День довкілля – національне екологічне свято

April 28, 2023

  В Україні щорічно, починаючи з 1999 року, згідно з Указом Президента України «Про День довкілля» від 6 серпня 1998 року № 855/98 в квітні проводяться громадські заходи, спрямовані на поліпшення стану навколишнього середовища – очищення водних джерел, озеленення територій, збереження заповідних об'єктів, поширення екологічних знань.
  Довкілля – це всі живі та неживі об’єкти, що природно існують на Землі або в деякій її частині. Земля, вода, повітря, флора і фауна – все це довкілля, на стан якого впливає маса чинників – від кинутого на землю недопалка, папірця до величезних сміттєзвалищ і височезних труб промислових комплексів, що отруюють димом повітря мегаполісів; від убитого заради бивнів слона десь у Центральній Африці до вирубаних декількох гектарів лісу у Закарпатті. Спочатку свято мало на меті відзначити Стокгольмську конференцію ООН з навколишнього середовища, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху. Цього ж дня була заснована UNEP (United Nations Environment Network) – Екологічна програма ООН, яка зараз є основним організатором та ідеологом Дня довкілля.
  На базі кафедри екології агросфери та екологічного контролю 16 квітня 2023 року був проведений круглий стіл присвячений Дню довкіллю. Учасниками заходу стали студенти 2 та 3 курсів спеціальності 101 «Екологія» факультету захисту рослин, біотехнологій та екології.

  Студентки 2 курсу Валерія Мицик та Анастасія Петракова в своій доповіді «Всесвітній день охорони довкілля», відмітили, що забруднення довкілля давно стало проблемою в будь-якому куточку світу. Від сміття, недбало кинутого на узбіччі дороги, до мільйонів тон небезпечних хімікатів у воді, ґрунті та повітрі. Третина населення планети вже має труднощі з питною водою, проте ми продовжуємо знецінювати свої незамінні природні ресурси, на відновлення яких потрібно буде чекати мільйони років.

  В своїй доповіді Валерія Скряга, Станіслава Гудзенко, Ілля Катрук, зазначили, що спочатку свято було започатковано для того, щоб відзначити Стокгольмську конференцію з довкілля, яка стала однією з найважливіших в історії екологічного руху. День довкілля, свято, яке було встановлене в Україні «...на підтримку ініціативи Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України та Державною інспекцією ядерного регулювання України і громадських природоохоронних організацій».

  Учасники круглого столу переглянули фільм «Вода-це життя».

 

Світлана Паламарчук,
кандидат сільськогосподарських наук, доцент
кафедри екології агросфери та
екологічного контролю

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook