INTERGEO-2022 – світова платформа геопросторових технологій і глобальних інновацій у геодезії та землеустрої

24 жовтня 2022, 9:00
факультет землевпорядкування
   Упродовж 18-20 жовтня у німецькому місті Ессен проходила найбільша у світі виставка та конференція з питань геодезії, землеустрою, геоінформатики та дистанційного зондування Землі INTERGEO-2022.

   Для фахівців з геодезії, землеустрою та геоінформатики це одна з найважливіших і найбільших світових подій, адже протягом трьох днів тут було представлено 457 унікальних експозицій з 31 країни, а число відвідувачів сягнуло понад 14 тис. з 102 країн світу. Під час конференції прозвучало понад 120 доповідей, а число її учасників складало понад 1 тис., а ще 1,8 тис підключалися онлайн.
   Цього року організатори конференції і виставки особливу увагу приділили цифровим близнюкам (Digital Twins). Наразі вони розглядаються в якості інструментів, що поєднують статичну і динамічну інформацію у реальному часі та виконують важливі завдання з відображення реальності. Цифрові копії фізичних об’єктів або процесів, допомагають оптимізувати ефективність бізнесу і приймати управлінські рішення. Концепція «цифрових близнюків» є частиною четвертої промислової революції. Саме цифрові близнюки у надскладних системах надають необхідні дані та інформацію (засновану на фактах) для прийняття управлінських рішень. Серед інших питань, що були у фокусі цьогорічної виставки-конференції стали розумні міста (Smart Cities), інформаційне моделювання будівель (BIM), сталий розвиток, мобільність та зміни клімату. Власне геопросторові дані і технології надають фундаментальну інформацію для просторового представлення та аналізу, на якому базуються орієнтовані на майбутнє рішення. Тому геодезія, землеустрій та геоінформатика й пропонують інструменти для боротьби з наслідками зміни клімату, що базуються на основі надійного моделювання.

 

 

   У трьох виставкових залах значна частина експозицій була присвячена безпілотним літальним апаратам, потенційні можливості застосування яких нині відзеркалені практично у всіх сферах людського життя (військова справа, обстеження будівель і споруд, створення точкових хмар, обчислення об’ємів, висот і створення 3D-моделей, або промислові цілі, моніторинг, аерофотозйомка чи фотографування тощо). Учасники виставки також представили автоматизовані рішення для отримання даних дистанційного зондування отриманих з космічних апаратів. Геоінформаційні системи та рішення BIM продемонстрували свій потенціал в аналізі даних, моніторингу та підтримці прийняття рішень. Дедалі BIM технології стають найбільш обговорюваною темою у галузі будівництва, що революційно змінює її та пов'язані з нею галузі. Особлива увага професійної спільноти також була приділена технологіям «Smart Cities», що дозволяє розвивати ефективніші, технологічно розвинуті, екологічно чисті та більш соціально інклюзивних міста.
   Продовжували вражати відвідувачів і технології лідарного знімання. Вони дозволяють створювати надзвичайно деталізовані 3D-моделі ландшафтів, будівель, конструкцій і будь-яких геометричних елементів, що широко використовуються для кадастрових і будівельних вишукувань, планування процесів, консервації промислових об'єктів, реалізації інфраструктурних проектів та контролю структурних деформацій.

   НУБіП України на INTERGEO-2022 представляли декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков і завідувач кафедри землевпорядного проектування Андрій Мартин.

   У перший день роботи, представники університету ознайомилися з останніми досягненнями компанії CHC NAVIGATION, про які розповідали регіональний директор у країнах Східної Європи, Середнього Сходу та Африки Рашид Бурхлалль і менеджер цієї компанії Андрій Горб. Вони ознайомили з останніми технологічними рішеннями у картографуванні та отриманні геопросторових даних, точному позиціюванні (моделі GNSS-приймачів i73, i83, i90), контролю механізованих процесів у агробізнесі, гідрографічних вишукувань (Multibeam Marine Drone Apache 6), лідарного знімання тощо. Андрій Поєдінок, регіональний менеджер компанії STONEX, того ж дня презентував модельний ряд GNSS-приймачів S850, тахеометрів R60 та ін. У перший день відбулися й перемовини із представниками швейцарської компанії Pix4D, доктором сільськогосподарської інженерії Лореною Ускіса та її колегою, керівником з розвитку бізнесу Надзеждою Гіль, в результаті яких університет отримав на безоплатній основі, ліцензійне програмне забезпечення Pix4Dmapper Educational Classroom, Perpetual license.

 

   А вже про останні технологічні рішення провідного у світі виробника геодезичного обладнання та програмного забезпечення компанії Trimble розповідали випускники факультету землевпорядкування Вікторія Гадайчук та Артем Холодков, які нині є співробітниками її відділення у Німеччині. Для студентів спеціальності 193 Геодезія та землеустрій вони пообіцяли провести найближчим часом цікавий і пізнавальний вебінар.
   Наступного дня відбувалося знайомство з лідерами у сфері геодезичного приладобудування і розроблення програмного забезпечення – компаній HEXAGON та Leica Geosystems, яке люб’язно проводили Олександр Горб та Раміль Юнусов. Зокрема, були представлені революційні моделі електронних тахеометрів Nova ТS60, що дозволяють вимірювати відстані до 12 км з високою точністю, а до 1 км він може працювати у безрефлекторному режимі. Крім того, у цього тахеометра автоматично вимірюється його висота. Моделі GPS-приймачів (GS 18) оснащені камерою і технологією візуального позиціювання (до 10 м), компенсації кутів нахилу та ін. Оновлена модель 3D-сканера Leica Pegasus TRK500 Evo тепер стала легшою і дозволяє її встановлювати вже без допомоги партнера. Також зросла швидкість її руху (на автомобілі, поїзді чи ін. транспорті) з 60 до 130 км/год. Оновлення зазнали й технології лазерного сканування у моделях сканерів Leica RTC360 та BLK360, лідарної системи BLK2FLY. Однією з цікавих новинок, представлених на INTERGEO 2022, стало унікальне технологічне рішення для роботизованих техеометрів, що підвищує їхню продуктивність, економить час і зменшує громіздкі виправлення й розрахунки в офісі – розумна віха Leica AP20 AutoPole, яка до речі стала головним призом INTERGEO-2022. Позмагатися за неї намагався і декан факультету землевпорядкування Тарас Євсюков. Завдання ж полягало у тому щоб, якомога точно й швидко виконати розумною віхою Leica AP20 AutoPole зйомку 9 пікетів. Результат Тараса Олексійовича становив – 16,03 с і виявився дев’ятим серед кількох сотень учасників. Унікальною цьогорічною розробкою став Leica Georadar Stream DP, що дозволяє проводити сканування поверхонь до глибини 3 метрів і підвязувати результати до GoogleMap.

   У рамках конференції та виставки відбулися десятки робочих зустрічей. Досягнуті домовленості про співпрацю, використання симуляторів та обладнання компаній в освітньому процесі університету, проведенні регулярних презентацій передових технологічних рішень на базі НУБіП України. Адже ми постійно намагаємося удосконалювати наші освітні програми, які сьогодні стали найпопулярнішими в Україні, а тому іншої альтернативи, аніж розвивати стратегічну співпрацю між університетом та провідним світовим розробником геодезичного обладнання немає.

   Наостанок хотілося б відзначити вагому підтримку в організації у такий непростий час візиту і присутності учасників з України на світовій виставці-конференції INTERGEO-2022. Адже, опановувати новації, вводити їх до освітніх програм є головною задачею кожного викладача факультету.

   Наступна конференція-виставка INTERGEO пройде 10-12 жовтня 2023 року у німецькому Берліні.

 


Людмила Гунько,
доцент землевпорядного проектування

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook