День вишиванки на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК

22 травня 2021 року

Хто ми без історії правдивої?
Хто ж ми без традицій вікових?
Все, що вклали мати й Україна:
Наші міць, чеснота, віра і надія,
непідступність і козацька сила -
Зашифровані в сорочці дорогій!

Для нащадків, щоб цінили землю
й волю, що відстояли батьки,
Не цурались власного народу,
Мову й землю рідні, як коштовність, берегли!
Одягну я вишиту сорочку
І відчую захист поколінь,
Всіх, хто мріяв про найкращу долю
І свободу України на віки!!! 

   Сьогодні українці у всьому світі відзначають день свого національного оберега – вишиванки!!! Мільйони українців одягають вишиванки та демонструють приналежність до єдиної нації, яка воліє жити у мирній, незалежній та процвітаючій країні.

   День української вишиванки – свято, ідеєю якого є збереження українських цінностей та їх популяризація серед молоді та населення загалом. Свято запрошує кожного свідомого громадянина до абсолютно простого вчинку — одягнути вишиванку і в ній піти на роботу чи на навчання. Разом із тим, така дія має глибокий контекст, адже йдеться про вираження своєї національної та громадянської позиції, культурну освіченість та духовну свідомість. Елементи української вишивки можемо спостерігати і  в святковому, і повсякденному одязі, і в колекціях модних іноземних дизайнерів.

   Але першим, хто поєднав українську вишиванку із буденним одягом був Іван Франко. Саме він стильно скомбінував вишиту сорочку із піджаком. Сьогодні, вікові традиції підтримують і керманичі Національного університету біоресурсів і природокористування України.

    Як показує досвід, люди в День вишиванки завжди піднесені, сповнені надій та усміхнені,  адже в стародавньому одязі закодовано багато символів сили, добробуту, краси та оберегів.  Українська вишиванка має надзвичайно давнє походження. Дослідники встановили, що вишите вбрання створювали ще до VIст. Вишивати національний одяг бралися тільки жінки, адже саме вони дарували виробу потужну позитивну енергетику, а вишиванка символізувала добро, вірність та любов. Це ремесло матері передавали своїм донькам, а бабусі - онучкам.

   У цей день колектив факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК вже традиційно організовував колективні фотосесії по кафедрам, і виклавши фото в соціальні мережі, долучились до спільноти  поціновувачів вишиванки в усьому світі.

 

Кафедра технології м’ясних, рибних та морепродуктів

  

Кафедра процесів і обладнання переробки продукції АПК

Кафедра стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції

   Вишивка хрестиком є найпопулярнішою і використовується не лише у вишиванках, але й у інших вишитих виробах: рушниках, скатертинах, подушках та іншому оздобленні помешкання. 

   Кожний регіон України має свої, притаманні лише йому, техніку вишивання, орнаменти, традиційні кольори. Тому і вишиванки наших студентів різняться безмежним різнобарв’ям!!!

Тетяна Хоменко, 1 курс 3 група

  

Альона Зіняк, 1 скорочений термін навчання

  

Анастасія Ясинська, 1 курс 2 група

Оля Трохименко з родиною, 1 курс 2 група 

 

Людмила Герус, 1 скорочений курс навчання

Валентитина Доброволянська, 1 курс 2 група

 

А ви одягли сьогодні вишиванку?

Бо ми зробили це із задоволенням!

 

Людмила Тищенко,
доцент кафедри технології м’ясних,
рибних та морепродуктів

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook