Відбулося пленарне засідання 69-ої всеукраїнської наукової студентської конференції «Роль науки у формуванні фахівця АПК»

March 3, 2016

        2 березня 2016 р. на агробіологічному факультеті відбулося пленарне засідання 69-ої всеукраїнської наукової студентської конференції «Роль науки у формуванні «Роль науки у формуванні фахівця АПК». Крім студентів агробіологів, в роботі пленарного засідання взяли участь також гості – студенти Харківського національного аграрного університету імені В.В. Докучаєва (Чуйко Д., Васько В.) та ВП НУБіП України «Заліщицький аграрний коледж ім. Є. Храпливого (Андрусик П.).

      Учасників конференції привітав декан агробіологічного факультету професор Забалуєв Віктор Олексійович, побажав всім успіхів та плідної роботи. Віктор Олексійович акцентував увагу, що наукова робота сьогодні є необхідною складовою формування висококваліфікованого фахівця. Справжня освіта полягає не лише в отриманні знань, а й розумінні та вмілому їх використанні. А для цього важливу роль відіграють наукові дослідження, які є результатом самостійної роботи студентів, вирішення певної наукової проблеми.

       Відповідальний секретар оргкомітету доцент Бобось Ірина Макарівна ознайомила учасників конференції із організаційними питаннями, з доповідями, які будуть заслуховуватись на пленарному засіданні та про роботу секційних засідань: «Агрономія», «Агрохімія і ґрунтознавство», «Плодоовочівництво і виноградарство», «Селекція і генетика», «Хімія». Ірина Макарівна звернулась до учасників з побажанням поділитися своїм першим науковим досвідом і навчитися відстоювати свою точку зору та враховувати позицію інших. Водночас вона закликала студентів взяти активну участь в обговоренні отриманих наукових результатів.

    Першим заслухали доповідь член-кореспондента НААН, професора кафедри овочівництва Харебу Володимира Васильовича на тему: «Стан і перспективи розвитку галузі овочівництва в Україні». Він проаналізував тенденції світового та вітчизняного виробництва овочів. Доповідач акцентував увагу, що одним з головних напрямів забезпечення виконання галузевої програми «Овочі України – 2015» - є нарощування обсягів виробництва добазового, базового, сертифікованого насіння. Водночас у зв’язку із оптимізацією головної наукової установи з овочівництва – Інституту овочівництва і баштанництва НААН та зменшенням чисельності робітників, обсяг виробництва насіння є низьким і становив у 2013 р. – 11,8 т, у 2014 р. – 14,9 т, у 2015 р. – 15,1 т. В межах галузевої програми доповідач показав можливості валового виробництва овочів відкритого і захищеного ґрунту та баштанних продовольчих культур в Україні, стратегію розвитку галузі овочівництва до 2025 року.

         Про раціональне використання ґрунтових ресурсів доповів декан агробіологічного факультету, професор кафедри ґрунтознавства та охорони ґрунтів ім. проф. М.К. Шикули Забалуєв Віктор Олексійович. Він проаналізував землезабезпеченість на кожного жителя планети, на якого припадає 0,24 га ріллі. Акцентував увагу на деградацію ґрунтів, яка відбувається за рахунок погіршення основних якісних показників родючості без помітних ознак руйнування та фізичного руйнування ґрунтових горизонтів. За всю історію людства загальна площа порушених і деградованих ґрунтів склала близько 2 млрд. га. Доповідач наголосив, які найбільш розповсюджені види деградації ґрунтів у світі, причини прояву деградаційних процесів у ґрунтах та вплив антропогенних факторів на цей процес.

     Студентські доповіді розпочав магістр 1 року навчання Бойко Максим Володимирович. Він проаналізував урожайність конюшино-злакових травостоїв залежно від елементів технології в умовах СТОВ «Зоря» Черкаської області Кам’янського району. На основі досліджень відзначив, що найвищу врожайність травосумішки формують за смугового способу сівби 42,3-46,8 т/га зеленої та 7.5-9,4 т/га сухої маси.

      Студент 2 курсу Дерев’янко Олександр Станіславович доповів про вплив наночасток діоксину титану та колоїдного срібла на біологічні властивості бактерій штамів Bacillus subtilis-44 р та BacillussubtilisВ3. Доведено, що наночастки срібла не впливали на біологічну активність бактерій штаму Bacillussubtilis44-р та обумовлювали зниження кількості життєдіяльних клітин штаму BacillussubtilisВ 3 на 1,4 х 108 КУО/см3. Дослідження планується продовжити, оскільки вони є актуальними для розробки сучасних нанотехнологій.

     Господарсько-біологічну оцінку сортів кропу для умов Одеської області представив студент 2 курсу Лепський Андрій Яковлевич. Він акцентував увагу на значення культури, його цінність та перспективу виробництва в Україні. На основі отриманих результатів досліджень виділився сорт кропу запашного французької селекції Мамонт з урожайністю – 2,5 кг/м2, від реалізації якого отримано найвищий економічний ефект.

        Магістр 1 року навчання Гавронський Іван Вікторович представив доповідь на тему: «Селекція кукурудзи на технічні цілі в НУБіП Укрїни». Доповідач довів до відома, що останнім часом актуальним питанням сьогодення є пошук конкурентоспроможній альтернативі нафті та нафтопродуктам, запаси якої з кожним роком стрімко зменшуються. Одним із шляхів вирішення цього глобального питання є використання паливного біоетанолу. Для цього найбільш перспективно та економічно обґрунтовано вирощувати кукурудзу. Серед гібридів, які випробовували високі результати отримано в гібридних комбінаційАк 145xAC 43, та Ак143xAC 43, що значно перевищують стандарт за урожайністю і вмістом крохмалю.

     Усі виступи відрізнялися оригінальністю. Студенти приклали чимало зусиль, щоб розкрити суть своїх наукових досліджень. Доповіді були змістовними, цікавими, які активно обговорювались як викладачами, так і студентами.

   

    За результатами конференції членами оргкомітету відзначені:
дипломами I ступеня: магістр 1 року навчання Гавронський І.В. та студент Лепський А.М. (2 курс (с.к.);
• дипломами II ступеня: магістр 1 року навчання Бойко М.В. та студент Дерев’янко О.С. (2 курс).
 

    Ми вітаємо студентів з перемогою і бажаємо подальших наукових успіхів. А всіх учасників 69-ої всеукраїнської наукової студентської конференції «Роль науки у формуванні фахівця АПК» запрошуємо взяти активну участь в секційних засіданнях 03 березня та бажаємо невичерпного натхнення у науковому пошуку, нових креативних ідей та їх реалізації в майбутньому.

Відповідальний секретар оргкомітету,
доцент кафедри овочівництва І.М. Бобось

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook