Студент ННІ лісового і садово-паркового господарства Володимир Кравець: робота у правлінні Міжнародної асоціації студентів-лісівників – це відповідальність, незабутній досвід і нові горизонти

March 18, 2020
Уже пів-року студент 2 курсу ННІ лісового і садово-паркового господарства Володимир Кравець входить до правління Міжнародної асоціації студентів-лісівників (IFSA) на посаді співробітника із зв’язків з Міжнародним союзом лісових-дослідних організацій (IUFRO). Те, як Володимиру вдається поєднувати навчання в університеті, наукову роботу та міжнародну діяльність, приклад для студентів ННІ лісового і садово-паркового господарства і не тільки. Тож вирішили поцікавитися чим займається на міжнародній ниві студент-другокурсник. 
 
 
- Володимире, як ти отримав посаду у Міжнародної асоціації студентів-лісівників ?
 
Ще будучи першокурсником, я долучився до роботи гуртка Kyiv Forestry Students Association, що для мене дало можливість дізнатися про лісове господарство не тільки України, а  й світу, та прийняти участь у кількох міжнародних заходах. На одному з них – Міжнародному симпозіумі студентів-лісівників в Естонії – я запропонував свою кандидатуру на посаду і за результатами голосування представників більше ніж 40 країн був обраний на весь навчальний рік. Про  це вже була публікація на сайті Університету, тож всі охочі можуть познайомитися.
 
- У чому полягають твої обов’язки?
 
Перша за все, я відповідаю за комунікацію між двома міжнародними організаціями – IFSA та IUFRO. Тобто, маю  інформувати про різні можливості для студентів  та допомагати у проведенні різні міжнародних заходів. Наприклад, восени я був залучений до роботи з організації XXV Cвітового конгресу IUFRO у Бразилії, про це теж була публікація на сайті. А ось нещодавно відвідав зустріч департаменту із зовнішніх справ IFSA у Відні, Австрія та нараду правління  IFSA в Брно, Чехія.
 
 
- Розповіси більше про останні заходи?
 
Так, звичайно. Перша зустріч, яка відбувалась у Відні  з 5 по 9 лютого, була присвячена покращенню роботи департаменту із зовнішніх справ IFSA. У зустрічі взяли участь студенти з 10 країн, які є відповідальними за комунікацію з рядом міжнародних організацій-партнерів IFSA, зокрема  IUFRO, EFI, CIFOR, ITTO, The Forest Dialogue, FOREST EUROPE, RECOFTC, FAO, UNFCCC, UNFF. Протягом зустрічі обговорювались важливі питання щодо майбутнього партнерства IFSA, планувалась робота на наступні 6 місяців та довготривалі проекти. Проведене опитування учасників засідання виявило низку недоліків серед яких відсутність наступництва та втрата знань і досвіду при здійсненні ротації в органах правління організацією. Вирішенням цього недоліку може стати підготовка посібника з детальним викладенням посадових обов’язків IFSA. Цікаво, що найбільшим позитивом студенти вважають отриманий досвід, підвищення рівня англійської, а також знайомства, які вони здобули протягом свого залучення до роботи в організації. Окрім участі у мозкових штурмах, дискусіях та плануваннях я ініціював та організував семінар на тему «Прискорення розуміння ролі досліджень в сфері динамічного лісового господарства та ролі IUFRO в умовах трансформації лісового господарства» у штаб-квартирі IUFRO.
 
- Для кого проводився семінар ?
 
Для представників правління IFSA та студентів лісової галузі із будь-якої країни світу. Зі студентами плідно попрацювали п’ять досвідчених науковців, які представляли IUFRO та Віденський університет BOKU, та збагатили їх знаннями організації міжнародних досліджень.  До заходу, до речі, також долучився наш студент, першокурсник ННІ ЛіСПГ Семен Обломей й отримав чудову нагоду познайомитись з представниками двох міжнародних організацій.
 
- Чим займаються представники правління IFSA на нараді?
 
Нарада правління IFSA, що відбулась за підтримки лісогосподарського факультету університету Менделя  у Брно – одного з найбільших у Чехії, була дуже насичена роботою. Більшу частину часу студенти працювали над поліпшенням роботи асоціації, аналізували ефективність проведених заходів, планували майбутні активності, порушували різні питання такі, як гендерна рівність,  зменшення вуглецевих викидів та внесок молоді в зміни на краще. Підбивали  підсумки проведеної роботи кожного департаменту, які супроводжувались презентацією. А це чудова нагода дізнатись більше про внутрішні механізми функціонування великої асоціації. Організатори врахували все – у студентів, які не мали можливості взяти участь особисто, була можливість приєднатись онлайн, також було проведено декілька важливих онлайн зустрічей з партнерами.
 
- Чи має місце відпочинок під час подібних заходів ?
 
Так, звісно. Постійна робота у приміщенні є не притаманною для лісівників. Тому, у єдиний вихідний, учасники з’їзду мали змогу відволіктися від рутинних обговорень і відвідали заповідник Моравський карст, де мали можливість більше дізнатись про історію, флору та фауну притаманну Чехії. А деякі студенти, зокрема, країн Уганди та Коста Рікі, вперше у житті побачили сніг. Також відвідали лісогосподарське підприємство неподалік, у якому встановлена велика кількість пам'яток на честь визначних лісівників. Окрім того, щовечора проводились презентації та лекції від студентів і викладачів університету Менделя на різноманітні теми – лісівництво, бджільництво та мисливство, яке, до речі, має величезну роль у історії та традиціях країни. По завершенню всіх засідань представниками приймаючої сторони було проведено коротку екскурсію по визначних місцях Брно.
 
 
- Чи доводиться працювати з іншими міжнародними організаціями у галузі лісового господарства  ?
 
Так, нещодавно брав участь як волонтер і делегат IFSA у міжнародній конференції у Бонні (Німеччина), що організована Європейським інститутом лісу (EFI). Вона була присвячена лісовій політиці і мала назву «Управління лісами для отримання екосистемних послуг в усьому світі». Під час однієї із сесій отримав унікальні досвід  у менторській програмі, де моїм наставником був професор з Бельгійського університету Барт Муйс, який відповів на важливі питання та надав ідей для роздумів. Протягом конференції також згадувалась Україна, але, нажаль, у негативному світлі. Було зазначено, що Європа наповнюється нелегальною деревиною, що походить з України. А це, зайвий раз, нагадує нам про виклики, які стоять перед суспільством і лісівниками нашої країни, а мене, як майбутнього фахівця, спонукає до праці вже сьогодні.
 
- Що порадив би студентам ННІ лісового і садово-паркового господарства, які теж хочуть у майбутньому працювати за спеціальністю чи в міжнародних організаціях? 

Перш за все, раджу про це думати ще з першого курсу і не боятися робити помилки, беручись до масштабних завдань. Вчіть іноземну мову, мисліть не стереотипно, читайте топові наукові статті.  І, звісно, запрошую всіх охочих до знань та прагнучих змінити цей світ на краще відвідувати заняття гуртка KFSA, які відновлять по завершенню карантину. 

Голова Ради молодих вчених

НДІ лісівництва та декоративного садівництва,

керівник гуртка KFSA Ганна Лобченко.

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook