Інтерв'ю з випускниками кафедри комп'ютерних наук

August 7, 2020
Корпус №15

 Відмічаючи 10-річчя нашого факультету, хочеться згадати випускників спеціальності «Комп’ютерні науки». Наші найперші випускники, це як перша у житті любов, яка ніколи не забувається.
Наш шлях розпочався у 2006 році зі спеціальності «Інформаційні управляючі системи і технології». До першого набору потрапив і Олександр Медведєв, який у 2011 році успішно закінчив магістратуру за цією спеціальністю. Сьогодні Олександр - старший розробник в SoftServe. займається розробкою і обслуговуванням веб-додатків для міжнародної компанії з офісами в 130 країнах.

Олександр Медведєв, магістр 2011 року випуску

Авт.: Олександре, як потрапив на факультет?

У 2006 я був випускником технікуму, що спеціалізується на комп'ютерному програмуванні в Александрії. Я приїхав з друзями, щоб обрати університет. І НУБіП був одним з таких університетів. Після консультацій в Приймальній комісії вибір впав на ІУСТ. З цього моменту моя історія в ньому і почалася.

Авт.: Що дало навчання за фахом?

Навчання після коледжу було відносно легким. Так, з 1-го року я спробував знайти роботу. У цьому напрямку мені допомогла Голуб Б.Л., яка дала рекомендації і контакти компанії, де я працював стажером. Це була одна з найбільш цікавих співбесід, яка тривала більше трьох годин! Я отримав незабутній перший реальний досвід у сфері ІТ. Саме навчання, безпосередньо, дало ідею і напрям для саморозвитку. Будь-який успіх у нашій галузі – тільки самоосвіта. Навчання в університеті дає вектор і час для цієї освіти. А також поруч є фахівці, які можуть надати консультацію та допомогти в розробці проєктів. Як студенту, мені було важко бути в постійно змінній структурі, як у структурі інституту, факультету, так і в постійно мінливих навчальних програм. Було багато теорії. Було багато математики. Існував брак практики. Думаю, що за 10 років факультет виріс технічно і, здається, що студенти, які зараз навчаються, мають набагато більше можливостей і напрямків розвитку в університеті.

Авт.: Що хотів би побажати студентам?

Займайтеся самоосвітою. Ви повинні будете робити це весь час. Ви повинні навчитися любити цим займатися. Якщо це можливо, намагайтеся отримати життєвий досвід в реальному проекті або команді. Навіть на посаді стажиста. Не бійтеся запитувати і просити про допомогу. Вивчайте англійську мову. Це серйозно. Ви можете стати гарним фахівцем, але без знання мови прийде час, коли ви не зможете продовжувати зростати.

Випуск 2012 року – Богдан Берник. Вчився у бакалавраті за напрямом «Комп’ютерні науки», у магістратурі – за спеціальністю «Інформаційні управляючі системи і технології». Захистив дипломну роботу на відмінно, отримав червоний диплом.

Богдан Берник, магістр 2012 року випуску

Авт.: Богдане, чому Ви вирішили пов’язати своє життя саме з інформаційними технологіями?

Комп’ютер в нашому домі з’явився, коли я ще навчався в школі, і вже тоді мені було цікаво працювати на комп’ютері, перші навички по роботі з яким дали мені батьки. Після закінчення школи вирішив поглибити свої знання в цій галузі, і пов’язати свою майбутню професію з інформаційними технологіями. Перші професійні навики здобув у Стрийському коледжі ЛНАУ, а потім мені пощастило продовжувати навчання в НУБіП на факультеті інформаційних технологій.

Авт.: З якими труднощами довелося зіткнутися під час навчання?

Спочатку було нелегко, адже після закінчення коледжу я поступив на 2 курс, і потрібно було адаптуватися до нових умов навчання, але в подальшому труднощів уже не виникало, бо подобалося все, що вивчав, а також у мене були дуже хороші викладачі і дружня група.
Чи виправдалися очікування від навчання в університеті? За весь час навчання я жодного разу не пошкодував про свій вибір! Для мене головне, як в навчанні, так і в роботі - щоб мені було цікаво. Факультет дав мені цей драйв, як і розуміння того, що я зможу отримати для себе. Всі мої спогади про студентське життя та першу професійну роботу, яку я розпочав у рідному університеті, є дуже приємними і теплими. З великою вдячністю згадую своїх викладачів, професіоналів у своїй справі, за їх невтомну працю, цікаві лекції, бажання та вміння навчити.

Авт.: Ви згадали про першу роботу, а як складалося Ваше професійне життя під час навчання та після закінчення університету?

Свою професійну діяльність я почав, працюючи техніком у приймальній комісії нашого університету, у колективі професіоналів, які дійсно люблять свою роботу, де я отримав колосальний досвід. Наш викладач, Голуб Белла Львівна, розробила програмну систему для секретаря приймальної комісії. І ми, студенти, підтримували її працездатність. Моя перша компанія - КМП «Інформпроект», в якій мені випала можливість працювати, навчаючись в університеті, де займалися розробкою програмного забезпечення в сфері інтелектуальної власності та орендних послуг.

Авт.: Поєднання роботи і навчання заохочується на факультеті? Як Ви вважаєте, чи правильно це?

Так, мені подобається, що навчання на факультеті можна поєднувати із реальною практикою. Ми могли підійти до викладача з тим чи іншим питанням, і отримати відповідь, засновану на знаннях, отриманих в практичній роботі.

Авт.: А яку посаду ви зараз займаєте?

На даний момент я працюю прикладним програмістом в Регіональній газовій компанії та разом із командою працюємо над розробкою та вдосконаленням білінгової системи.

Авт.: Яку пораду Ви б дали вступникам факультету та тим студентам, які збираються добитися успіху в області IT-технологій?

Вважаю, що на факультеті є всі можливості для самореалізації і для того, щоб знайти роботу своєї мрії. Можу сказати з власного досвіду: якщо Ви старатиметеся, докладатимете максимум зусиль до навчання і пошуку свого напряму в ІТ, то, точно, не пошкодуєте. Адже у Вас є прекрасні шанси реалізуватися і розвиватися у IT індустрії в нашій країні. Також, звісно, потрібно мріяти, прагнути, ставити перед собою мету, намагатися її досягнути, ніколи не зупинятися на чомусь одному і завжди рухатися вперед, бо світ ІТ- технологій в цілому, настільки швидкий і динамічний, що як тільки зупинитися, ви можете залишитись далеко позаду нього. Та головне потрібно, щоб робота була в задоволення. Нехай вона буде складною, але тільки не рутинною. Слід не боятися брати на себе відповідальність, мати власну точку зору, висловлювати її та захищати. Ця звичка дуже допомагає в кар'єрному зростанні.

Олеся Демченко – випускниця спеціальності «Комп’ютерні науки» факультету інформаційних технологій 2013 року, наразі є власницею ІТ компанії, та додатково працює бізнес-консультантом з автоматизації бізнесу у таких компаніях як «MMCU» - офіційний імпортер автомобілів Mitsubishi в Україні, Метінвест, магазин дитячого одягу Антошка, AST(аграрні системні технології) і багато інших компаній.

Олеся Демченко, магістр 2013 року випуску

Авт.: Розкажи, будь ласка, нашим читачам трохи про себе: звідки ти родом, коли поступила на навчання, коли закінчила НУБіП.

Родом я з маленького села Городок, що на Вінниччині. Після закінчення школи у 2008 році я приїхала до Києва для вступу в НУБіП. Завдяки наполегливому навчанню у школі, я вдало склала вступні іспити, та стала студенткою спеціальності «Комп’ютерні науки». Мені дуже подобалася моя спеціалізація, я бачила своє майбутнє та свій розвиток у сфері ІТ. Хоча на нашому потоці було лише п’ять дівчат, мене не злякала загальна думка про те, що ІТ діяльність лише для хлопців. Протягом п’яти років я навчалася на бюджеті та успішно закінчила університет у 2013 році.

Авт.: Розкажи, будь ласка, детальніше про свій професійний досвід: коли розпочала працювати, чим займаєшся зараз, що дав тобі університет?

Працювати я почала ще студенткою четвертого курсу. Мені пощастило стати співробітником ІТ компанії, яка займалась впровадженням CRM систем Terrasoft. Це був мій перший досвід роботи в сфері ІТ і я остаточно впевнилася в тому, що не помилилася у виборі спеціальності. Моя перша робота задала мені напрямок та стимул працювати далі. Наступним кроком у ІТ стало навчання та отримання сертифікату спеціаліста з впровадження програм Microsoft для бізнесу. У цей час я працювала у компанії-офіційного партнера Microsoft. Потім мої кар’єрні сходинки стали йти вгору і наступна посада – керівник компанії, яка займалась ІТ продажами та установкою серверів, впровадженням CRM та ERP продуктів. З досвідом я зрозуміла, що зможу відкрити свою компанію, і у 2017 році засновала LBS Corporation. Моя компанія спеціалізується на впровадженні CRM, ERP систем, та інших продуктів платформи Odoo. З активним розвитком компанії відокремився один з найбільш популярних запитів на мої послуги, як бізнес-консультанта. Саме тому зараз я працюю ще й бізнес-консультантом крупної світової компанії «MMCU» - офіційний імпортер автомобілів Mitsubishi в Україні, Метінвест, магазин дитячого одягу Антошка, AST(аграрні системні технології) і багато інших компаній. Ще одним досягненням у моїй професійній кар’єрі вважаю те, що я стала кваліфікованим консультантом ЄБРР (Європейський банк реконструкції та розвитку). Усі мої досягнення вважаю результатом якісного навчання університету НУБіП. Завдяки викладачам та загальній дружні атмосфері НУБіП я з впевненістю крокую у майбутнє ІТ діяльності, розвиваю свій бізнес та отримую новий досвід. Дуже дякую університету за знання та розуміння того, що IT - це не лише програмування, за можливість втілювати свої професійні мрії.

Авт.: Будемо раді почути твої побажання нашим студентам.

Бажаю студентам сміливості на рішучі кроки у досягненні мети та мрій, які, можливо, здаються нездійсненними. Бажаю набувати досвіду, та розширювати свої знання у сучасному потоці розвитку IT.

Белла Львівна Голуб, к.т.н., доцент, зав. кафедрою


 

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook