XVII Всеукраїнська науково-практична онлайн-конференція «Проблеми юридичної науки очима молодих науковців» об’єднала в День Європи учасників, які представили усі регіони України

May 14, 2024
   У 2024 році ми святкуємо 20 років з моменту заснування першого студентського наукового гуртка на юридичному факультеті «Клуб юних теоретиків». Відтоді кількість гуртків зросла, студенти отримували призові місці на наукових конкурсах, привозили нагороди з міжнародних і всеукраїнських наукових заходів. Починаючи з 2023 року «Клуб юних теоретиків» вийшов на новий рівень діяльності і став одним із співорганізаторів всеукраїнської науково-практичної онлайн-конференції «Проблеми юридичної науки очима молодих науковців».
    Цьогоріч кафедра теорії та історії держави і права провела чергову ХVІІ Всеукраїнську науково-практичну онлайн-конференцію «Проблеми юридичної науки очима молодих науковців» для здобувачів фахової передвищої освіти та першого (бакалаврського), другого (магістерського), третього (аспірантського) рівнів вищої освіти 09 травня. Знаменний день – День Європи. І трішки забігаючи наперед, зазначу, що усі виступи були просякнуті європейськими цінностями!
  Конференцію вже другий рік поспіль проводимо в європейському форматі, де учасникам пропонується самим обрати форму участі – очну чи заочну, визначитися з тим, чи братимуть вони слово чи будуть просто слухачами, а якщо братимуть, то чи буде це спільний чи самостійний виступ. Приємно, що правнича молодь зголошується і реєструється. Так, ми отримали понад 100 заявок від студентів, магістрів та аспірантів з бажанням взяти участь в даному науковому заході (програма конференції – 2024).
  За результатами реєстраційної анкети було сформовано проспект роботи конференції із зазначенням часу та черговості виступів (проспект конференції).
  З вітальним словом перед юними дослідниками виступила пані декан юридичного факультету Олена Яра, яка подякувала присутнім за виявлений інтерес до заходу та побажала успішного наукового дискурсу. Модерувала захід я, завідувачка кафедри теорії та історії держави і права Віра Качур.
  Першу сесію доповідей розпочали представники Харківського національного інституту внутрішніх справ Тетяна Дзябʼяк «Особливості застосування поліцейських заходів в умовах воєнного стану», Олеся Діана Капулова «Зміни в освітньому законодавстві (вища освіта)», Артем Молчанов «Завдання Національної поліції в умовах воєнного стану», Назар Чуб «Напрями діяльності Генерального штабу Збройних Сил України». Особливу увагу звернула на себе доповідь Максима Хилобокого про місце жінки-військової в умовах воєнного стану.
  За погодженням з учасниками було вирішено не перериватися на перерву. Тож ми одразу перейшли до заслуховування доповідей учасників 2 і 3 сесій. Неабиякий інтерес викликали доповіді Вікторії Донець про переваги та ризики використання штучного інтелекту при здійсненні юридичної діяльності та Дарії Сівченко про те, як можна застосовувати інститут модерації при вирішенні земельних спорів.
  Багато доповідей було пов’язано з проблемами, які спричинило війна. Так, Ольга Павлів зупинилася на проблемах молоді під час вторгнення рф до України», Ольга Захарченко говорила про порушення прав людини російською федерацією на тимчасово окупованих територіях України, Ірина Гриб про правове регулювання соціального захисту внутрішньо переміщених осіб. А ось Анастасія Шабатина та Анастасія Даценко торкнулися такого явища як колабораціонізм».
  Учасники конференції не залишили поза увагою правові проблеми людини, які хоч і не зачіпали періоду воєнного стану, але не є менш значущими для неї. Так, Альона Топчій говорила про правову свідомість молоді, Діана Касинець про місце справедливості у праві. А ось Олександра Ярошенко спробувала показати взаємозв’язок гендерної соціалізації та філософсько-правової антропології з точки зору його впливу на формування правової політики держави. Значний блоку доповідей стосувався діяльності громадських організацій в Україні. Зокрема, доповідачі торкнулися питань нормативно-правового забезпечення громадських організацій в Україні (Анастасія Кувіца), особливості здійснення діяльності громадських організацій в Україні за Законом України «Про громадські об’єднання» (Юлія Кононович), політичних партій (Анна Дмитренко) і навіть про роль об’єднань юристів в утвердженні принципу верховенства права та громадянського суспільства (Дар’я Будімірова).
  Про погляди учасників, які в силу об’єктивних чи суб’єктивних причин не змогли виступити, ви можете довідатися із збірника матеріалів конференції, які уже незабаром буде опублікований електронному варіанті на сайті Університету та розміщений на сайті кафедри за покликанням.
  Висловлюємо вдячність усім освітнім закладам України, які відгукнулися на запрошення: Комунальний заклад вищої освіти «Барський гуманітарно-педагогічний коледж імені Михайла Грушевського», Інститут права Львівського державного університету внутрішніх справ, юридичний факультет Волинського національного університету імені Лесі Українки, ФГРЗ ЛНУВМБ імені С. З. Гжицького (м. Львів), факультети аграрного менеджменту, ветеринарної медицини, інформаційних технологій ННІ неперервної освіти та туризму Національного університету біоресурсів і природокористування України, Харківський національний університет внутрішніх справ (окрема подяка Олені Юшкевич), юридичний факультет Сумського національного аграрного університету, Навчально-науковий інститут права Київського національного університет імені Тараса Шевченка, Навчально-науковий інститут права Сумського державного університету, юридичний факультет Запорізького національного університету, Навчально-науковий інститут економіки і права Черкаського національного університету імені Богдана Хмельницького, навчально-науковий інститут права та підготовки фахівців для підрозділів Національної поліції Дніпропетровського державного університету внутрішніх справ, Державний торговельно-економічний університет, Державний податковий університет, кафедра теорії та філософії права юридичного факультету Львівського національного університету імені Івана Франка.
  Хочемо привітати усіх учасників із отриманням електронних сертифікатів, а доповідачів із дипломами І, ІІ і ІІІ ступенів.
  Підбиваючи підсумки, хочеться ще раз нагади останній слайд із студентської доповіді, на якому були такі слова: «Теперішня молодь – це рушій змін на краще»!
  Тож навчайтеся, зростайте, вдосконалюйтеся! Україна як ніколи потребує громадян
з активною громадянською позицією!
 
Віра Качур,

завідувачка кафедри теорії та історії держави і права 

 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook