Гуртківці про «Проекти державного устрою дворянської аристократії»

March 30, 2018

29 березня 2018 року відбулося чергове засідання наукового гуртка з «Історії вчень про державу і право». Темою обговорення були «Проекти державного устрою дворянської аристократії».

 

Під час засідання гуртка було охарактеризовано крайній абсолютизм імперської влади другої половини ХVІІІІ. Було з’ясовано, що під впливом ідеї  ахідної Просвіти в середовищі феодальної аристократії виникає і репродукується ідея вдосконалення влади шляхом її юридичного обмеження.

В умовах зміцнення абсолютизму ліберальні погляди феодальної аристократії втілилися у вченнях державно-правового спрямування, авторами яких були М.Щербатов, М.Панін. Питаннями підвищення освіти народу, збереження його здоров’я через залучення до «тілесних вправ», формування моральної свідомості населення переймався О.Поленов.

Найпомітнішою постаттю поміж просвітників був виходець з Ніжина, перший професор права Московського університету С. Десницький, який запропонував здійснити реформу державного правління і правової системи.

Одним із перших представників ліберальної інтелігенції, які запропонували здійснити незначні буржуазноорієнтовані  державні реформи був М. Спекторський, який пропонував законодавчо обмежити монархію та створити умови для участі різних станів суспільства  в управлінні державою та в органах законодавчої влади.

На формування нової правової свідомості тогочасного суспільства вплинули погляди декабристів, зокрема П.Пестеля та М.Муравйова. Вони вважали тогочасну монархічну форму державності неефективною, такою, що стримує суспільний прогрес, сковує особистість, обмежує свободу народу.

 

Гуртківці активно обговорювали погляди та проекти державного устрою дворянської аристократії. В ході засідання гуртка особливу увагу було звернено на історичні умови, за яких виникли дані вчення, на постаті вчених, на співвідношення між новим та попередніми вченнями. На засіданні гуртка було досліджено як дані політико-правові погляди вплинули на правову думку ХІХ ст.

Л.С. Протосавіцька

науковий керівник гуртка з «Історії вчень про державу і право»

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook