16 липня – День бухгалтера України

16 липня 2021 року
     Офіційне професійне свято наших бухгалтерів – День бухгалтера, має щорічний характер і відзначається в Україні на підставі датованого 18-го червня 2004 р. Указу Президента України за номером 662/2004. Дата свята була встановлена – 16-го липня, тому що саме в цей день в суверенній Україні, в 1999-му р. прийняли довгоочікуваний Закон України, де були закріплені основні положення «Про бухгалтерський облік та фінансову звітність в Україні».
 
     Друга дата для свята – 10 листопада. У цей день святкують Міжнародний день бухгалтерії (International Accounting Day), який відзначають працівники сфери по всьому світу. Тому українські бухгалтери відзначають професійне свято кілька разів на рік.
     Чому саме 10 листопада? 10 листопада 1494 р. у Венеції була опублікована книга Луки Пачолі «Все про арифметику, геометрію і пропорції». Саме день публікації книги обрали датою для свята бухгалтерів. У розділі «Про рахунки та інші записи» автор детально описав бухгалтерську справу у Венеції. Що цікаво, Лука Пачолі описував систему популярної нині «подвійної» бухгалтерії (дебет-кредит). Обліковий цикл, який продемонстрований в книзі, практично в незмінному вигляді, діє і сьогодні. Сьогодні Луку Пачолі називають «батьком сучасної бухгалтерії». 
Офіційне професійне свято наших бухгалтерів - День бухгалтера 
     Що ми знаємо про бухгалтерів? Чи відомо нам, наскільки вони винахідливі? Наприклад, у 1928-му році Уолтер Димер, який працював бухгалтером в компанії Fleer (США), що виробляє жувальну гумку, винайшов для всіх нас цю саму – жувальну гумку. Справа в тому, що він любив у вільний час експериментувати з рецептами жувальної гумки, якість яких на той час залишала бажати кращого. Під час одного з таких експериментів він випадково натрапив на свій революційний рецепт, котрий дозволяв зробити гумку не дуже липкою, одночасно найбільш стабільною, легко розтягувати, надувати у кульки.
     Бухгалтерія – одна з точних і найважливіших професій. Без бухгалтерів зараз не можливо уявити собі життя, адже бухгалтерія так чи інакше стосується кожної цивілізованої людини. Від блискучих знань і досвіду наших бухгалтерів залежить функціонування будь-якої економіки.
Цікаві факти про бухгалтерію
  1. Девіз бухгалтерської справи: «Наука, довіра, незалежність!»
  2. Слово «бухгалтер» походить від німецьких слів Buch – книга і Halter – тримач. Назва професії дуже точно відображає специфіку роботи бухгалтерів в епоху Середньовіччя, адже в ті часи дані про надходження і витрату матеріальних цінностей та грошових коштів заносилися в спеціальну книгу.
  3. Бухгалтери мають свій міжнародний герб. На ньому зображено сонце (уособлює те, що облік є світочем господарської діяльності), ваги (натяк на баланс), крива Бернуллі (безперервність і нескінченність обліку). Його автором є французький учений Жан Батист Дюмарше.
  4. Серед бухгалтерів у всьому світі 85% становлять жінки. Така статистика пояснюється тим, що ця робота є досить монотонною й вимагає усидливості та зосередженості.
  5. Відомий американський гангстер Аль Капоне потрапив за ґрати завдяки бухгалтерам. Попри те, що його підозрювали у багатьох злочинах, серед яких незаконна торгівля алкоголем і вбивства, Капоне змогли заарештувати й посадити до в’язниці лише за ухилення від сплати податків.
  6. Як свідчить історичний факт, першою посадовою особою, яка одержала звання бухгалтера, був Христофор Штехер – діловод Інсбрукської рахункової палати. До цього представників даної професії називали писцями.
  7. Через помилки і неточності податкового законодавства США в період з 1998 р. по 2005 р. дві третини американських і 68% іноземних компаній, що працюють в США, взагалі не сплачували жодних податків – причому абсолютно офіційно і легально. І ось так буває.
  8. Ще в Стародавній Індії існували фахівці, які займалися обліком ведення сільськогосподарського виробництва. Але як самостійний вид діяльності професія бухгалтера сформувалася в XV ст. в Священній Римській імперії.
  9. Незважаючи на те, що основи бухгалтерії мало змінилися за останні 500 з гаком років, існує 4 школи бухгалтерського обліку, кожна з яких практикує свої підходи до роботи, – італійська, французька, німецька та англо-американська.
  10. Відповідно до стандартів Міжнародної асоціації бухгалтерів, до професійних бухгалтерів відносяться також аудитори, фінансові директори та податкові консультанти. 
 
Бухгалтер – професія справді важлива,
Життя підприємства без вас неможливе.
Витрати, прибутки, зарплата, аванси,
Звіти квартальні, підбиті баланси...
 
Бухгалтеру шана і низький уклін!
Ти справи вирішуєш з різних сторін!
На тебе рівняється ціла держава
І весь колектив сурмить тобі «Слава»!
 
 
Марія Поливач,
директор музею історії НУБіП України

    

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook