Студентки економічного факультету успішно завершили навчання у Латвійському університеті наук про життя та технологій (Latvia University of Life Sciences and Technologies) в рамках проєкту Erasmus+

1 June 2024, 23:06
  Економічний факультет Національного університету біоресурсів та природокористування України продовжує розвивати міжнародні студентські обміни та мотивувати студентів до участі у програмі Erasmus+ не зважаючи на виклики сьогодення.
     Особливо приємно отримувати позитивні відгуки й враження від наших студентів-учасників міжнародних програм після завершення стажування. Про свій досвід та особливості навчання у Латвійському університеті наук про життя та технологій розповідають студентки економічного факультету.

  •      Олександра Бублик, студентка 4 курсу спеціальності 076 – Підприємництво, торгівля та біржова діяльність:
    «Коли я вперше подалась на програму Erasmus+ та отримала позитивну відповідь, мої емоції були змішані. Проте по приїзді до Латвії, я відчула певну свободи, коли все у твоїх руках і звичайно ж це було для мене новим враженням. Я багато чула про цю країну, оскільки моя сім’я була там проїздом у далекі 90-ті. Латвія залишила в мене лише найтепліші спогади, а сама країна здивувала своєю гостинністю, мужністю та культурним багатством.
   Я навчалась в Латвійському університеті наук про життя та технологій протягом осіннього та весняного семестру у рамках програми Erasmus+, та мушу сказати, що рівень освіти тут дуже високий. Викладачі йдуть на зустріч, віддаються роботі по максимуму та відповідають на будь які запитання. Лекції, особливо з менеджменту були цікавими, з обговоренням реальних кейсів та проблем, де ми креативно підходили до вирішення будь-яких завдань. Інші дисципліни, як економічного профілю так і соціологічного були структурованими і підібрані таким чином, щоб максимально ефективно передавати матеріал студентам. Найбільше мені запам’яталася дисципліна «Проєктний менеджмент», де я мала змогу створювати та повноцінно керувати власним проєктом. Цей курс став справжнім відкриттям для мене і дав змогу розвинути мої навички вирішення проблем та управління, які я знаю, де зможу використовувати в роботі.
     Інфраструктура університету на прекрасному рівні, є і бібліотеки, лабораторії та гуртожитки обладнані всім необхідним для життя.
    Загалом, Латвія для мене була не лише про навчання – це і пошук себе, проходження сепарації від батьків, нові знайомства, інші ситуації та місця, кризи та зльоти. Рига, між тим, є одним з найхаризматичніших міст, які я коли-небудь бачила. Там своя атмосфера, захоплювала близькість архітектури, ментальності до нас, українців. Архітектура поєднує в собі середньовічні споруди та сучасні будівлі, створюючи унікальну атмосферу.
Самі ж латвійці, як на мене, є мужніми, доброзичливими та щирими людьми, особливо якщо познайомитись з ними ближче. Мене завжди дивувало, як швидко можна завести нових друзів і знайти підтримку в місцевому суспільстві. Вони готові вислухати, допомогти та дати хорошу пораду.
    Не можу не згадати про красу латвійської природи. Латвія багата на природні ресурси і латвійці це бережуть. Вихідні, проведені на узбережжі Балтійського моря разом з іншими студентами, прогулянки лісами та відвідування національних парків, таких як Кемері, стали для мене джерелом незабутнього досвіду. Адже в умовах далечини від дому все одно можна було простежувати схожість культури, спілкування, природи та іншого. І це давало неабияку підтримку. Коли я була на першому в своєму життя мітингу в підтримку України, я була приємно вражена тим, як люди вміють гуртуватись задля єдиної цілі. Той день мені особливо запам’ятався.
    Стосовно культурних аспектів, таких як національна кухня теж можна сказати, що простежується подібність. Страви натуральні, смачні й різноманітні рибні делікатеси, стали для мене справжнім відкриттям.
    Загалом, Латвія стала для мене більше, ніж просто місцем для навчання. Це була подорож у світ нових вражень, знайомств і самопізнання. І я рада, що першою моєю довгостроковою поїздкою з обміну стала саме Латвія, яка навчила мене бути незалежною, відкритою до чужого досвіду та цінувати свій дім ще більше.
   Участь у проєкті залишила в моєму серці лише теплі, з присмаком латвійського меду, відтіненого ароматом соснових галявин спогади та бажання повертатися сюди знову в майбутньому. Я вдячна за цю можливість моєму університету, адже це було не просто досвідом – це було подарунком долі, що відкрив мені нові сторони мене, нові горизонти, пізнання та незабутні емоції, які завжди будуть надихати мої мрії і плани».
  •      Олександра Сильченко, студентка 3 курсу спеціальності 076 – Підприємництво, торгівля та біржова діяльність:
    «Erasmus+ – це програма Європейського Союзу, яка дає можливість навчатися в університетах-партнерах за кордоном. Завдяки програмі можна отримати не лише міжнародний досвід, але й знайти багато нових цікавих друзів з різних країн, більше дізнатись про їх культуру та традиції, а також на практиці покращити свої мовні навички.
    Після подання заявки в міжнародний відділ НУБіП України, я отримала запрошення в Латвійський університет наук про життя та технологій та навчалась на економічному факультеті протягом весняного семестру. Мною були опрацьовані наступні курси: «Проєктний менеджмент» «Професійна етика», «Соціальні проблеми», «Менеджмент», «Стрес та тайм менеджмент». При вивчені дисциплін у Латвійському університеті наук про життя та технологій найбільше мені сподобалось те, що матеріал містить багато практичних кейсів та прикладів з реального досвіду.
    На мою думку, програма Erasmus+ дала мені цінні знання з економіки, бізнесу, менеджменту та соціології, плюс багато цікавих для мене людей з схожими цілями, практичний досвід використання англійської мови та можливість подорожувати».
  •      Софія Даценко, студентка 2 курсу скороченого терміну спеціальності 072 – Фінанси, банківська справа та страхування:
    «Навчання за кордоном є захопливим і збагачуючим досвідом, який відкриває нові горизонти і надає унікальні можливості для особистісного та професійного розвитку. Програма Erasmus+ у Латвійському університеті наук про життя та технологій є однією з таких можливостей, що дозволяє студентам зануритися в академічне середовище іншої країни, знайомитися з новими культурами та розширювати свої знання і навички.   Навчання у Латвійському університеті наук про життя та технологій вражає своєю високою якістю освіти та підтримкою з боку викладачів і адміністрації.
    Програма Erasmus+ дозволяє студентам зануритися у міжнародне академічне середовище, що сприяє розвитку міжкультурних комунікаційних навичок і розуміння глобальних викликів.
    Перебування Латвії надало чудову можливість покращити англійську мову, а також вивчити латвійську культуру та опанувати основи латвійської мови та дарує студентам унікальний досвід знайомства з багатою історією та культурою країни. Відвідування історичних місць, участь у культурних заходах та фестивалях сприяють широкому культурному обміну.
    Програма Erasmus+ об'єднує студентів з різних країн, що сприяє створенню міжнародної мережі контактів і друзів, які можуть стати цінними у майбутньому професійному житті та є неймовірною можливістю для студентів, які прагнуть отримати високоякісну освіту, розширити свої горизонти і здобути цінний міжнародний досвід. Ця програма допомагає студентам стати глобальними громадянами, готовими до викликів сучасного світу та професійного успіху».
  •      Катерина Костюк, студентка 2 курсу скороченого терміну спеціальності 072 – Фінанси, банківська справа та страхування:
    «Програма Erasmus+ відома у всьому світі і має різні форми. Цього навчального року в мене була можливість провести рік за академічним обміном між нашим університетом та Латвійським університетом наук про життя та технологій в місті Єлгава. Перш за все, варто сказати, що різноманітні стажування та обміни – це не тільки цікавий досвід і знайомство з різними людьми, а й хороша інвестиція в майбутнє, адже люди з міжнародним досвідом більш конкурентоспроможні в майбутньому під час пошуку роботи. Саме після участі у міжнародних студентських програмах, включаючи Erasmus+, на які я їздила від НУБіП України, в мене була пропозиція стажування в G20 Global Land Initiative, яка працює за підтримки ООН.
   Наступний вагомий бонус програм обміну, це те, що можна обрати предмети, які тебе більше цікавлять. Хоч в Україні я навчаюсь за спеціальністю 072 «Фінанси, банківська справа та страхування», в Латвії я вивчала дисципліни спрямуванні на соціологію та менеджменту.
   І на останок, міжнародна програма обміну Erasmus+ – це нові знайомства або як зараз кажуть «networking». У нашому світі знайомства відіграють надзвичайно важливу роль, адже коли ти знайомий з великою кількістю людей, по-перше, це розширює твій кругозір, по-друге, корисно для майбутнього працевлаштування».
   На завершення слід відмітити, що під час проведення 11 Міжнародного тижня Еразмус+ у Латвійському університеті природничих наук і технологій, викладачі економічного факультету д.е.н., професор кафедри фінансів Юлія Негода; к.е.н., доценти кафедри статистики та економічного аналізу Тетяна Куць і Оксана Макарчук мали нагоду зустрітися з дівчатами та викладачами. Латвійські колеги відмітили, що Олександра, Софія, Катерина та Олександра проявили себе як активні, цілеспрямовані та старанні студентки, які отримали позитивні оцінки за результатами навчання у Латвії.
 
Тетяна Куць,
заступник декана економічного факультету
з міжнародної діяльності
 

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook