Виховна година зі студентами 9 групи 6 курсу факультету ветеринарної медицини

18 жовтня 2023 року

 

Куратор 9 групи 6 курсу доцент кафедри біохімії і фізіології тварин імені академіка М.Ф. Гулого Ольга Тупицька провела виховну годину зі студентами групи.
Під час зустрічі куратором була акцентована увага на навчальному процесі в умовах воєнного стану, правилах проживання в гуртожитку. забороні паління, вживання та використання тютюнових виробів
Ольга Тупицька провела бесіду зі студентами групи на тему «Особливості духовної та ментальної сфери українського народу» згідно плану виховної роботи. Викладач і студенти обговорилипоняття національного характеру та ментальності, які охоплюють типові якості і психологічні особливості етнічної групи, яка має спільну територію, мову, історію, культуру, звичаї, символи, що відрізняють її від сусідніх народів.
Ольга Тупицька відмітила, що майбутнє кожної держави значною мірою залежить від того, наскільки успішно вона зможе визначити свою мету, усвідомити свої інтереси та наскільки поєднуватимуться інтереси самої держави з інтересами її громадян. Тобто, наскільки сильною буде політична самосвідомість. Але вченими доведено, що вона цілком залежить від ментальності народу.
Куратор із студентами визначили, що якщо скласти ментальне намисто українського суспільства, то воно, мабуть, складалось би із наступних перлин: хазяйновитість - консерватизм - універсальність - миролюбство - релігійність – обдарованість сентиментальність - відкритість - кмітливість, хитрість .
Ментальність українського народу формувалася під впливом складних історичних обставин.
Основну роль відіграло геополітичне розташування України на перехресті історичних шляхів зі Сходу на Захід і з Півночі на Південь. Цю специфіку розглянули на прикладі відношення сучасного українця до досягнень науки і техніки. Так, українець, як західнянин, високо поціновує досягнення науки та техніки, але водночас для нього важливо, щоб вони використовувалися задля гуманістичних цілей.
Українцям пощастило з багатою територією, помірним кліматом. Красу української землі оспівували, нею захоплювалися. Любов до природи була притаманна пращурам українського народу ще з часів язичництва, коли вони відчували себе частиною Всесвіту. Це сформувало такі найвластивіші риси українського народу як самозаглибленість, ліризм, естетизм і філософічність українського характеру.
Українець дуже прив'язаний до своєї родини, в якій намагається будувати міцні й надзвичайно близькі стосунки. Для його ментальності характерно піклуватися. Українці, як правило, оточують своїх близьких турботою, своєрідною материнською опікою. Дітей підтримують до зрілого віку, і часто ще й у зрілому віці. Така щільність родинних стосунків певною мірою теж визначається історичним минулим.
Ольга Тупицька відмітила, що як і в кожного народу, в українців є свої, властиві лише їм етнічні риси характеру, серед яких особливе місце посідають щедрість і гостинність.
Важливу роль у становленні української ментальності зіграла також церква. Історично народний світогляд українців має три основні шари: демонологічний, міфологічний і християнський.
Глибинні пласти українського менталітету, безумовно, закладені землеробством, яке з найдавніших часів було головним заняттям арієзованого проукраїнського та українського етносів. Саме зв'язок з землею визначив особливості світобачення наших предків, їхні культурні орієнтири та соціальну організацію.
Таким чином, дослідження української ментальності допомагає краще зрозуміти сутність українського народу, його специфіку на тлі різноманіття слов'янських народів. Студенти й куратор визначили основні аспекти аналізу ментальності українців. Вести мову про менталітет українців -- це аналізувати їхні помисли й ідеали, їхній світогляд, індивідуально-національні риси характеру й життєдіяльності, основи та своєрідність духовності. А це означає бачити їх і в загальній типовості, проте обов'язково в особовій неповторності, визнавати за ними право на самобутнє буття.
 
Зустріч пройшла в теплій атмосфері.
 
 
Доцент кафедри біохімії і фізіології

 

тварин імені академіка М.Ф. Гулого Ольга Тупицька
Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook