Відкриття сучасної лабораторії дистанційного зондування якості ґрунтів

May 23, 2017

Кафедра агрохімії та якості продукції рослинництва разом із компанією «Агрілаб» започаткували новий навчально-науковий проект «Агрістарт». У межах цього проекту створено сучасну лабораторію з дистанційного зондування якості ґрунтів, яку урочисто відкрили 22 травня. Відкриття лабораторії стало урочистою подією не лише для кафедри і компанії – засновників, а й для агробіологічного факультету в цілому.

  

     На цю урочисту подію завітали ректор Станіслав Миколайович Ніколаєнко і перший проректор університету Ігор Ілліч Ібатуллін. Ректорат університету надавав підтримку від перших кроків створення цього навчально-наукового проекту. Присутніми й учасниками були колективи кафедр агрохімії та якості продукції рослинництва, ґрунтознавства та охорони ґрунтів, представники інших кафедр університету.

      Урочисте зібрання з приводу відкриття лабораторії розпочав декан агробіологічного факультету Віктор олексійович Забалуєв. Він підкреслив важливість цього проекту, адже факультет отримав можливість навчати наших студентів сучасним технологіям та удосконалити освітні програми ґрунтознавчого й агрохімічного спрямування.

     Ректор університету Станіслав Ніколаєнко сердечно привітав колектив із цією урочистою подією, зазначив, що відкриттям нової лабораторії фактично розпочинається святковий тиждень, який передує Дню університету, схвалив пошук шляхів удосконалення підготовки майбутніх фахівців. Науковці НУБіП розуміють важливість співпраці з бізнесом, і це правильний шлях розвитку, - наголосив ректор. Станіслав Миколайович висловив своє занепокоєння станом українських ґрунтів, і підкреслив важливість підготовки спеціалістів, які знають «суть» ґрунту і те як із ним поводитись.

      Земельні ресурси – це основа продовольчої, економічної і екологічної безпеки нашої держави. На останню, на жаль, звертають недостатню увагу, -зауважив професор Анатолій Джалілович Балаєв. А наш університет, маючи такі лабораторії, може підготувати сучасного грунтознавця-агрохіміка, який впорається з цими викликами.

      Завідувач кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва Анатолій Вікторович Бикін є одним із головних ініціаторів і засновників проекту. У своєму виступі він висловив переконання - земельними ресурсами потрібно розумно управляти. Поряд із отриманням кількісних і якісних показників урожаю ми маємо дбати про важливіше – родючість ґрунту, а значить впроваджувати раціональні технології обробітку, меліоративні заходи, застосовувати добрива. Усе пов’язане з двома конфліктуючими критеріями – прибуток і затрати. Для його вирішення потрібен розумний баланс, і досягти його зможе якраз високоосвічений фахівець. Новостворена лабораторія, як і проект «Агрістарт» в цілому – це майданчик для вирішення цього питання.

     Інноваційний підхід лабораторії видно відразу – навіть не заходячи в приміщення. Біля її дверей встановлено монітор, на якому студенти зможуть проглянути новини, пряму трансляцію різноманітних семінарів і круглих столів, які тут проводитимуться. Сама лабораторія вражає – світле приміщення, трав’яна зелень крісел і обладнання для пересічного відвідувача прямо таки фантастичне. Приміром, комплекс, який розробляє карту-завдання для диференційованого обробітку ґрунту, сенсорне обладнання для обстеження поля тощо. Студенти зможуть в режимі on-line заходити в карти реально працюючої техніки.

     Рослинництво з використанням новітніх технологій – світовий тренд в агровиробництві, - говорить співзасновник і керівник компанії «Агрілаб» Ярослав Іванович Бойко. Але ми, як і більшість виробничників, відчуваємо гострий дефіцит кадрів - агрохіміків і агрономів сучасного рівня, які володіють інструментами точного землеробства. Тому у мене, як випускника НУБіП, виникла ідея створити з університетом спільний проект, який дозволить підготувати нового фахівця, адаптованого до сучасних вимог.

  

       

Доцент кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім О.І. Душечкіна 

Наталія Пасічник

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook