У Верховній Раді України відбулась конференція щодо правового регулювання Інтернету речей

October 31, 2017

Сьогодні інформаційні технології пронизали усі сфери суспільного життя. Процеси інформатизації проходять настільки стрімко, що можливості представлені нам зараз, раніше здавалися б сценарієм фантастичного фільму. Роботи, які виконують будь-які завдання і здатні навчатися і мислити, розумні міста, розумні будинки, які самостійно підтримують мікроклімат в приміщенні, аналізують усі показники і вмикають відповідні прилади  - це все і багато іншого вже реальність, та навіть необхідність для багатьох із нас і носить назву – Інтернет речей.

Відповідно до матеріалів вікіпедії, Інтернет речей (ІР) (англ. Internet of Things, IoT) — це мережа, що складається із взаємозв'язаних фізичних об'єктів (речей) або пристроїв, які мають вбудовані давачі, а також програмне забезпечення, що дозволяє здійснювати передачу і обмін даними між фізичним світом і комп'ютерними системами, за допомогою використання стандартних протоколів зв'язку. Крім давачів, мережа може мати виконавчі пристрої, вбудовані у фізичні об'єкти і пов'язані між собою через дротові і бездротові мережі. Ці взаємопов'язані об'єкти (речі) мають можливість зчитування та приведення в дію, функцію програмування та ідентифікації, а також дозволяють виключити необхідність участі людини, за рахунок використання інтелектуальних інтерфейсів.

Проте, щоб дані технології надавали лише переваги, не шкодили інформаційній безпеці особи, суспільства та держави, їх застосування потребує вдалого правового регулювання. Дані проблеми були предметом обговорення на першій міжнародній науково-практичній конференції "Інтернет речей: проблеми правового регулювання та впровадження", яка відбулась 24 жовтня 2017 року у Верховній Раді України.

У заході, організованому Комітетом з питань інформатизації та зв'язку, Науково-дослідним інститутом інформатики і права  Національної академії правових наук України, факультетом соціології і права Національного технічного університету "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського", взяли участь народні депутати, представники провідних наукових закладів, фахівці та експерти.

До роботи конференції долучилися і викладачі кафедри адміністративного та фінансового права НУБіП України, а саме старший викладач Юлія Янчук  та доцент Людмила Головій.

Учасники даного заходу заслухали низку доповідей та обговорили правові проблеми Інтернету речей, методологічні проблеми впорядкування відносин у сфері Інтернету речей, загрози безпеці у сфері Інтернету речей: проблеми, виклики та державний вплив, проблеми реалізації концепції Інтернет речей "розумний будинок", безпека пристроїв Інтернету речей, проблеми забезпечення права на придатність при використанні технологій «Інтернет речей», ризики порушень прав людини, Інтернет речей і сучасні системи автоматизованого прийняття рішень у податкових правовідносинах, правові проблеми впровадження технології Інтернету речей тощо.

 

За словами голови Комітету з питань інформатизації та зв'язку Олександра Данченко, "Інтернет речей є найперспективнішою технологією останніх років, яка створює сотні нових продуктів та послуг, є фундаментом для створення нових компаній та навіть ринків. Іноді ми самі вже не замислюємося над тим, що є частиною світу Інтернету речей».

http://www.rada.gov.ua/news/Novyny/150625.html

Старший викладач кафедри
адміністративного та фінансового права
Юлія Янчук

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook