринку, розробку концепції розвитку вітчизняного біржового ринку сільськогосподарської продукції, підготовку першої в країні законодавчої бази, відкриття першої товарної біржі в країні за часів здобуття незалежності України. Не мало важливим є те, що багато років поспіль біржова спільнота призначала Миколу Солодкого – Президентом та Віце-президентом Національної асоціації бірж України.

    Ігор Охріменко – проректор з навчальної та наукової роботи Київського кооперативного інституту бізнесу і права зупинився на проблематиці підготовки фахівців спеціальності 076 «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» і відмітив вагому роль Солодкого М.О. у цьому процесі. 
     Юрій Рубан – один з учнів наукової школи професора Солодкого М.О., менеджер «Сингента Україна», доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі навів перспективи України на ф’ючерсному ринку сільськогосподарської продукції, а також зупинився на практичних засадах роботи його компанії з біржовими інструментами по хеджуванню цінових ризиків.

     Анатолій Стоянов – випускник кафедри біржової діяльності і торгівлі, а нині її асистент підняв питання ціноутворення та ролі бірж у формуванні ринкових засад для сільськогосподарських цін.
     Анна Кравченко – доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі представила доповідь про методи технічного і фундаментального аналізу та переваги їх використання на валютному біржовому та позабіржовому ринках.
     Студенти також активно долучились до виступів, змістовні доповіді були представлені магістрами Катериною ДювенжиВладиславом Заруцьким, а також бакалаврами Крістіною Алдановою та Дариною Ковбасюк.

 

     Всі учасники семінару тепло привітали ювіляра, бажаючи йому міцного здоров’я та здійснення нових задумів на благо нашої держави. У результаті всі доповідачі відмітили, що зустріч носила і науково-практичне значення у налагодженні симбіозу між професійними учасниками вітчизняного біржового ринку та науковцями. Крім того, у підсумку семінару було запропоновано проведення майбутніх панельних дискусійних зустрічей щодо перспектив виходу учасників вітчизняного аграрного ринку на світові біржі та поглиблення якості підготовки нових кадрів міжнародного формату.

БІРЖОВИЙ РИНОК В УКРАЇНІ: СТАН

ТА ВИКЛИКИ СЬОГОДЕННЯ

 

Валентина Яворська,
доцент кафедри біржової діяльності і торгівлі 

 
 
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook