Викладачі кафедри лісівництва та співробітники ВП НУБіП України "Боярська ЛДС" провели рубку головного користування із збереженням підросту

June 3, 2019

 Негативний вплив змін клімату на ліси, який проявляється, насамперед, у масовому всиханні лісів в Україні, вимагає розробки нових технологій проведення лісогосподарських заходів, в першу чергу рубок головного користування та суцільних санітарних рубок. Зазначені рубки повинні проводитися на принципах наближеного до природи лісівництва. Таке завдання поставив перед колективом директор Боярської ЛДС проф. Карпук А.І. на одній з останніх  науково-технічних рад підприємства.

З метою реалізації даного завдання 27 квітня 2019 р. групою науковців та практиків було проведено рекогносцирувальне обстеження декількох стиглих насаджень із наявністю надійного підросту головних порід. У обстеженні прийняли участь  викладачі кафедри лісівництва ННІ ЛіСПГ Зібцев С.В., Сендонін С.Є., Гуменюк В.В. та працівники Боярської ЛДС  Несторяк Ю.Ю., Сова Р.М., Мельник О.М. та Білека В.В. У результаті було визначено декілька насаджень, в яких потенційно можуть бути проведені еколого-орієнтовані рубки головного користування із збереженням здорового підросту 10-20 річного віку та застосуванням заходів сприяння природному відновленню лісу.

На наступному етапі колективом науковців кафедри лісівництва ННІ ЛіСПГ було проведено облік природного поновлення на експериментальній ділянці та розроблено технологічні карти рубок головного користування із його збереженням.

           

29 травня 2019 р. після проведення усіх підготовчих робіт на експериментальній ділянці фахівцями кафедри лісівництва та Боярської ЛДС було проведено суцільну рубку головного користування із збереженням життєздатного природного поновлення різного віку.

З метою отримання інформації щодо кількісних і якісних показників природного поновлення на експериментальній ділянці кожного року будуть проводитися дослідження фахівцями кафедри лісівництва ННІ ЛіСПГ та Боярської ЛДС із залученням студентів.

 

Василь Гуменюк,
доцент кафедри лісівництва

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook