Вивчаємо здобутки вітчизняних селекціонерів на лабораторних заняттях
Вівчарство завжди було і залишається в наші дні важливою галуззю світового продуктивного тваринництва. Вівчарство – єдина галузь, котра постачає народному господарству різноманітну сировину, а споживачам продукцію з цілющими властивостями: дієтичну ягнятину, молоко, делікатесні сири і бринзу, а також вовну, овчини, смушки та шкірсировину, вироби з яких не мають аналогів щодо гігієнічних властивостей.
Головне завдання вивчення дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства» в кінцевому результаті полягає в тому, щоб підготувати фахівця-технолога високої кваліфікації з питань отримання продукції, технологій виробництва, первинної і поглибленої переробки товарної продукції, тощо.
У сучасних економічних умовах розвиток вівчарства визначається, головним чином, його ефективністю та конкурентоздатністю.
Територія України має різноманітні кліматичні умови, кормові фактори і традиції розведення овець тих чи інших порід. Серед значного різноманіття порід овець на особливу увагу заслуговує асканійська каракульська, оскільки тварини адаптовані до природних і кліматичних умов нашої країни (породу планово розводять в Херсонській, Одеській та Чернівецькій областях), а якість їх продукції відповідає світовим стандартам. Відзначимо, що одним з авторів цієї породи є професор кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві, голова Асоціації вівчарів і козівників України Василь Михайлович Туринський.
Основною продукцією, заради якої розводять овець асканійської каракульської породи, є шкурки – високоякісна хутрова сировина для легкої промисловості. Тому при вивченні дисципліни «Технологія виробництва продукції вівчарства» значну увагу приділяють смушковій продуктивності.
12 вересня 2020 р., згідно програми, для студентів 4 курсу факультету тваринництва та водних біоресурсів спеціальності «Технологія виробництва і переробка продукції тваринництва» проведено лабораторне заняття на тему: «Товарна оцінка смушків і овчин». На початку заняття студенти ознайомилися з методикою оцінювання цієї сировини, дізналися за якими ознаками визначають якість волосу та загальні товарні властивості смушків; на які групи поділяють смушки та ягнят смушкових порід у виробничій і торгівельній практиці, а також мали можливість самостійно оцінити 2-3 шкурки, що є у чисельній колекції кафедри.
Наприкінці заняття ні в кого не залишилось сумнівів, що за цією породою майбутнє сучасного вівчарства України, а перспективи наукових досліджень у цьому напряму є – каракулівники всього світу прагнуть селекційним шляхом так змінити спадковість овець, щоб мати каракульчу від новонароджених ягнят і створити новий смушковий тип – муаровий шовк.
Прокопенко Наталія Павлівна,
в.о. завідувача кафедри
технологій у птахівництві,
свинарстві та вівчарстві
Богданова Наталія Василівна,
доцент кафедри