Про науку біохімію на факультеті ветеринарної медицини НУБіП України

22 травня 2024 року

   Із давніх часів тварини не лише вважалися священними та помічниками у різних сферах діяльності людей, а й вірними друзями. В процесі спостереження за поведінкою хворих тварин, людина опановувала ази діагностики їх хвороб та лікувальну справу, які передавала своїм нащадкам. У разі захворювання чи травмування людина застосовувала природні засоби, які інтуїтивно споживали й тварини, що збагачувало пізнання речовин з лікувальними властивостями.

   З поетапною еволюцією тварин, появою нових їх видів та порід почала розвиватись і ветеринарна медицина, яка з кожним роком вдосконалюється та потребує якісно підготовлених фахівців у різних напрямах спеціальності. Нині підготовка ветеринарних лікарів здійснюється в профільних коледжах, технікумах та університетах, здобуваючи знання та навички на різних кафедрах. Надійний фундамент у пізнанні організму на молекулярному рівні закладає наука біохімія.

   Предметом дослідження цієї науки є структурно-функціональна організація всього живого та шляхи перетворення енергії й речовин, що входять до складу організмів з урахуванням видових особливостей.

   Нині наука біохімія широко застосовується в лабораторній діагностиці хвороб тварин. Проведення біохімічних досліджень передбачає використання різноманітних приладів, обладнання та методів. Шляхом контролю за біохімічними маркерами у зразках біологічного матеріалу вдається уточнити діагноз хвороби, обґрунтувати її патогенез, спостерігати за динамікою, поставити діагноз, а також призначати ефективне лікування та, за необхідності, проводити його корегування. До прикладу, у результаті дослідження крові можливо виявляти якісні та кількісні зміни її компонентів, які можуть вказувати на різні захворювання на патологічні процеси в органах і тканинах. А аналіз сечі є незамінним методом у діагностиці хвороб нирок і органів сечовиділення, а також інших внутрішніх органів.

   Біохімічні методи використовуються не лише для глибокого дослідження організму, а й для проведення експертизи продуктів харчування, що також має важливе значення, оскільки їх якість безпосередньо впливає на стан здоров’я споживачів. Зокрема, це стосується експертизи молока, м’яса, яєць, меду та інших продуктів тваринного і рослинного походження. Крім того, біохімія тісно пов’язана й з іншими науками, такими, як: хімія (органічна і неорганічна, клінічна), фармакологія, генетика, годівля та фізіологія тварин тощо.
   У навчанні студентів на факультеті ветеринарної медицини біохімія як наука, розкриває молекулярні основи життєдіяльності організму та патохімію патологічних процесів за розвитку хвороб тварин, навіть, ще до прояву їх симптомів, а також на етапі клінічного перебігу. Все це безпосередньо пов’язано з функціонуванням клітин організму, що істотно впливає на перебіг як фізіологічних, так і патологічних процесів.

   Отже, підсумовуючи все вищесказане, невід’ємною частиною у підготовці лікаря ветеринарної медицини є знання молекулярних основ функціонування організму, спрямованого використання фахівцями у цій сфері фундаментальних та прикладних напрацювань для об’єктивного та швидкого визначення стану здоров’я тварин та діагнозу хвороби. Всі ці аспекти вміщає в собі наука біохімія, яка є одним із провідних напрямів у ветеринарії.

 

Ельвіра Шимшель,
студентка 10 групи, 1 курсу
факультету ветеринарної медицини

Вікторія Грищенко,
професорка кафедри біохімії і
фізіологіїтварин ім. акад. М.Ф. Гулого

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook