Науково-практичні конференції – як підвищення кваліфікації викладачів

February 13, 2020

Вважається, що зима для агронома - пора затишшя. Але це тільки на перший погляд. Протягом зимових місяців необхідно провести велику роботу з підготовки до нового сезону – підготувати насіннєвий матеріал, техніку, закупити добрива, засоби захисту рослин, тощо. А ще, це час для участі в різноманітних форумах, де виробничники знайомляться з новими досягненнями науки та виробництва, і в тісному спілкуванні знаходять відповіді на питання, які виникають в процесі роботи. Саме на таких заходах науковці адаптують до виробничих потреб свої напрацювання.

Науково-педагогічні працівники та студенти-гуртківці кафедри землеробства та гербології традиційно активно приймають участь в роботі таких зібрань. Останні – друга міжнародна конференція «Лабораторія no-till 2020» (22 січня),  «День агронома: прибуткова агрономія» (організатор журнал Farmer, 5-6 лютого) та «Міжнародний конгрес із рослинництва» (організатор - Всеукраїнська аграрна рада, 11 лютого). В їх роботі активну участь прийняли Леонід Центило, Микола Іванюк та Микола Косолап, який був модератором секцій «Ефективна сівозміна - високий урожай» та «Технології обробітку ґрунту – курс на результат».

Леонід Центило ознайомив учасників з роботою ТОВ «Агрофірма «Колос» в контексті розвитку агробізнесу в сучасному аграрному секторі, а також представив результати наукової роботи кафедри із запровадження екологічної системи землеробства в господарстві. 

На конференціях були цікаві доповіді, які засвідчили, що в динамічних умовах сучасності виробничники активно працюють над удосконаленням базових елементів системи землеробства. Зокрема, з адаптації сівозмін до сучасних погодних умов, поліпшення якості висіву насіння та внесення добрив. Іде пошук нових можливостей здешевлення і підвищення ефективності технологій вирощування сільськогосподарських культур, розширення використання в агрономії ІТ-технологій. Особливу зацікавленість і дискусію викликали доповіді присвячені запровадженню в господарствах систем землеробства: традиційної (на основі звичайного обробітку ґрунту), mini-till, strip-tillnotill

Підсумовуючи роботу таких заходів, ми розуміємо, що кожна  конференція - це джерело нових практичних знань. Узагальнення та використання їх в лекційних і практичних заняттях є одним з напрямків підвищення якості навчальної роботи, а також рівня кваліфікації НПП.

 

Микола Іванюк, доцент кафедри землеробства та гербології

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook