«БІРЖА - НУБІП»: нову ділову гру розробили бакалаври економічного факультету спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність

October 2, 2019

 «БІРЖА - НУБІП»: нову ділову гру розробили бакалаври економічного факультету спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність

 Студенти економічного факультету 2 курсу спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» задля ефективного засвоєння теоретичних матеріалів разом з викладачем дисципліни «Біржова діяльність» В. Яворською розробили ділову гру «БІРЖА-НУБІП».

     

        Основною метою гри є імітація організаційного процесу укладання та виконання біржових угод. Метод ділової гри забезпечив можливість краще пізнати біржову технологію подвійного голосового аукціону, яка історично передувала електронній системі торгівлі і практикується ще на деяких американських та європейських біржах. Необхідно зазначити, що у своєму еволюційному розвитку вітчизняні біржі не встигли використати цей вид аукціону. Відтак студенти мали можливість ознайомитись з мовою біржових жестів та специфікою біржового трейдингу у біржовій ямі.

        Бакалаври протестували гру на базі Навчально-науково-виробничої лабораторії «Біржової діяльності і торгівлі». Торговою платформою для гри була обрана американська біржа СМЕ Group та її поточні ціни на основні види аграрних активів та інші товари, номенклатура яких не обмежена у грі.  

       Цікавою стороною став розподіл основних ролей між студентами. У ході гри усіх учасників було поділено на декілька команд: біржу, клірингову палату, клієнтів і декілька брокерських контор. Останні мали ще й позмагатись за кращі результати під час виконання наказів їхніх клієнтів. Основна задача команд брокерських контор полягала у аналізі поточної цінової ситуації на товари та конкуренції за кращі цінові пропозиції. Ігрові дії були регламентовані системою правил. Так, дотримання правил організації торгівлі контролювалось з боку команди біржі. Усі розрахунки за укладеними угодами виконувала команда клірингової палати.

     

 Під час гри брокерські контори, які самі підібрали свої назви і були зареєстровані на біржі, прийняли участь у п’яти біржових сесіях з торгівлі ф’ючерсами на кукурудзу, пшеницю, сою, золото і нафту сорту Brent. Емоційну напругу можна було спостерігати під час торгівлі, коли учасники використовували мову жестів і пропонували свої угоди на купівлю або продаж. Вони колективно приймали рішення у визначенні цін під час фіксації укладання угод. Рішення, які приймались командами брокерських контор, у подальшому впливали на моделювання ситуацій і кінцевий результат торгів. У підсумку проведеної ділової гри дві команди отримали прибуток від своїх операцій.

 

Ділова гра забезпечила можливість постійної взаємодії усіх учасників та сприяла формуванню у студентів тактичного і стратегічного мислення. Необхідно зазначити, що у ході виконання ділової гри студенти не просто брали участь, а емоційно віддавались виконанню своїх ролей, сприймаючи ігрову модель реально.

Підсумовуючи необхідно відмітити, що згуртованість та ефективне досягнення результатів у навчальному процесі неможливе без нових підходів та діяльності всіх учасників, а наступний раунд гри вже заплановано для студентів 1 курсу спеціальності «Підприємництво, торгівля та біржова діяльність» та інших спеціальностей економічного факультету.

Валентина Яворська, доцент кафедри

організації підприємництва та біржової діяльності

Марія Коробка, студентка 2 курсу

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook