Тренінг з управління та координації під час ліквідації великих лісових пожеж у Чорнобильській зоні відчуження

September 30, 2016
Український центр підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації кадрів лісового господарства («Укрцентркадриліс»). Адреса: м. Боярка, Київська обл., вул. Лісодослідна 2

  З 26 по 30 вересня у м. Боярка проводився тренінг з гасіння великих лісових пожеж у зоні відчуження. Тренінг проводили фахівці з Лісової Служби США.

Під час тренінгу було проаналізовано наявні сили та засоби які використовуються під час гасіння лісових пожеж у ЧЗВ та представлено забезпечення американських пожежних. Далі фахівців із Лісової Служби США Joe Reinarz, Bill Miller, Benji Hegg та Nikia Hernandez проводили тренування українських пожежних із використанням тренувальних столів із піском (sand table) на яких моделювалася ситуація.
 

 

Фахівці Лісової Служби США проводили навчання розглядаючи різні пожежні ситуації у лісах ЧЗВ. Навчання проводилося по групах, усіх учасників було поділено на три групи, незалежно від відомства до якого вони відносяться. Важливим є те, що представники різних відомств, які беруть участь у ліквідації великих лісових пожеж (надзвичайних ситуацій) впродовж п’яти днів працювали в одній команді, а це безумовно сприяло покращенню відносин, згуртованості та координованості дій між ними.

Окрім практичних тренувань українським пожежним було представлено систему охорони лісів від пожеж, яка використовується в США – ICS (Incident Command System). ICS – це стандартизований підхід до команд, контролю та координації дій з реагування на надзвичайні ситуації, який забезпечує загальну ієрархію, яка ефективно об’єднує різні відомства. Система ICS є уніфікованою і спільною для всіх відомств, що дозволяє ефективно, спільно реагувати на інциденти.

 

Олександр Сошенський, співробітник Регіонального
Східноєвропейського центру моніторингу тпожеж

 


Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook