Навчальна практика з дисципліни «Шкідники і збудники хвороб деревних декоративних рослин»

July 8, 2024
Кафедра лісівництва ННІ ЛіСПГ НУБіП України

У перший день практики студенти під керівництвом науковців ННІ ЛіСПГ на території НУБіП розпочали з розвішування феромонних пасток для обліку ясеневої вузькотілої смарагдової златки, які використовують як засіб боротьби зі шкідливими організмами та як спосіб спостереження за ними, оскільки феромонний моніторинг за останні десятиріччя став основним і найбільш рентабельним способом вчасного виявлення, контролю розповсюдження і оцінки динаміки чисельності шкідників порівняно з існуючими методами.

Далі керівниками навчальної практики були представлені способи закладання пробних площ для проведення обстеження, дано пояснення по ряду питань, що стосуються організації лісозахисту, зокрема методи оцінювання популяційних показників стовбурових комах, обліку льотних отворів, як відбираються і підготовлюються модельні дерева для ентомологічного аналізу. Обговорювалися також питання по нормативно-правовій базі забезпечення захисту лісів.

Наступного дня студенти ННІ ЛіСПГ спеціальності 206 «Садово-паркове господарство» відвідали декоративний розсадник кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій, де визначили видовий склад шкідливих комах і збудників хвороб за допомогою визначників та атласів, опанували спеціальні методи обліку, зібрали колекцію комах і фітопатологічний гербарій.

Практика була надзвичайно пізнавальна, адже здобувачі вищої освіти мали можливість ознайомитися із різноманітним видовим складом та широким асортиментом хвойних і листяних дерев, вишуканими солітерами, крупномірними ніваками та бонсаями, а також з карликовими рослинами та трояндами, теплицями на території садового центру, які широко використовуються в лісовому та садово-парковому господарстві на території України.

У форматі відкритого спілкування присутні отримали відповіді на всі свої питання щодо пересадки, окультурення, обрізки, формування крони, а також щодо поливу оприскування та профілактики захворювань декоративних рослин.
Підсумком навчальної практики став індивідуальний захист звіту та ентомологічної/фітопатологічної колекції, передбачених програмою практики. На даному етапі студенти проявили свої здібності та знання, а також креативний підхід до вирішення навчальних завдань.

Доцент кафедри лісівництва Ганна Бойко

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook