На базі ДП "Український інститут інтелектуальної власності" було проведено виїзне практичне заняття з дисципліни "Патентне право"

October 9, 2019

     07 жовтня 2019 року на юридичному факультеті розпочався вже традиційний «Тиждень правових знань у НУБіП України». В рамках проведення даного заходу доцентом кафедри цивільного та господарського права Юлією Канарик було проведено виїзне практичне заняття зі студентами магістратури 1 року навчання з дисципліни «Патентне право» на базі Державного підприємства "Український інститут інтелектуальної власності" (Укрпатент).

     Особливо студенти були вражені єдиним в Україні Музеєм правової охорони інтелектуальної власності, який було відкрито до 15-ої річниці державної системи правової охорони інтелектуальної власності 26 січня 2007 р, адже ніхто навіть не здогадувався про його існування.

     В експозиції музею реконструйовано історичні передумови створення та основні етапи розвитку державної системи правової охорони інтелектуальної власності в Україні; представлено її структуру, завдання, правові засади, на яких вона ґрунтується, та функціонування на сучасному етапі.

     Директор музею Антоніна Ферчук розповіла про концептуальну ідею і діяльність музею. Вона також зробила огляд історії охорони інтелектуальної власності починаючи від клейм ремісників часів Київської Русі і закінчуючи процесами гармонізації вітчизняного законодавства у сфері інтелектуальної власності із законодавством Євросоюзу, що відбуваються сьогодні.

     Багато унікальних матеріалів, з якими донедавна можна було ознайомитися лише в архівах, сьогодні можна побачити в музеї. До них відносяться різновиди законодавчих актів та охоронні документи на об’єкти інтелектуальної власності Російської імперії, Української Держави 1918 р., Радянського Союзу та незалежної України. Вони представлені в розділі «З історії винахідництва в Україні». Це також документи часів Російської імперії — від привілеїв початку ХІХ ст. у вигляді царських указів до патентних грамот початку ХХ ст., репрезентованих як гучними іменами, так і давно забутими, або й зовсім невідомими широкому загалу. До речі, у Російській імперії майже 15 % привілеїв на винаходи видавалося заявникам, які проживали в Україні. 

     Кожний історичний період нашої країни пов’язаний з талановитими винахідниками, про що свідчать матеріали музею. Одним із найстаріших зразків охоронних документів на винаходи є виявлений в архіві Київського магістрату привілей 1817 р., виданий статському раднику Гур’єву на підставі чинного на той час царського маніфесту 1812 р. «О привилегиях на разные изобретения и открытия в искусствах и ремеслах». Згідно з цим актом той, хто першим ввозив до країни невідому раніше технічну новинку, навіть не будучи її винахідником, але купивши в держави за 1 500 крб. привілей, отримував право виключного використання протягом 10 років ввезеного приладу або технології. Гур’єв увіз «куб перегінний» для вироблення алкогольних напоїв.

     Представлені в музейній експозиції матеріали ілюструють і деякі повчальні історії про видатних винахідників минулого. Вцілому, студенти з цікавістю дізналися про патентну діяльність у часи Директорії УНР, коли за недовготривалий термін її існування було видано 84 патенти, проведено перереєстрацію всіх попередньо виданих документів та підготовлено програму розвитку сфери охорони інтелектуальної власності УНР. Загальний інтерес викликали рекламні оголошення та плакати XIX-XX століть, а також окремий стенд, присвячений видатному авіаконструктору, колишньому студенту КПІ Ігорю Сікорському.

     Студенти детально ознайомилися з розвитком сфери охорони інтелектуальної власності після проголошення незалежності України – від видачі першого патенту України та заснування Укрпатенту до видачі стотисячного патенту у 2012 р. і отримання Укрпатентом статусу міжнародного пошукового органу. 

     На численні запитання студентів надали докладні відповіді співробітники та експерти Укрпатенту.

     Можна бути впевненим, що відвідання національного закладу експертизи та ознайомлення з історичними етапами розвитку механізмів набуття прав на об'єкти права інтелектуальної власності сприяли усвідомленню студентами важливості забезпечення надійних гарантій правової охорони інтелектуальної власності. Крім того, для магістрів юридичного факультету спеціалізована екскурсія з інтелектуальної власності є тою інформаційною базою, використання якої може стати запорукою успішної підготовки до захисту магістерських робіт та подальшого ствердження в обраній професії.

Юлія Канарик,

доцент кафедри цивільного та господарського права

 
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook