Круглий стіл, присвячений пам’яті професора Бородая Віталія Петровича

30 жовтня 2021, 8:21

    Минув рік, як Віталій Петрович Бородай, доктор сільськогосподарських наук, професор, академік Академії наук вищої освіти України, академік Всеукраїнської академії культурної спадщини Українського козацтва, Почесний громадянин Вишгородського району, Почесний доктор і заслужений захисник природи Інституту агроекології і природокористування НААН, пішов із життя…

 Віталій Петрович Бородай (1939-2020)

    Віталій Петрович - відомий вчений з великим практичним досвідом виробничої діяльності, життя якого було яскравим і багатогранним. Останні роки (2016-2020) він працював провідним науковим співробітником лабораторії моніторингу агробіоресурсів відділу екотоксикології Інституту агроекології і природокористування НААН, вирішуючи питання щодо екології тваринництва та птахівництва зокрема. Вшановуючи пам'ять Віталія Петровича, 28 жовтня в Інституті агроекології і природокористування НААН України було організовано засідання круглого столу, де прийняли участь його колеги, друзі, учні, рідні.

Учасники круглого столу

    Розпочала засідання директор Інституту агроекології і природокористування НААН, академік НААН Оксана Іванівна Дребот. Надалі академік НААН Орест Іванович Фурдичко ознайомив присутніх з етапами життєвого шляху В.П. Бородая.

Академік Фурдичко О.І. розповідає про етапи життєвого шляху В.П. Бородая

    Про багатогранність душі та талантів Віталія Петровича у своїх спогадах розповів академік НААН Олександр Григорович Тараріко. Кандидат біологічних наук, екс-директор ТОВ «Комплекс Агромарс» Олексій Андрійович Марченко згадував, передусім, про Віталія Петровича як талановитого організатора виробництва, до порад якого Олексій Андрійович завжди прислухався з великою вдячністю. Про організацію і роботу на кафедрі птахівництва Національного університету біоресурсів і природокористування України, яка була створена також і за його ініціативи, та яку він очолював тривалий час (1995-2011) розповіла д.і.н., доцент кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві НУБіП України Вікторія Вікторівна Мельник.

Виступ доц. Мельник В.В.

   Поділився спогадами про Віталія Петровича і директор Державної дослідної станції птахівництва НААН, доктор сільськогосподарських наук Олег Олександрович Катеринич, який підключився до засідання онлайн. Про Віталія Петровича як люблячого батька і дідуся (у нього наразі є і правнуки) поділилася спогадами його донька, доктор біологічних наук Віра Віталіївна Бородай.


Про батька у родинному колі розповідає д.б.н. Бородай В.В.

   З теплотою в серці до Вчителя виступила і доктор біологічних наук Ольга Василівна Тертична, яка захистила докторську дисертацію за консультування Віталія Петровича.


Спогади про Вчителя д.б.н. Тертичної О.В.

    Загалом кожен із присутніх на засіданні круглого столу розповів про своє спілкування з Віталієм Петровичем. Усі згадували про Віталія Петровича не лише як про відомого вченого, талановитого організатора, а й підкреслювали його життєлюбство, оптимізм, любов до творчості – співів, віршів, гри на акордеоні… Віталій Петрович був дуже чуйним, щедрим, добрим, завжди допомагав всім, хто до нього звертався. І це для нього було основним у житті – проявляти доброту до людей, підтримувати в них оптимізм. Він часто цитував народного поета Дагестану Расула Гамзатова: «Люди, я прошу вас, ради Бога, Не стесняйтесь доброты своей. На земле друзей не так уж много: Опасайтесь потерять друзей…»

   Світла пам’ять про Віталія Петровича Бородая завжди залишиться у серцях співробітників кафедри технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві і всіх тих, хто його знав.

Вікторія Мельник,
д.і.н., доцент і співробітники
кафедри технологій у птахівництві,
свинарстві та вівчарстві

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook