Білорусь: аномально тепла погода може призвести до збільшення кількості лісових пожеж

March 1, 2020
Білорусь

За останні десять років в Білорусі середньорічна температура повітря зросла на 0,5 градуса. Через це підвищується ризик екстремальних погодних явищ, наприклад посухи.

Віктор Звертовскій, заступник начальника управління лісового господарства Мінлісгоспу, запевнив, що відомство готове до наслідків глобального потепління. Вже розроблено кілька важливих документів і стратегій, де детально розписані заходи з адаптації лісового господарства країни до глобальних змін клімату:

- Температура повітря підвищується, але опадів більше не стає. Засухи часто призводять до лісових пожеж. Ми сподіваємося на краще, але готуємося до гіршого. По всій країні вже встановлено понад 600 камер спостереження, за допомогою яких ми можемо швидко відреагувати на надзвичайний випадок. Завдяки чіткій організації охорони лісів та сумлінному ставленню до справи лісівників вдасться вберегти від вогню сотні гектарів лісу.

Але у потепління є і плюси: в країні збільшується площа рослинного покриву. Сергій Лисенко, директор ДНУ «Інститут природокористування НАН Білорусі», завідувач Центром кліматичних змін, уточнює:

- Глобальні зміни клімату призвели до збільшення вмісту вуглекислого газу в атмосфері. Для багатьох рослин це добре, адже вуглекислий газ сприяє фотосинтезу. З початку століття вся наша планета позеленіла. В основному рослинний покрив збільшився на територіях Китаю та Індії, але і в Європі є серйозні зміни. Потепління цілком сприятливо впливає на листяні деревні види, але негативно - на хвойні.

До слова, синоптики передбачають, що температура повітря в березні і квітні буде на 0,5-1 градус вище норми.

Джерело: https://www.mlh.by

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook