Студенти поглибили свої знання з проблеми залежності: зустріч із методистом КМЦСС Леонідом Крисовим та представниками анонімної спільноти алкозалежних

16 September 2022, 18:05
Леонід Петрович Крисов – методист Київського міського центру соціальних служб, один із засновників практичної соціальної роботи в Україні, ініціатор багатьох нововведень, авторитетний фахівець, чию консультацію прагнуть отримати навіть закордонні фахівці, фанат своєї справи і просто давній друг і роботодавець кафедри соціальної роботи та реабілітації НУБіП.
Звісно, що плануючи інтенсивний практично-орієнтований тиждень, під час якого до наших студентів приходили найкращі фахівці-практики соціальної роботи, ми залишили фінальну зустріч саме для Леоніда Петровича.



Розмова з цим фахівцем виявилась цікавою і цінною для наших 2-3 курсів, які завершували період свого очного навчання в цьому семестрі, а також для магістрів 2 року навчання, які проходять виробничу практику при кафедрі.
Проте й Леонід Петрович прийшов не сам, а запросив на нашу зустріч представників анонімної спільноти бувших алкозалежних, кожен із яких розповів про свій досвід вирішення проблеми залежності, про особливості алкоголічного мислення та мотивації. Нас одразу попередили, що відповідно до принципу анонімності, нам не відкриють прізвища наших співбесідників, а також їх не можна фотографувати.

Це виявились дуже освічені і цікаві люди, які вже мають за плечима багаторічний досвід утримання від алкоголю. Кожний розповів, що саме допомагло йому отримати перемогу над своєю залежністю.
Студенти дізнались, що спільнота утворилась в 1935 році в США, що провідними методиками, які застосовуються в цій роботі є «рівний рівному», «метод аналогії», «метод порівняння», «метод спонсора».
Крім розповідей представників спільноти АА, з нами поділився цікавою інформацією Л.П. Крисов. Він розповів, що про термінологічні та законодавчі аспекти проблеми залежності, порекомендував майбутнім соціальним працівникам постійно моніторити сайт «Світ в реальному часі», щоб тримати руку на пульсі сучасних соціальних проблем, розповів про алгоритм роботи з особами, які мають залежності. Цікаво було почути його думки щодо ролі спільнот в наданні соціальних послуг. 

Ольга Коваленко, магістр 2 року навчання: «Леонід Петрович щиро відданий своїй справі протягом всього життя: ще у 2004 році він отримав почесне звання Майстра із соціальної роботи і зараз продовжує активно передавати свої знання та досвід молодим фахівцям. Сьогодні він розповів нам лише про один із напрямків своєї діяльності – допомогу алкозалежним методом «рівний – рівному». Проте за своє професійне життя він допоміг не одній тисячі людей з різними соціальними проблемами. Кожне його слово має надзвичайну вагу. Тому ми були раді ще одній можливості поспілкуватись із ним та дізнатись багато чого корисного та нового».
 
Альона Альтанова,
старший викладач кафедри соціальної роботи та реабілітації
та Ольга Коваленко, магістр 2-го року навчання
 
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook