Не втратити студента!

16 жовтня 2018 року

     Сучасний етап розвитку підготовки фахівця в нашій державі супроводжується впливом різноманітних чинників. Серед них: соціальні - природня потреба людини вижити в сучасних умовах; внутрішні - вихід на новий якісний рівень університетської освіти через «спроби» держави в оптимізації мережі вітчизняних навчальних закладів; пасивність українського бізнесу (роботодавців) щодо спільного вирішення сучасних проблем освіти, у т.ч. і місце держави як арбітра цього процесу; поява нових видів діяльності, не властива раніше українським вишам (маркетингові дослідження, реклама ВНЗ, робота науково-педагогічних працівників в нових координатах); чому навчати випускника і його місце у загальнодержавній схемі створення додаткової вартості (класичний інженер-автоматник, менеджер сервісних служб); зовнішні – конкуренція з боку зарубіжних університетів через надання можливості українській молоді безкоштовного навчання.
     Враховуючи ці виклики, кафедра автоматики та робототехнічних систем ім. академіка І.І. Мартиненка, знаходить різноманітні шляхи удосконалення процесу підготовки фахівців, починаючи від учня школи (коледжу) і завершуючи випускником університету, позиціонуючи його в якості зворотного зв'язку цього процесу.
     … А було так. Традиційно, до своєї Альма матер, прибувають на початку навчального року успішні випускники кафедри автоматики та робототехнічних систем ім. акад. І.І. Мартиненка. Це виглядає як один із шляхів мотивації студентів до навчання. Цього разу прибув випускник 2012 р. Ростислав Баценко. Після закінчення бакалаврату університету, він продовжив навчання в магістратурі за системою «Double Degree NULES – WULS», яка успішно практикується в ННІ енергетики, автоматики та енергозбереження і передбачає отримання двох дипломів магістра нашого вишу і Варшавського університету наук про життя - SGGW за спеціальністю «Енергетика і автоматика біосистем». Піcля завершення навчання він мав декілька пропозицій для роботи і зараз успішно себе реалізує в спільному швейцарсько-польському підприємстві «Model opakowania Sp. z o.o.», обіймаючи посаду керівника відділу автоматизації технологічних процесів.

     На кафедрі він зустрівся зі студентами і викладачами, запропонувавши кращим студентам 3-го курсу проходження практики на своєму підприємстві, де використовуються сучасні засоби автоматики фірм Siemens i Lenze. Окрім цього, він долучився до авторського колективу кафедри, де спільно зі студентами Софією Бідненко, учасницею проекту «подвійних дипломів», Станіславою Ковтюшенко, магістеркою 1 року навчання і Олею Кисляк, студенткою 1 курсу бакалаврату, формують українсько-польський словник з автоматики та комп’ютерно-інтегрованих технологій.
    Але, для того щоб поповнювати свої лави такими талановитими студентами, а в подальшому і випускниками, потрібно активно моніторити шкільний «ринок», пропонуючи для нього свої можливості і різноманітні схеми реалізації для майбутніх студентів.
     Механізм, який запропонувала кафедра, стосується створення центрів передпрофесійної підготовки школярів.
     Про пілотний проект на базі середньої загальноосвітньої школи № 243 м. Києва, яку очолює директорка Матвєєва Ліна Олександрівна. Вона турбується про створення сучасних умов для навчання і виховання дітей, дбайливо береже традиції минулих літ і мріє змінити школу на заклад сучасного європейського зразка з українською душею. Тому із приємністю вона сприйняла новації на зустрічі із завідувачем кафедри Лисенком В.П. Після цього відбувся візит до школи науково-педагогічних працівників університету - завідувача кафедри вищої математики Батечко Н.Г., керівника інформаційно-обчислювального центру Теплюка В.М., науково-педагогічного працівника кафедри фізики Ільїна П.П.

    Вони спільно із адміністрацією школи запропонували дорожню карту співпраці. При цьому враховувались різні складові, як то – участь науково-педагогічних працівників університету в навчальному процесі школи, підготовка учнів для участі в олімпіаді вишу, консультування студентів і їх участь в конкурсах наукових робіт МАН, проведення професійних конкурсів у школі, відвідування школярами передових – високотехнологічних і автоматизованих підприємств нашої держави, з якими співпрацює кафедра, підготовка учнів до участі в ЗНО, підвищення рівня кваліфікації педагогічних працівників. До речі, якщо центр вийде на повну потужність, до нього долучаться інші «виноградівські» школи.
    Окрім цього, вищезазначені науково-педагогічні працівники, зустрілися з учнями 10, 11-х класів, де презентували не лише спеціальності, за якими веде підготовку кафедра, а й університет в цілому. Адже є чим гордитися славетному закладу якому понад 120 років!

    Не дивлячись на столичний рівень школи, з величезною цікавістю школярі послухали виступи знаних педагогів. Виникало багато запитань як в школярів, так і у вчителів.

     Але кажуть, що краще один раз побачити, ніж сто разів почувати. І не зраджуючи цій традиції, ми запросили учнів ознайомитися з базою кафедри.
   І ось, днями, чудової осінньої днини, в Голосієво висадився «десант» із 37 учнів школи на чолі із директоркою Матвєєвою Ліною Олександрівною, вчителькою математики і класним керівником Крупко Людмилою Володимирівною, вчителькою інформатики Деревицькою Людмилою Андріївною.

    Учні були ознайомлені із історією кафедри, її славетними випускниками, і безумовно з її матеріально-технічною базою. Науково-педагогічні працівники презентували свої лабораторії, які викликали в учнів величезний інтерес.

 

    Звичайно, найбільше враження справила на школярів лабораторія робототехнічних систем, адже потенційним студентам університету доведеться все більше опановувати штучний інтелект.

   Окрім лабораторій кафедри, учні знайомилися із лабораторією мехатроніки кафедри конструювання машин і обладнання, яку презентував професор Ловейкін В.С. і науково-дослідною лабораторією енергоощадних технологій кафедри теплоенергетики, представлену завідувачем кафедри, професором Горобцем В.Г.
    Руслань Черевань, Аліна Заєць, Марія Зібарєва вражені побаченим, готові вже найближчим часом взяти участь в одному із проектів потенційного студента університету.


   А смачні пиріжки із духмяним чаєм, якими люб’язно пригостили школярів майстри своє справи із кафедри технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва ім. проф. Б.В. Лесика (завідувач професор Подпрятов Г.І.), іще довго будуть нагадувати учням про гостинність нашого вишу.



Володимир Решетюк, доцент кафедри

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook