Керівники ботанічних садів і дендропарків України обговорили перспективи розвитку

24 травня 2017 року

     Днями в календарі відбулося три події, що не привернули великої уваги, але котрі є дещо символічними за значенням. 20 травня календарі сповіщали про День науки, 21-го травня – про Всесвітній день культурного різноманіття на благо діалогу та розвитку, а сьогодні – 22 травня – Міжнародний день біологічного різноманіття. І якщо друге свято потребує окремого філософського сприйняття, то інших два тісно пов’язані між собою. Більше того, вони безпосередньостосуються людського життяй існування людини як біологічного об’єкту.

     Символічно, що саме сьогодні – 22 травня 2017 року – вдень біологічного різноманіття відбулася науково-практична конференція «Роль ботанічних садів і дендропарків у вивченні та формуванні стійкого біорізноманіття лісових та міських екосистем», що була організована спільними зусиллями Ради ботанічних садів та дендропарків України, Ботанічним садом і кафедрою дендрології та лісової селекції Національного університету біоресурсів і природокористування України. На сьогоднішній день в ботанічних садах і дендропарках зосереджені основні колекції та акумулюється основний генофонд диких і культурних рослин, що є основою для подальшої роботи з виведення та широкого розповсюдження росли харчового, технічного, декоративного і промислового напрямів. Всі існуючі на сьогодні ботанічні сади і дендропарки, а це біля п’ятдесяти установ, об’єднаних Радою Ботанічних садів та дендропарків України, та майже двісті дендропарків системи Державного агентства лісових ресурсів України, є активними суб’єктами інтродукції, розмноження та зберігання генетичного потенціалу рослинного світу.

     Мета цієї конференції – ще раз привернути увагу суспільства до збереження генофонду рослин, і, в першу чергу, тих, що занесені до міжнародних та українських охоронних списків, а також розкрити науковий потенціал і перспективи співпраці науковців з практиками озеленення, лісової галузі, аграрного сектору і фахівців охорони природи – розповідає один із організаторів, завідувач провідної в країні за своїм профілем кафедри дендрології та лісової селекції НУБіП кандидат сільськогосподарських наук Ю.М. Марчук. «Теми доповідей та дискусії були спрямовані на оцінку флористичного різноманіття України в контексті загальноєвропейських цінностей та проблем охорони рослин, стосувалися стану та потреб удосконалення української номенклатури рослин, розкривали науково-інноваційні засади інтродукції, селекції та використання корисних рослин в нашій державі», – продовжує Юрій Марчук. Присутні на конференції оцінили досвід і здобутки провідних в Україні парків «Софіївка» та «Олександрія» з пропагування проблем збереження об’єктів садово-паркового мистецтва і колекції рослин, що збиралися протягом століть.

     Вкрай важливою для сьогодення була доповідь професора Сергія Ковалевського про трагічні перспективи для біорізноманіття внаслідок незаконного видобутку бурштину в районах Полісся. Натомість позитивний досвід використання селекційних об’єктів ДСДЛЦ «Веселі Боковеньки» вселяє віру в необхідність і перспективність впровадження кращих доробок українських вчених.

     Як практичний наглядний приклад продуманого підходу до збереження біорізноманіття деревних і трав’янистих рослин, що використовуються для декорування приватних і комунальних територій, стали відвідування Ботанічного саду НУБіП та екскурсія , котру територією одного з найкращих в Україні розсадників і садових центрів «Єва» провів фахівець своєї справи Роман Золотаревський, де науковці та працівники споріднених структур Державного агентства лісових ресурсів, а їх було більше двадцяти, змогли ознайомитися з сучасними технологіями вирощування садивного матеріалу та результатами селекційної роботи з деревними видами рослин.

     Такі регулярні дискусії та обговорення шляхів збереження фіто різноманіття демонструють необхідність розуміння того, що тільки спільними зусиллями ми зможемо залишити нашим нащадкам всю ту красу, велич і значимість природи для наших нащадків. Кожен біологічний вид і кожна окрема рослина потребують захисту і збереження.

Олександр Курдюк,
доцент кафедри дендрології та лісової селекції  

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook