Перша онлайн-лекція з дисципліни «Дієтологія і гігієна утримання дрібних домашніх тварин» відбулася за участі експерта з наукових комунікацій компанії «Рояль Канін Україна»

27 вересня 2021 року
     Вибіркова дисципліна «Дієтологія і утримання дрібних домашніх тварин» читається вже другий рік. Її викладання забезпечують викладачі двох кафедр: кафедри терапії і клінічної діагностики (доцент Наталія Бойко) і кафедри ветеринарної гігієни ім. професора А.К. Скороходька (доцент Василь Поляковський).

     У цьому році дану дисципліну обрали 108 студентів. Питання правильної годівлі здорових собак, котів та інших дрібних домашніх тварин (як і дієтотерапія за різноманітних хвороб) є дуже актуальним, тому цікавить майбутніх лікарів ветеринарної медицини. Для опанування цієї дисципліни на навчальному порталі Elearn створено ЕНК «Дієтологія і утримання дрібних домашніх тварин», куди зараховані всі студенти, і систематично викладаються матеріали для освоєння навчального і практичного курсу.

     Заняття у студентів розпочалися з модуля «Дієтологія дрібних домашніх тварин». Ще перед початком навчального року доцент кафедри терапії і клінічної діагностики Наталія Бойко і експерт з наукових комунікацій компанії «Рояль Канін Україна» Юлія Романишина погодили теми доповідей і практичних робіт, де представники «Рояль Канін Україна» зможуть представити матеріал, який допоможе студентам опанувати особливості дієтичної годівлі у домашніх тварин.

     Саме за участі експерта з наукових комунікацій компанії «Рояль Канін Україна» Юлії Романишиної 6 вересня 2021 р. в онлайн-режимі на базі платформи Cisco Webex Meetihg була проведена перша лекція «Основні поживні речовини корму (нутрієнти). Хто встановлює норми?».

 



     А вже 13 вересня 2021 р. настала черга розібратися з особливостями годівлі собак у різні вікові періоди, то ж Юлія Романишина прочитала другу лекцію на тему «Годівля собак у період росту, репродукції та зрілості».


     В своєму виступі Юлія Романишина акцентувала увагу студентів на фізіологічних особливостях травлення собаки, що еволюційно склалися під впливом одомашнення тварини. Розповіла про вікові періоди, які слід враховувати при складанні раціону для собак, про важливі періоди у житті цуценят, про супермодний світовий тренд оцінки росту цуценят за допомогою центильних графіків.

    Студенти зрозуміли, наскільки важливе материнське молоко суки для цуценят, і чи можна його замінити молоком від інших видів тварин або дитячими сумішами, наскільки важливо підтримувати оптимальну температуру тіла новонароджених тварин та навколишнього середовища для появи та збереження рефлексу ссання і процесів травлення у цуценят, та як це впливає на частоту виникнення гіпоглікемії. А з інформації про швидкість росту плодів в утробі суки всі присутні на лекції запам’ятали, коли ж краще збільшувати норми годівлі вагітної тварини, щоб плоди правильно розвивались, а майбутня мама не ожиріла.


     Під час обговорення лекції в чаті було багато запитань. Аналізуючи коментарі в чаті про проведену відео-лекцію, можна вважати, що досвід такого комбінованого навчання, де працюють викладачі університету і представники бізнесу, є досить вдалим.

Щиро дякуємо компанії «Рояль Канін Україна» і особисто Юлії Романишиній за плідну співпрацю.

Доценти Бойко Наталія, Поляковський Василь

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook