На базі ННІ лісового і садово-паркового господарства відбулися курси підвищення кваліфікації за категорією «Керівники учнівських лісництв»

October 18, 2018

Навчальний блок курсів включав наступні  навчальні модулі:

  1. Оцінка стану лісів і лісового господарства. Лісова політика (відповідальні – д.с.-г.наук, проф. Лакида П.І., д.с.-г.наук, ст.наук.співр. Білоус А.М.). Причини та напрями змін в умовах функціонування лісових екосистем (кліматичні зміни, всихання тощо). Національна інвентаризація лісів та моніторинг як основа інформаційного забезпечення розвитку лісового господарства. Потенціал лісів та їх багатофункціональне значення у забезпеченні низьковуглецевої економіки та пом’якшенні негативних наслідків змін клімату. Методики та режими лісокористування для забезпечення невиснажливості, сталості й рівномірності заготівель. Економічна оцінка екологічних та соціальних функцій лісів та їх інтеграція у процес прийняття управлінських рішень.
  2. Побічне лісокористування, екотуризм і мисливське господарство (відповідальні – к.с.-г.наук, доц. Левченко В.В., к.с.-г.наук, ст.викл. Білоус В.М., зав.музею Шевченко С.М. ). Мисливське господарство України і світу: проблеми та перспективи розвитку, екотуризм. Побічне лісокористування.
  3. Лісова селекція, дендрологія та ботаніка (відповідальні – к.с.-г.наук, доц. Маєвський К.В., к.б.наук, доц. Курдюк О.М., директор Ботанічного саду Слива О.А.). Селекція деревних рослин для потреб галузі. Інтродукція деревних рослин.
  4. Адаптивний лісовий менеджмент. Новітні системи планування та організації лісоуправління, в т.ч. на основі IT рішень (відповідальні  – проф. Рябченко В.І., к.с.-г.наук, доц. Павліщук О.П., к.с.-г.наук, доц. Кравець П.В.). Екосистемні та ландшафтні принципи організації лісового господарства. Стратегії адаптивного управління лісовим господарством.
  5. Відтворення лісів (відповідальні – к.с.-г.наук, проф. Маурер В.М., к.с.-г.наук, доц. Іванюк І.В., к.с.-г.наук, ст.викл. Косенко Ю.І. ). Наближене до природи лісівництво.Підвищення стійкості і адаптивності лісових екосистем. Лісове розсадництво.
  6. Охорона і захист лісу (відповідальні – д.с.-г.наук, проф. Зібцев С.В., д.с.-г.наук, проф. Гойчук А.Ф., к.с.-г.наук, доц. Пузріна Н.В.). Причини всихання деревних лісових порід в умовах змін клімату. Попередження і наслідки лісових пожеж в Україні і світі.

Учасники провели круглий стіл, на якому розглянули наступні питання:

  • Мережа учнівських лісництв закладів освіти України.
  • Організаційно-правові засади діяльності учнівських лісництв в закладах освіти та лісогосподарських підприємствах.
  • Співпраця освітян і лісівників у контексті реалізації завдань лісової педагогіки: проблеми і перспективи.
  • Профорієнтаційна робота з учнівською молоддю та допрофесійна підготовка юних лісівників в учнівських лісництвах.

Після закінчення навчальної частини було проведено підведення підсумків заходу та урочисте  вручення сертифікатів.

 Доцент кафедри лісівництва

Н.В.Пузріна

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook